NVO Buša: Premije za autohtone rase nijesu povećane ni ovim agrobudžetom

Iz te NVO kažu da su i tako niske premije u odnosu na sve zemlje regiona prošle godine smanjene 30%, što je nedopustivo

1894 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO Buša
Ilustracija, Foto: NVO Buša

Agrobudžetom za 2024. godinu nijednim centom nijesu povećane premije za autohtone rase u odnosu na 2023. godinu, koje su na ivici opstanka, saopštili su iz NVO Buša iz Herceg Novog.

Iz te NVO kažu da su i tako niske premije u odnosu na sve zemlje regiona prošle godine smanjene 30%, što je nedopustivo.

"Ministar poljoprovrede Vladimir Joković izjavio je da on nije upoznat sa smanjenjem premije za autohtone rase u 2023. godini u iznosu od 30%. Ko je to u ministarstvu, ko može samovoljno da radi protiv farmera, vlasnika autohtonih rasa, kada znamo da su ove rase dovedene na ivicu opstanka?", pita predsjednik NVO Buša Predrag Vujnović u dopisu upućenom Jokoviću, predsjedniku Vlade Milojku Spajiću i Delegaciji EU u Podgorici povodom prezentacije agrobudžeta za 2024.

Vujnović podsjeća da se iz Pravilnika o uslovia za dobijanje premija vidi da se Crna Gora obavezala da štiti stare rase,"ali ona radi sve suprotno tim obavezama i preporukama EU po pitanju autohtonih rasa".

Smatra da je neodgovorno i neozbiljno prema vlasnicima to što je u Pravilnik uvršten uslov da vlasnici autohtonih rasa moraju da ih drže najmanje dvije godine, pa tek poslije toga vremena da se prijave za premije.

"Jasno se vidi da se tu ne želi povećati broj ovih životinja i podstaknuti naši farmeri da gaje ove rase, jer im se ne dozvoljava da ostvare pravo na dobijanje premije. Zamislite slučaj kada neko želi da nabavi i sačuva ovcu zetsku žuju koja predstavlja endem Crne Gore i čije je brojno stanje ispod 100 jedinki, a taj vlasnik nema pravo da dobije premije za ovu ovcu koja je pred potpunim nestankom. Ovo je nevjerovatno", kazao je Vujnović.

U dopisu navodi da nijesu ispoštovane preporuke EU da Vlada, poput Hrvatske, obezbijedi 400 eura po kravi buši, a 250 eura po mladoj jedinki, jer kao buduća članica EU Crna Gora je dužna da ispunjava obaveze i preporuke koje dolaze iz EU.

Podsjeća da je Crna Gora 2022. imala 70.000 goveda koji su dobili premiju od 85 eura, u 2023. godini ima 50.000 goveda koji su dobili premiju. "To je manje kod 20.000 goveda. Šta se dogodilo? Ostalo je neisplaćena

170.000. Tražili smo za genetske resurse, da povećaju 100.000 eura, nijesu nam odobrili iz Ministarstva, a govore da imaju obavezu. Ostalo je zapisano da Ministarstvo nije po preporukama međunarodnih organizacija zaštitilo genetske resurse", kazao je Vujnović.

Iz NVO Buša poručuju da su zabrinuti za opstanak autohtonih rasa sa ovakvim odnosom nadležnih službi.

Bonus video: