U Jadranu snimljena riba – predator koji uništava skoro sve oko sebe

Ubod ove ribe je otrovan, a na području Izraela, Libana, Kipra, Turske i Grčke, pokrenute su kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste i to na način da se ciljano izlovljava

39319 pregleda 339 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Facebook/Damir Zurub
Foto: Facebook/Damir Zurub

U morskim dubinama kod hrvatskog grada Komiža, podvodni fotograf Damir Zurub fotografisao je ribu pauna (Pterois miles), koja se još naziva i vatrenjača i riba lav.

Riba je fotografisana na dubini od 15 metara, a temperatura mora uprkos toj dubini bila je visokih 24 stepena, piše Otvoreno more.

"Danas sam prvi put imao bliski susret s invazivnom ribom lav (Pterois miles), ali ne negdje gdje je uobičajeno pronaći je. Da budem precizniji, snimio sam nekoliko fotografija lionfisha u Jadranskom moru dok sam ronio s DC Manta kod rta Stupište, blizu obale Komiže, na ostrvu Visu – ovo su prvi snimci i vjerovatno prvi zabijlježeni susret s ovom invazivnom vrstom ribe u Jadranskom moru", napisao je na Facebooku Zurub.

Jakov Dulčić s Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu nedavno je objasnio o kakvoj ribljoj vrsti se radi.

"Ona je dospjela iz Crvenog mora i postepeno se širi. Od 1991. godine ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koja izbacuje je vrlo veliki, a mrijesti se tokom cijele godine”, rekao je Dulčić, prenosi N1.

Objasnio je da je riječ o jako agresivnoj vrsti.

"To je lesepsijski migrant koji je dospio preko Sueckog kanala prvobitno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima jako dobre biološke i ekološke karakteristike, u novom ekosistemu vrlo brzo se širi", objasnio je Dulčić.

Naveo je i da se riba paun brzo razmnožava i da je izraziti grabljivac.

"Ako se ubodete, strašna bol nastupa. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, a u nekim slučajevima i smrt. Ta riba pravi velike probleme u ribarstvu Kipra i Turske", objasnio je.

Kaže da se radi o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora putem Sueckog kanala.

"Prve jedinke zabiležene su kod Libana 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po cijelom istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja i visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosistem", rekao je Dulčić.

Ubod ove ribe je otrovan, a na području Izraela, Libana, Kipra, Turske i Grčke, pokrenute su kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste i to na način da se ciljano izlovljava, ali isto tako i populariše kao hrana, jer se radi o ukusnoj ribi.

Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće.

"Pripazite na njene velike i otrovne bodlje”, poručili su iz hrvatskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

Bonus video: