Venecijanska komisija: Zabrana medija samo kad podstiču nasilje

VK smatra da ne treba razmišljati o mogućnosti suda da naloži privremenu zabranu objavljivanje medija, kao odgovor na nepoštovanje sudske odluke, pa sugerišu da se ona ukloni iz predloga zakona
1 komentar(a)
Venecijanska komisija, Foto: Venice.coe.int
Venecijanska komisija, Foto: Venice.coe.int
Ažurirano: 21.03.2015. 08:18h

Venecijanska komisija smatra da je neprimjereno ograničavati slobodu medija, čak i kada oni krše sudske odluke, te da za tim treba posegnuti samo kao "krajnjom mjerom", odnosno, kada mediji podstiču nasilje, nasilno rušenje ustavnog poretka i vrlo ozbiljne prijetnje javnom redu.

To je juče utvrđeno na sjednici VK po zahtjevu Skupštine Crne Gore, koja je krajem prošle godine uvrstila na dnevni red Predlog izmjena zakona o medijima. To se desilo nakon što tabloid “Informer” nije poštovao sudske zabrane o objavljivanju uvredljivih tekstova o direktorici MANS-a Vanji Ćalović.

VK smatra da ne treba razmišljati o mogućnosti suda da naloži privremenu zabranu objavljivanje medija, kao odgovor na nepoštovanje sudske odluke, pa sugerišu da se ona ukloni iz predloga zakona.

A njega su potpisali poslanici svih poslaničkih klubova izuzev DPS-a, koji su izrazili zgražavanje nad kršenjem ljudskih prava direktorice MANS-a.

Poslanici su predložili i da Skupština taj Zakon donese po skraćenom postupku, ali je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić odlučio da se prije glasanja zatraži stav VK strahujući upravo od ovakvog ishoda.

Zasada je nepoznato kada će ovaj predlog biti ponovo na dnevnom redu parlamenta.

Bonus video: