U Baru usvojili rebalans, podjela oko dopune dnevnog reda

Aleksandar Rakočević (DEMOS) rekao je da je rebalans suprotan zakonskim rješenjima, dodajući da se u Baru „bez sanacionog plana troše budžetska sredstva“
53 pregleda 4 komentar(a)
SO Bar
SO Bar
Ažurirano: 28.12.2015. 16:22h

Prilikom glasanja za dopunu dnevnog reda, na sjednici SO Bar su prilikom glasanja prvi put javno zajedno bili na istoj strani DPS, SD, BS, PCG i DSCG sa ukupno 20 odbornika, dok je SDP u ove četiri tačke jednom bio protiv, a u ostala tri slučaja uzdržan. Ovakav odnos snaga, makar nakratko, potvrdio je sve dosadašnje spekulacije u barskim političkim kuloarima o namjerama prekompozicije vladajuće koalicije u Baru.

Za te četiri tačke o transformaciji javnih preduzeća u DOO, koje je predložio gradonačelnik Zoran Srzentić, opozicija i SDP su ocijenili da su suprotne pozitivnim zakonskim rješenjima i logički nonsens. Damir Rašketić (SDP) kazao je da je ovo pravno nasilje i da ne može nikako proći na Ustavnom sudu, dodajući da se u slučaju vodovoda ne može tako djelovati prije usvajanja zakona o komunalnim preduzećima. Ocjenivši reakciju SDP kao „borbu za svoju bazu“, Snežana Jonica (SNP) je navela da je nelogično da se preduzeća transformišu u DOO, a da se poslije toga raspravlja o usvajanju planova za 2016. javnih preduzeća koja više ne postoje. Ona je zapitala i zašto Bar jedini u Crnoj Gori još nije transformisao svoj kulturni centar.

Srzentić je replicirao da se planovi svakako moraju usvojiti jer bi u suprotnom u januaru bio vakuum, napominući da u Crnoj Gori samo vodovodi u Baru i Ulcinju još nisu transformisani. Zarija Franović (DPS) je pitao da li treba da važi jedan zakon za Bar i Ulcinj, „a drugi za sve ostale gradove i vodovode“. Predsjednik SO Osman Subašić (SDP) zapitao je da li se sve ovo znalo i prije desetak dana kada je na Kolegijumu utvrđivan dnevni red.

Nakon što je na raspravu oko dnevnog reda potrošen skoro cijeli radni dan, u popodnevnim satima većinom glasova-za glasali i odbornici SDP- usvojen je rebalans Budžeta za 2015, nakon čega je sjednica prekinuta i biće nastavljena u srijedu. Rebalansom je plan od 15,080 miliona eura sveden na 12,165 miliona, pri čemu je tekući budžet ostvaren u skladu sa planiranim. Kapitalni budžet je ostvaren sa 1,565 miliona eura, što je za 65 posto manje od plana, uz obrazloženje da je zemljište koje nije prodato „sačuvano za naredni period kada je realno očekivati njegovu valorizaciju.“

"Opet se pravi rebalans na samom kraju godine što je ružno i smiješno, a ne onda kad treba, a na nivou države se donosi rebalans i u martu i u junu. To govori da se nedovoljno dobro planira, jer se svake godine značajno promaši izvor prihoda, dakle, ne prepoznaju se trendovi. Nejasno je koji su to problemi koji ne dozvoljavaju da se ispuni budžet, jer ih nema eksplicitno u tekstu", istakla je Jonica.

Aleksandar Rakočević (DEMOS) rekao je da je rebalans suprotan zakonskim rješenjima, dodajući da se u Baru „bez sanacionog plana troše budžetska sredstva“.

"Trošenja u kapitalnom budžetu zahtijevaju objašnjenja. Riječ dug nije bila u predizbornom vokabularu DPS, a sada ističete da su dugovanja glavna kočnica razvoju", dodao je Rakočević.

Savo Vujošević (DEMOS) ocijenio je da se „nastavlja Mapet šou u finansijskom smislu“, kao i da je „smijurija kako se u Baru vode finansije, u zadnjih sedam-osam godina stalno rebalansi“.

"Po 8.000 eura za gorivo troše i komunalna policija koja treba da je stalno na terenu, i služba predsjednika opštine. Morate da štedite", poručio je Vujošević.

Potpredsjednik Opštine Dušan Raičevič kazao je da mu je želja da se i iduće godine radi rebalans, „ali, zbog povećanja budžeta“. Zarija Franović je ukazao da odluka o putevima omogućava veće prihode, da i ostali sekretarijati treba da obezbijede veće prihode, „jer prihodi opštine ne zavise samo od sekretarijata za finansije“.

"Što se primjedbi za kapitalnui budžet tiče, to je imovina koja nije prodata, nije ponijeta doma, tu je", naglasio je Franović.

"Najveći dio otpada na „Sonuba Montenegro""

U komentaru podbačaja kapitalnog budžeta, direktor Agencije za investicije Omer Vukić rekao je da su zakonska rješenja omogućila investitorima koji grade hotele sa četiri i više zvjezdica da ne plaćaju komunalije.

"Što se tiče dugova za komunalije, oni su preko 13 miliona eura, a za 11 miliona eura su investitori utuženi. Najveći dio- devet i po miliona-otpada na „Sonuba Montenegro", rekao je Vukić.

Bonus video: