Radnici Željezare protestovali ispred EPCG, direktorica im rekla da će u ponedjeljak primiti martovsku platu

Predsjednik fabričkog Sindikata Ivan Vujović kazao da se nisu borili za fabriku i radna mjesta da sada ne bi radili ništa

16188 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Radnici Željezare ispred zgrade Elektroprivrede, Foto: Privatna arhiva
Radnici Željezare ispred zgrade Elektroprivrede, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.04.2024. 15:48h

Radnici EPCG-Željezare Nikšić okupili su se danas ispred zgrade Elektroprivrede u znak protesta što još uvijek nijesu dobili martovsku zaradu.

Izvršna direktorica te kompanije Nevenka Janković izašla je pred radnike i rekla im da će martovsku platu primiti u ponedjeljak. Oni su se nakon toga razišli.

"Ostajemo ovdje sve dok nam ne isplate martovsku platu i kažu tačan datum isplate aprilske zarade. Informaciju o tome nijesmo mogli dobiti ni od izvršne direktorice koja je, izgleda, dovedena samo sa jednim ciljem - da fabriku uvede u stečaj, što mi nećemo dozvoliti", kazao je ranije predsjednik fabričkog Sindikata Ivan Vujović.

Kako je istakao, nijesu se borili za fabriku i radna mjesta da sada ne bi radili ništa.

"Novo rukovodstvo ništa ne radi, pogoni se zatvaraju, oni odbijaju poslove, pa se pitamo šta je uloga menadžmenta - da nađe posao ili da zatvori fabriku", kategoričan je Vujović.

Vijestima su ranije iz Elektroprivrede nezvanično kazali kako se trude da u što kraćem roku obezbijede platu, ali da ne mogu licitirati sa datumima.

Vujović tvrdi da u Željezari ne radi nijedan pogon, da nemaju ni alata, ni materijala, a za sve krivi menadžment, kao i EPCG.

"Sva nabavka ide preko Elektroprivrede, a ništa se ne nabavlja. Onda nam kažu kako da nam isplate plate, kada ne radimo. Pa nijesmo mi krivi što ne radimo, nego oni. Mi hoćemo da radimo, ali nam oni ne daju", kazao je Vujović.

Izvršna direktorica Željezare Nevenka Janković kazala je ranije danas Vijestima da ne želi da komentariše navode Vujovića, niti protest radnika. Podsjetila je da je na dan kad je izabrana da rukovodi Željezarom kazala da će pričati o stanju u firmi tek kada je dovede u stanje profitabilnosti.

Janković
Jankovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je rekla Vijestima, iskreno se nada da će se to uskoro dogoditi i da će biti dostupna za sva pitanja novinara.

Došlo do kašnjenja u realizaciji poslovnih procesa

Iz Sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede je saopšteno da je ta ustanova potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom EPCG-Željezara-Nikšić.

"Da bi Elektroprivreda Crne Gore izvršila obaveze po osnovu navedenog ugovora, prethodno je neophodno da EPCG-Željezara-Nikšić realizuje određene poslovne aktivnosti", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima došlo je do kašnjenja u realizaciji tih poslovnih procesa.

"Nadamo se da će trenutna situacija prevazići i da ćemo vrlo brzo pristupiti realizaciji istih, kako bi u konačnom EPCG-Željezara-Nikšić bila u mogućnosti da svojim zaposlenim isplati martovske zarade", dodali su.

Oni su ocijenili da je do sada EPCG pružala značajnu finansijsku pomoć kompaniji EPCG-Željezara-Nikšić, "kroz razne finansijske aranžmane a da će o daljem usmjeravanju i raspoređivanju tih finansijskih sredstava konačnu riječ dati revizor angažovan od strane Elektroprivrede Crne Gore i nadležne institucije.

Bonus video: