Predlažu dupliranje broja zaposlenih: Sprema se nova sistematizacija u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo

Direktor Ivan Šćekić planirao povećanje broja zaposlenih sa 49 na 92, novoj sistematizaciji navodno protivi se predsjednik Savjeta Dženan Kolić, dok Agencija navodi da predlog još nije razmatran na sjednici Savjeta.

Iz Ministarstva saobraćaja upozoriće Agenciju ukoliko se taj predlog ozvaniči i tražiti izjašnjenje o tome kako pravdaju toliko uvećanje broja radnika

51055 pregleda 86 reakcija 38 komentar(a)
Po Statutu direktor predlaže sistematizaciju: Šćekić, Foto: ACV
Po Statutu direktor predlaže sistematizaciju: Šćekić, Foto: ACV

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) kojom rukovodi izvršni direktor Ivan Šćekić priprema novu sistematizaciju radnih mjesta kojom je predviđeno da se gotovo duplira broj zaposlenih, sa sadašnjih 49 na 92, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

“Većina novih sistematizovanih radnih mjesta nije vezana za vazduhoplovnu djelatnost”, tvrdi jedan od izvora “Vijesti”.

Nezvanično je pojašnjeno da je u toku izrada novog pravilnika o sistematizaciji, što su potvrdili i u ACV. Kada bude u formi predloga, o tome se mora izjasniti savjet te institucije.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo saobraćaja, kojim rukovodi ministarka Maja Vukićević nije upoznato sa planovima menadžmenta, niti Agencija ima obavezu da akt o sistematizaciji dostavi ministarstvu.

Sagovornik lista tvrdi da će, uprkos tome, Ministarstvo saobraćaja zvanično upozoriti Agenciju ukoliko se taj predlog ozvaniči i tražiti izjašnjenje o tome kako pravdaju toliko uvećanje broja radnika.

“Prema proceduri, direktor ACV predlaže sistematizaciju koju Savjet treba da odobri. Ova tema je bila na jednoj sjednici Savjet čiji se predsjednik Dženan Kolić usprotivio, ali je u manjini “, istakao je izvor “Vijesti”.

Sindikat ACV-a i dio vazduhopovnih stručnjaka, izražavaju rezervu prema načinu na koji su u novoj sistematizaciji definisani uslovi za stručnu osposobljenost dijela zaposlenih, posebno onih koji bi trebalo da se bave uskostručnim poslovima u vezi sa vazduhoplovnom bezbjednošču i sigurnošću.

Povrđeno je to “Vijestima”, koje su imale uvid u predlog nove sistematzacije ACV-a, od više izvora. Tvrde da sistematizacija do sada nije usvojena na sjednici Savjeta ACV-a zbog toga što joj se protivi predsjednik Dženan Kolić.

Kolić nije direktno odgovorio na pitanje “Vijesti” zašto se na sjednici Savjeta ACV-a usporotivio usvajanju ovako predložene sistematizacije. Iz ACV-a su dostavili odgovor menažmenta sa kojim se kažu, saglasio i Kolić, a u kome navode da je “Savjet ACV upoznat sa predlogom Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je dostavio direktor ACV u skladu sa Statutom”, ali da taj materijal nije razmatran.

Kolić
Kolićfoto: Demokratska Crna Gora

“S obzirom na to da nije razmatran predlog Pravilnika i da nije bilo izjašnjavanja članova i predsjednika Savjeta na prošloj sjednici Savjeta ACV, samim tim se niko nije mogao usprotiviti. Javnost će pravovremeno biti informisana o ishodu izjašnjavanja o ovom važnom aktu, kada se za to steknu uslovi. Kada Savjet bude razmatrao predlog Pravilnika, pet dana ranije, biće pozvan da prisustvuje sjednici sindikalni predstavnik ACV-a, u skladu sa Zakonom o radu”, poručili su iz ACV-a.

Iz Agencije su istakli da je cilj Savjeta i rukovodioca ACV da uz pomoć nove sistematizacije, između ostalog, “rad u ACV učini efikasnijim, kao i da otkloni brojne nepravilnosti i da spriječi dugogodišnje prakse među kojima je i neadekvatno zapošljavanje u usko definisanim oblastima za koje je potrebno iskustvo”.

“Imajući u vidu da sistematizacija suštinski nije mijenjana od osnivanja ACV prije 15 godina, ključni cilj nove organizacije poslovanja je - više stručnosti i rada kroz opis poslova za zarade koje zaposleni primaju i moraju ih opravdati, a koje su među najvećima u državi shodno odgovornostima koje ima ACV. Ovaj važni akt biće dostupan javnosti kada budemo imali konačni dokument, nakon što ga Savjet usvoji. Neodgovorno je javno govoriti o detaljima predloga koji je tek u procesu razmatranja i gdje može doći do određenih promjena, u saradnji sa Savjetom”, kazali su u Agenciji.

Kreativna tumačenja

Prema novoj sistematizacji, broj radnih mjesta u ACV-u sa aktuelnih 49, biti povećan na 92. U dijelu stručne javnosti to smatraju pretjeranim imajući u vidu obim posla ACV-a i veličinu vazduhoplovstva u Crnoj Gori, a za koje je ova Agencija glavni kontrolor i regulator.

“Jedna Hrvatska koja ima osam aerodroma, neuporedivo obimniji avio-saobraćaj od našeg, te četiri veće avio-kompanije i niz drugih manjih pružalaca usluga u vazdušnom saobraćaju, u svojoj Agenciji ima 80 zaposlenih, a Crnoj Gori sada navodno, treba čak i više od toga. Ovo čak i ne bi bio toliki problem da se po novoj sistematizaciji traži adekvatna stručna osposobljenost i iskustvo ljudi koji će u ACV-u pokrivati neka vrlo značajna i sa stanovišta sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobračaja, veoma osjetljiva radna mjesta”, tvrdi dobro upućeni izvor “Vijesti”.

Iz ACV- nisu odgovorili koliko je novom sistematizacijom ukupno predviđeno radnih mjesta, te koliko je to više ili manje nego sada. Saopštili su da će javnost biti upoznata sa sistematizacijom kada je Savjet usvoji u konačnoj formi.

“Prilikom izrade predloga ovog akta, uzete su u obzir brojne zakonske i podzakonske odredbe, ali i utvrđeni nalazi i preporuke međunarodnih organizacija poput ICAO, EASA, ECAC i EK”, kažu iz ACV-a.

U Agenciji tvrde da su “Vijestima” dostavljene “nezvanične i netačne informacije te kreativna tumačenja i iznošenje pojedinosti iz predloga koji još nije razmatran i usvojen, te samim tim ni konačan.”

“Evidentno je da se radi o uzaludnom pokušaju opstruiranja promjena u Agenciji”, poručuju iz menadžmenda ACV-a.

Kao “apsolutno netačne” odbacili su tvrdnje izvora “Vijesti” da iza predloga nove sistetematizacije stoji jedna od menadžerki koja sistematizacijom želi da prigrabi široke ingerencije kojima bi u praksi mogla da kontroliše čitavu Agenciju.

Kažu da je predlog tog akta uradio Šćekić koji je po Statutu kao direktor, odgovoran da predloži sistematizaciju radnih mjesta. “Direktor Agencije, koji je upoznat sa gotovo svim razvojnim fazama ACV u periodu od 14 godina, to je učinio nakon intenzivnog rada, uz konsultacije sa onima koji imaju znanja i kompetencija, od čega su pojedini i sami članovi sindikata. Ukazujemo i na iskustvo direktora Agencije, koji je prošao svaki nivo rada u vazduhoplovnoj vlasti, počev od pripravničkog staža, preko nadzorničke i inspektorske pozicije te direktora sektora do mjesta direktora ACV”, naglašavaju iz Agencije, uz napomenu da po Zakonu o vazdušnom saobraćaju nije predviđeno pribavljanje saglasnosti resornog Ministarsva saobraćaja na predlog nove sistematizacije.

Prema predlogu tog dokumenta, za jednu menadžerku je nacrtano rukovodeće mjesto novog segmenta Agencije - Sektora za usklađenost i zajedničke poslove. Tom sektoru je, kako je predloženo, “compliance monitoring” funkcija samo sporedna, a glavne su mu preuzimanje potpune odgovornosti i kontrole nad odsjecima ACV-a za međunarodnu saradnju, za pravne i opšte poslove, odnosno za finansije, računovodstvo i javne nabavke.

Izvori “Vijesti” smatraju da menadžerka koja je po struci diplomirana inženjerka telekomunikacija, a ne vazdušnog saobraćaja, ne može kvalitetno pokriti sve te aspekte rada ACV-a.

Iz menadžmenta Agencije to, međutim, odbacuju kao “neutemeljene ocjene koje su samo još jedan dokaz da se pojedinci iz ACV-a, nezadovoljni svojim ličnim ambicijama, pokušavaju izboriti za ono što im ne pripada po prikazanim rezultatima rada”.

“Cijenimo da se radi o pokušaju pojedinaca iz Agencije da targetiraju jednog od najkompetetnijih kadrova ACV, u čijoj nadležnosti nije izrada predloga sistematizacije, te su neprihvatljive i netačne lične percepcije definisane poput “dala sebi široke ingerencije da kontroliše čitavu Agenciju”. O kvalifikovanosti kojom ostvaruje rezultate rada, mjerodavno i posebno važno je upravo to što je za sistem praćenja usklađenosti ocijenila Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA), tokom februarske kontrole. U zvaničnom izvještaju je pohvaljen ostvareni rezultat sistema za praćenje usklađenosti”, navode iz Agencije, dodajući da odgovornost za kontrolu rada i konačne rezulutate ACV-a ima direktor “i menadžment koji će biti biran na osnovu propisanih uslova, rezultata rada i stručnih referenci, a u najboljem interesu Agencije.”

“Na to ne mogu imati uticaja neosnovane lične percepcije i pokušaj pritiska preko medija”, poručuju iz Agencije.

Primjedbe sindikata

Za sindikat je, prema dopisu koji je ovih dana direktoru ACV-a uputio predsjednik Sindikata Jovan Popović i u koji “Vijesti” imaju uvid, problematična nova organizacije rada Agencije, broj novih radnih mjesta, kao i tražene kvalifikacije dijela predviđenih izvršilaca.

“U Agenciji je već sada prisutan nedostatak radnog prostora za trenutno zaposlene pa smo mišljenja da je, u slučaju usvajanja predloženog Pravilnika, čime bi se evidentno značajno povećao broj radnih mjesta, neophodno hitno pristupiti rješavanju problema prostornog kapaciteta kako ne bi došlo do ozbiljnog narušavanja osnovnih uslova za rad. Ujedno, pitamo se, zašto Agencija ne bi raspisala interni konkurs za rukovodioce sektora i odsjeka, (pa i za pozicije menadžera), imajući u vidu da za navedena rukovodeća mjesta (sem jednog) nije zahtijevano radno iskustvo u rukovođenju. Zar time ne bi bio napravljen iskorak u cilju imenovanja najboljih i najkompetentnijih, a ujedno i dat pozitivan primjer svim ostalim institucijama u Crnoj Gori? “, piše, između ostaloga, u dopisu Sindikata.

Sindikat poziva da se zbog brojnih manjakvosti koji oni prepoznaju u novoj sistematizaciji, “vratimo jedan korak unazad kako bismo započeli iskren konsultativni proces uključujući sve zaposlene i kako bi se zajedničkim naporima došlo do unutrašnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta koja odgovara stvarnim poslovima i potrebama Agencije, a na zadovoljstvo svih nas”.

Iz ACV-a su kazali da će komentare na mišljenje Sindikata “precizno saopštiti kada bude sjednica Savjeta na kojoj će se razmatrati ovaj važni predloženi akt, u prisustvu sindikalnog predstavnika”.

“Prvi put od osnivanja Agencije, sindikatu je predlog sistematizacije poslat blagovremeno, upravo u cilju transparentnosti i dobijanja mišljenja i predloga. Za organizaciju rada odgovaraju direktor i Savjet Agencije. Međutim, svi konstruktivni i na argumentima zasnovani predlozi, koji ne izlaze iz nadležnosti sindikata, biće uvaženi, a o čemu će konačnu riječ dati Savjet Agencije”, navode iz menadžmenta.

Vukićević sprema smjenu Mrdaka

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ministarka saobraćaja Maja Vukićević sljedeće sedmice će pokrenuti smjenu člana Savjeta ACV-a Velibora Mrdaka.

“Osnovno državno tužilaštvo je od Ministarstva saobraćaja dopisom tražilo informaciju da li je Mrdak u konfliktu interesa, odnosno, da li ima vlasnički udio u Aero-klubu Nikšić. Vukićević je ODT-u, na osnovu dopisa Ministarstva sporta i mladih proslijedila da ima udio od 20 odsto”, rekao je izvor “Vijesti”.

Vukićević
Vukićevićfoto: Vlada Crne Gore

Tužilaštvu je zviždač iz ACV-a podnio krivična prijava za navodno izvršenje krivičnog djela lažna izjava da nije u konfliktu interesa shodno članu 8 stav Zakona o vazdušnom saobraćaju. U prijavi se tvrdi da je Mrdak u momentu konkursa za izbor člana Savjeta ACV bio suvlasnik sportskog Aero-kluba Nikšić sa 20 odsto udjela.

Mrdak je “Vijestima” u maju odgovorio da to nije tačno i da ostaje dostupan svim relevantnim državnim organima i institucijama radi eventualnih daljih pojašnjenja.

“Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo sporta i mladih, Velibor Mrdak je osnivač Aero-kluba Nikšić, sa vlasničkim udjelom od 20 odsto”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva sporta u maju.

Zakonom o vazdušnom saobraćaju je definisano da predsjednik i članovi Savjeta ACV-a ne smiju imati sukob interesa, odnosno, ne mogu biti lica koja su u radnom odnosu ili su vlasnici ili suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove iz oblasti saobraćaja.

Kolić nije direktno odgovorio na pitanje “Vijesti” zašto se na posljednoj sjednici Savjeta ACV-a usprotivio usvajanju ovako predložene sistematizacije. Iz ACV-a su dostavili odgovor menažmenta sa kojim se kažu, saglasio i Kolić, a u kome navode da je “Savjet ACV-a upoznat sa predlogom Pravilnika koji je dostavio direktor ACV-a u skladu sa Statutom”, ali da taj materijal, navodno, nije razmatran.

Bonus video: