Radunović ne dostavlja nove podatke o budžetskoj rezervi

Damjanović pitao ko je dobio novac iz tekuće budžetske rezerve od maja do kraja decembra prošle godine
553 pregleda 1 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković

Ministar finansija Darko Radunović nije dostavio nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću informacije o tome koliko je iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno novca firmama i građanima od maja do kraja decembra prošle godine.

Damjanović je te podatke tražio na osnovu člana 50 Poslovnika parlamenta 15. januara, a nakon isteka zakonskog roka od 15 dana za odgovor uputio je generalnom sekretaru Skupštine Aleksandru Jovićeviću novi dopis u kojem traži da, shodno propisima, Jovićević uputi novu urgenciju ministru za odgovor. Vlada i Ministarstvo finansija su iz tekuće i stalne budžetske rezerve od maja 2017. do maja 2018. godine isplatili 18 miliona eura za 444 pravna lica (partije, firme, nevladine organizacije, banke, opštine, javna preduzeća...).Od te sume 12,7 miliona eura podijeljeno je za 144 pravna lica na osnovu posebnih Vladinih odluka koje su označene tajnim, a što je suprotno sistemskom Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, novac iz tekuće rezerve se koristi za hitne, nepredviđene ili neplanirane i nedovoljno planirane izdatke, a o njegovom korišćenju, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija.

Odlukom da javnost nema uvid kome je dato 12,75 miliona eura (oko dvije trećine ukupne sume iz tekuće rezerve) izvršna vlast krši sistemski zakon o budžetu gdje je članom 68, stav 4, definisano da je izvršna vlast (Ministarstvo finansija) obavezno da sačini izvještaj o izdacima iz budžetske rezerve, zbog čega ti podaci ne mogu biti tajni. Dalje, potrošnja tog novca mora biti detaljno prikazana u završnom računu budžeta za godinu u kojoj je taj novac isplaćivan.

Damjanović je 15. januara tražio od Radunovića da mu dostavi i podatke koliko je novca iz državnog budžeta isplaćeno Motenegro erlajnsu i za koje namjene u 2017. i 2018. godini i koliko iznosi ukupno dodijeljena državna pomoć u sektoru saobraćaja za te dvije godine i ko su korisnici. Radunović ni te podatke nije dostavio, pa je tražena od Jovićevića nova urgencija za odgovor

Bonus video: