Žugić: Finansijska stabilnost je neophodna i zbog investicija i razvoja preduzeća

Guverner je kazao da je finansijski sektor unaprijeđen sa ključnim bankarskim parametrima koji imaju pozitivne trendove
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2017. 14:46h

Finansijska stabilnost u Crnoj Gori je neophodna ne samo za promociju unutrašnje stabilnosti, već i da privuče strane direktne investicije i podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća što je značajno za njihovo ekonomsko povezivanje sa evropskim zemljama.

To je kazao danas guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić na međunarodnoj konferenciji “Evropa razmatra: Može li Crna Gora postići stabilnost i rast”. Skup je organizovao londonski magazin “Ekonomist”.

Žugić je ocijenio da država se mora oslanjati na sadejstvo strukturnih reformi, fiskalne konsolidacije i prilagođavanja monetarnoj sferi, jer bez toga nema uspjeha u održivosti ekonomije.

“Da bismo imali nastavak visokih ulaganja i privljačenja stranih investicija moramo zadržati poresku politiku koja je konkurentna i predvidljiva za strane i domaće ulagače” ocijenio je guverner.

On je kazao da se rast crngorske ekonomije ne zasniva samo na javnim investicijama, iako je izgradnja autoputa važan segment ukupnog rasta.

“Naša je ocjena da će se stopa rasta u prosjeku kretati 3,6 odsto i ne temeljimo je samo na javnim radovima, već i na investicijama u turizmu, energetici, poljoprivredi razvoju malih i srednjih preduzeća. To će dati veće stope rasta od onih koje je projekovala Svjetska banka i druge međunarodne institucije” rekao je Žugić.

Guverner je kazao da je finansijski sektor unaprijeđen sa ključnim bankarskim parametrima koji imaju pozitivne trendove.

“Sa najnižim nivoom kamatne stope, najvećim nivoom kapitala od pola milijarde i nivoom aktive u nivou nacionalnog BDP -a. To su dobri parametri, ali još uvijek imamo ranjivosti u pojedinim segmentima kod pojedinih banaka” naglasio je Žugić.

Ministar prosvete Damir Šehović je istakao da Crna Gora u kratkom roku mora da izvrši fiskalnu konsolidaciju, te da se zbog dva razloga suočava sa visokim nivoom javnog duga.

“Prvi je par populističkih izleta u parlamentu koji su nas koštali oko stotinak miliona eura, a drugi razlog je odluka države da se zaduži za ulaganje u izgradnju autoputa. Izgradnja autoputa je pretpostavka razvoja i bez njega brojni potencijali na sjeveru države bi ostali neiskorišćeni” rekao je Šehović.

On je ocijenio da će se od 2019. godine država suočiti sa pozitivnim tendencijama i da će javni dug početi da opada.

Ambasador Crne Gore u Grčkoj Petar Popović je naglasio da ne treba plakati za zaduženjem za izgradnju autoputa jer je za cijeli Balkan infrastruktura od strateške važnosti.

Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović je kazao da je koncept privatno - javnog partnerstva šansa za razvoj Crne Gore.

Na konferenciji, koja je sadržala više panela, učestvoval isu predstavnici Nato pakta, EK, vlada zemalja Jugoistočne Evrope, više bivših i sadašnjih ministara crngorske Vlade, kao i međunarodnih organizacijaiz zemalja regiona i Evrope.

Šehović: Crna Gora bi u narednom periodu trebalo da ima novi model rasta

Šehović je kazao da u narednom periodu Crna Gora bi trebalo da ima novi model rasta koji se zasniva na pametnom i održivom rastu čiji su pokretači inovacije i znanje.

“Dosadašnji model privrednog rasta pokretan je dominantno akumulacijom kapitala, manjim dijelom doprinosom rada, a najmanje na osnovu doprinosa po osnovu produktivnosti” objasnio je Šehović

On je rekao da su prosječna izdvajanja za obrazovanje razvijenih država kreću između pet i šest odsto BDP-a, dok se u Crnoj Gori izdvajanja kreću oko četiro odsto što je nivo regionalnog prosjeka.

Galerija

Bonus video: