Savjet za javne investicije: Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za narednu godinu

Savjet razmatrao informaciju o realizaciji projekata putne infrastrukture to jest o realizovanim aktivnostima Monteputa u vezi sa pripremom projektne dokumentacije za prioritetnu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice, kao i druge dionice i poddionice, ali i ostale brze saobraćajnice...

1802 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za narednu godinu, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije.

Savjet je razmatrao niz tekućih pitanja, sa posebnim fokusom na razmatranje dostavljenih zahtjeva za uključivanje novih kapitalnih projekata u Predlog zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu u skladu sa odlukom o izradi kapitalnog budžeta.

"Naime, Ministarstvo finansija je pripremilo predlog isključivo 'zrelih kapitalnih projekata', to jest onih koji imaju riješenu eksproprijaciju i gotov glavni projekat, sa Liste prioritetnih kapitalnih projekata koje je ocijenila Komisija u skladu sa utvrđenim kriterijumima", navodi se u saopštenju.

Osim navedenog, utvrđena je i Lista projekata od izuzetnog značaja za državu sa akcentom na izradi glavnih projekata za Jadransko-jonski auto-put i brzih saobraćajnica, izgradnji Univerzitetskog kliničkog centra i drugih kapitalnih projekata koji imaju snažan uticaj na ekonomski razvoj opština iz sjeverne regije.

“U cilju ispunjavanja završnih mjerila za Pregovaračko poglavlje 21 - Trans-evropske mreže, a za potrebe realizovanja obaveza u sklopu završnog Mjerila 2, Savjet je zadužio resorna ministarstva da u što kraćem roku dostave Vladi ažuriranu jedinstvenu Listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za sektor saobraćaja i energetike, primjenom Metodologije za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata”, navodi se u saopštenju.

Savjet, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata, razmatrao je informaciju o realizaciji projekata putne infrastrukture to jest o realizovanim aktivnostima Monteputa u vezi sa pripremom projektne dokumentacije za prioritetnu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice, kao i druge dionice i poddionice, ali i ostale brze saobraćajnice na kojima se intenzivno radi shodno planiranim aktivnostima iz Fiskalne strategije za period od ove do 2027. godine.

Savjet se upoznao sa izvještajem o realizaciji Kapitalnog budžeta za treći kvartal, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, po kojem je u prvih devet mjeseci ostvarena potrošnja od oko 111 miliona eura odnosno 47 odsto od ukupno opredijeljenog iznosa, što je 14 miliona više nego za isti prošlogodišnji period.

Savjet je usvojio izvještaj o svojim dosadašnjim aktivnostima, koji će shodno Odluci o obrazovanju Savjeta za javne investicije biti dostavljen Vladi na dalje razmatranje.

Bonus video: