Preporuke Brisela poremetile idilu odnosa sa Podgoricom

Dosadašnje parlamentarne istrage nisu rezultirale utvrđivanjem političke odgovornosti, smatra Jovana Marović iz Instituta Alternativa
56 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 16:34h

Bez političke opredijeljenosti da se društvo izbori sa korupcijom nema napretka ni u rješavanju slučajeva zloupotreba državnih resursa, ni u pregovorima sa Evropskom unijom, ocijenila je koordinatorka istraživanja u Institutu Alternativa Jovana Marović.

Ona je, komentarišući preporuku iz Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku za 2013. godinu, u kom je zatraženo od Crne Gore da osigura “politički i pravosudni” nastavak rješavanja afere “Snimak”, kazala da nije prvi put da se rješavanje te afere stavlja u prvi plan.

“Dosadašnje parlamentarne istrage nisu rezultirale utvrđivanjem političke odgovornosti. To je znak da treba dalje raditi na jačanju ovog kontrolnog mehanizma, ali i ostalih mehanizama koji poslanicima stoje na raspolaganju”, smatra Marović.

U zaključcima najvažnijeg godišnjeg izvještaja Brisela u koji su novinari imali uvid, ističe se i da je reforma javne uprave prioritet da bi Crna Gora imala mogućnost da primijeni evropsko zakonodavstvo, da se uhvati u koštac sa politizacijom i poveća transparentnost i profesionalizam javnih službenika.

Zaustaviti partijsko kadrovanje: Marović (Foto: Savo Prelević)

“Afere koje se odnose na partijska zapošljavanja, a kojima smo po pravilu svjedoci prije održavanja državnih i lokalnih izbora, kao i ukupna dosadašnja praksa zapošljavanja u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, uslovili su ocjenu EK da je javna uprava u Crnoj Gori i dalje visoko politizovana. Dodatan problem predstavlja i stalno odlaganje racionalizacije broja zaposlenih, te nemogućnost sagledavanja stvarnog broja zaposlenih na lokalnom nivou, budući da te cifre nije moguće dobiti, ili su one nepotpune, na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama”, kazala je Marović.

Funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović smatra da ako EK insistira da se nastavi rješavanje afere “Snimak”, to dokazuje da “ona za njih očigledno nije završena, iako za našeg tužioca jeste”.

“Zaista je apsurdno vjerovati da su neki ljudi svojevoljno radili za interese DPS-a, a da im niko nije tražio da zloupotrebljavaju zakon, iako potvrdu da jeste imamo u audio zapisima”, kazao je Danilović, napominjući da će biti potrebno dodatno pojašnjenje od EK na koji način su mislili da se nastavi rješavanje afere.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić ocijenila je da je EK potpuno jasno da aktuelna vlast nije spremna da povuče jasnu liniju razgraničenja između javnog interesa i interesa vladajućih partija.

“Voljom vladajuće većine onemogućeno je da parlamentarna istraga utvrdi političku odgovornost aktera afere, već je sve završeno tehničkim izvještajem, te neće biti krivičnih prijava. Zbog toga se i nastavlja zloupotreba državnih resursa pred predstojeće lokalne izbore. Zbog svega toga pitanje 'Snimka' ostaje i dalje otvoreno pitanje za EK, kako u političkom tako i u krivično-pravnom smislu”, rekla je Jasavić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Vukčević smatra da “izvještaj pokazuje da Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje progres i da je na dobrom putu uvođenja međunarodnih standarda”.

“Poziv Crnoj Gori da preda pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24 govori o tome da Vlada preduzima neophodne mjere koje EK traži. Ostaje još dosta posla sa realizacijom svih aktivnosti potrebnih da Crna Gora bude članica EU. Članstvo u EU ne smije biti cilj sam za sebe, to treba da bude instrument za postizanje boljeg životnog standarda građana”, smatra Vukčević.

Kovertirane ostavke jednopartijski sistem

Razlog za zabrinutost su unaprijed napisane ostavke, i ti dopisi moraju da se vrate onima koji su ih potpisali, stoji u tekstu EK.

“Kada je riječ o kovertiranim ostavkama, EK je samo konstatovala ono što je bilo jasno. To nije praksa koja se može prepoznati u evropskim zemljama, niti mehanizam sa uporištem u zakonskim normama koje uređuju zapošljavanje i prestanak radnog odnosa državnih službenika”, kazala je Marović.

Danilović smatra da je kovertiranje ostavki nedopustivo i da “podsjeća na populističku mjeru i podsjećanje na jednopartijski sistem, vrijeme kada je šef partije tražio apsolutnu poslušnost”.

Vukčević: Satelitske NVO bi da nas zatvore

“Takozvana afera 'Snimak' mora da dobije svoj pravni i politički epilog. Anketni odbor je završio svoj rad i nije mogao da dokaže da je bilo zloupotreba državnih resursa u izbornim aktivnostima. Državno tužilaštvo profesionalno radi svoj dio posla i treba sačekati da do kraja odradi sve proceduralne radnje”, ocijenio je Vukčević.

On je kazao da nije umjesno komentarisati bilo koju aktivnost pravosudnih organa dok ona ne bude završena.

“Nažalost, to ne važi za predstavnike opozicije i njihovih satelita skrivenih u nevladinim organizacijama koje, ne prezajući ni od čega, na krajnje uvredljiv i primitivan način komentarišu rad pravosudnih organa. To je politički pritisak na te organe i to nije način za razvoj demokratije na principima međunarodnih standarda. Predstavnici opozicije bi bili jedino zadovoljni kada bi pravosudni organi zatvorili sve predstavnike vlasti i to bez dokaza, procedura. Njih jedino zanima da osvoje vlast i da Crna Gora postane dio srpske države kao regija. Od te ideje prvaci opozicije se još nijesu ogradili”, smatra Vukčević

Galerija

Bonus video: