Đeljošaj o domenu .me: Prvo presuda, pa tender za novog agenta

Đeljošaj je rekao da se, shodno tome da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje Privrednom sudu, ishod spora ne smije prejudicirati

11340 pregleda 2 komentar(a)
Vlada prihodovala skoro tri miliona eura prošle godine: Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada prihodovala skoro tri miliona eura prošle godine: Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore

Spor u vezi sa Agentom registracije nacionalne internet oznake .me se mora prvo pravosnažno okončati, od čega bi zavisilo zaključivanje Ugovora po osnovu Javnog poziva.

To je odgovorio ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj na poslaničko pitanje šefa Kluba poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Vasilija Čarapića.

Đeljošaj je rekao da se, shodno tome da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje Privrednom sudu, ishod spora ne smije prejudicirati.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je 20. marta djelove prvostepene presude i vratio Privrednom sudu predmet na ponovno odlučivanje slučaj kompanije Domen protiv Države u vezi sa registracijom oznake.me.

Taj sud odbio je predlog te kompanija da se odredi privremena mjera kojom se zabranjuje državi da sprovede Javni poziv za izbor agenta registracije u okviru nacionalnog internet domena Crne Gore.

Domen je ranije pred Privrednim sudom tražio da se utvrdi da je Ugovor o agentu registracije oznake.me, koji je zaključen u februaru 2008, zajedno sa aneksima na snazi i da ima pravno dejstvo do 21. marta 2033, kao i da se odredi privremena mjera.

Privredni sud je odlučio u korist države i odbio taj tužbeni zahtjev.

Odgovarajući na drugi dio Čarapićevog pitanja, koliku je štetu po Đeljošajevoj procjeni pretrpio državni budžet zbog toga sto godinu dana nakon isteka ugovora prihode i dalje ubira kompanija “Domen”, ministar je istakao da je država prošle godine od prodaje slobodnih domena prihodovala trećinu, a od prodaje “premium domena” 70 odsto profita.

“U 2023. godini, od redovne registracije slobodnih domena Vladi Crne Gore je uplaćeno 2.927.630,64 eura. To je 93,06% ukupnog prihoda Vlade Crne Gore od prodaje domena. Od registracije premium domena Vladi Crne Gore je uplaćeno 218.400,00 eura, što čini 6.94% ukupnog prihoda Vlade Crne Gore od prodaje domena. Dakle, ukupno prihodovano u Budžetu Crne Gore u 2023. godini je 3,146.030,64 eura”, piše u odgovoru.

Đeljošaj je napomenuo da je u okviru 16 godina od registracije .me domena, državni budžet prihodovao nešto više od 40 miliona eura.

Bonus video: