Budvanski ugostitelji upozorili Vladu: Crna Gora ide u provalliju

Kako ocjenjuju najavljeni rast poreza na dodatu vrijednost sa sadašnjih 19 na 21 odsto, predstavlja samo način da se popune rupe u budžetu, a nikako ne aktivnost koja će efektivno doprinijeti riješavanju problema naplativosti PDV-a i nestabilnog priliva u budžet
146 pregleda 6 komentar(a)
turizammm_1, Foto: V.LAJOVIĆ
turizammm_1, Foto: V.LAJOVIĆ
Ažurirano: 16.06.2017. 11:52h

Udruženje ugostitelja Budve upozorilo je Vladu Crne Gore da će povećanje stope PDV, dovesti do nesagledivih posljedica i nastavka pada konkurentsnoti Crne Gore.

"Ne treba da budemo ekonomski virtuozi kako bismo došli do zaključka kakve će nesagledive posljedice donijeti nova, viša stopa PDV-a. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma Crna Gora iz godine u godinu bilježi pad u Izvještaju o konkurentnosti. Prvi sunovrat uslijedio je nakon povećanja stope PDV-a u julu 2013. godine sa 17 na 19 odsto kada smo sa 60. mjesta pali na 72. Nakon toga imamo privid poboljšanja 2013/2014. godine, ali simulakrum je kratkog daha jer do danas notiramo samo konstantno obrušavanje na listi. Nagib nizbrdice, figurativno govoreći, Vlada Crne Gore povećaće od 2018. godine za još 2 odsto, što u ovim uslovima i stanju na putevima - nužno vodi u provaliju“, upozorili su iz ove NVO koja okuplja budvanske ugostitelje.

Kako ocjenjuju najavljeni rast poreza na dodatu vrijednost sa sadašnjih 19 na 21 odsto, predstavlja samo način da se popune rupe u budžetu, a nikako ne aktivnost koja će efektivno doprinijeti riješavanju problema naplativosti PDV-a i nestabilnog priliva u budžet.

"Višegodišnji nesklad između javnih prihoda i javnih rashoda treba da usmjeri fiskalnu konsolidaciju na smanjenje rashoda, a ne povećanje poreskih stopa. Iako je evidentan rastući trend u naplati poreskih prihoda i dalje je značajan dio privrednih subjekata ostao van nadzora države u sivoj pa čak i u crnoj zoni. Neformalna ekonomija je jedan od najvećih problema razvoja i unapređenja ne samo ugostiteljske djelatnosti, već cjelokupne privrede. Pored toga što predstavljaju nelojalnu konkurenciju, sva poreska opterećenja padaju samo na teret privrednika koji revnosno plaćaju sve obaveze i koji bi to nastavili da čine, dok bi neplatiše našle nove načine da izigraju poreske obaveze. Pooštravanjem kaznene politike, kao i pojačani inspekcijski nadzor neizostavno bi doveo do njihovog prevođenja u legalne tokove, do proširenja poreske baze i samim tim do povećanja budžetskih prihoda. Previsoka javna potrošnja znači preveliko poresko zahvatanje od privrede i građana, što svakako utiče na smanjenje njene konkurentnosti“, ističu u Udruženju.

Evropske zemlje, kako dodaju, uglavnom imaju niske stope PDV-a na hotelski smještaj i restorane pa je tako u Španiji i Francuskoj stopa za obje kategorije 10 odsto.

"Austrija, koja ima vrlo razvijen zimski turizam ima PDV na hotelski smještaj 13 odsto, a na restorane 10 odsto. Portugalija hotelski smještaj oporezuje sa samo 6 odsto, dok njihovi restorani podliježu PDV-u od 13 odsto. Slovenija takođe podstiče turizam kroz niže stope PDV-a pa on za hotele 9,5 posto, dok se restorani i ketering oporezuju s 22 odnosno 9,5 odsto, dok su u Italiji stope za hotele i restorane obje po 10 odsto. Evropska komisija je objavila zvanični podatak prema kome je stopa PDV-a na restoranske usluge u Crnoj Gori viša nego u 15 država članica Evropske Unije, dok se u okviru mediteranske konkurencije Crna Gora našla na pretposljednjem mjestu, jedino je u Albaniji ova stopa viša i iznosi 20 odsto“, navode ugostitelji.

Prema njhovim tvrdnjama ovogodišnja lista WEF pokazuje pogoršanje plasmana Crne Gore i po faktoru poslovne sofisticiranosti.

"U 2015/2016. godini Crna Gora je bila na 102. mjestu od 140 zemalja, dok je ove godine, u slabijoj konkurenciji zauzela 103. mjesto, tik posle Bocvane (100. mjesto), Tunisa (101. mjesto) i Gruzije (102. mjesto) a neposredno prije Rumunije (104. mjesto), Zambije (105. mjesto) i Tanzanije (106. mjesto). Konkurentne zemlje poput Grčke (2015. zauzela 74. mjesto, 2016. godine 69. mjesto), Hrvatske (2015. zauzela 84. mjesto, 2016. godine 80. mjesto), Bugarske (2015. zauzela 98. mjesto, 2016. godine 79. mjesto), Španije (2015. zauzela 31. mjesto, 2016. godine 29. mjesto), Francuske (2015. zauzela 20. mjesto, 2016. godine 14. mjesto), Slovenije (2015. zauzela 51. mjesto, 2016. godine 48. mjesto)… poboljšale su svoj plasman“, ističu ugostitelji.

Veći PDV smanjuje zarade zaposlenima

"Ugostiteljstvo, kao primarni uslov i najvažniji privredni činilac turizma, neophodno je neprestano ojačavati i podsticati. S druge strane, to je i jedina privredna grana koja bilježi stopu rasta dok sve ostale stagniraju ili opadaju "povećanje stope PDV-a veoma je diskutabilno za ekonomski razvoj Crne Gore. Ako uzmemo u obzir da već sada mnogi privrednici posluju na rubu održivosti, s povećanjem stope PDV-a i cijene usluga u ugostiteljstvu će značajno skočiti jer se nijesu bitnije menjale u posljednjih nekoliko godina, premda su ulazni troškovi sirovina, materijala, režija, zakupa, zarada i doprinosa pritom značajno poskupjeli. To će se nužno reflektovati i na broj gostiju, samim tim i na promete ugostitelja, a što će svakako osjetiti i državna blagajna. Naposletku, povećanjem PDV-a neminovno bi došlo do snižavanja zarada zaposlenih, otpuštanja radnika, pada životnog standarda, porasta siromaštva, i sve to u vrijeme kada Crna Gora obara rekorde u profitu od turizma i kada se konačno izborila za svoje mjesto na svjetskoj turističkoj mapi“, ističu u Udruženju

Bonus video: