Veselin Šuković kontroliše ambasadore

Za autore izvještaja “nema dileme” da je Crna Gora na pragu pregovora o članstvu, ali smatraju da je to tek početak nove etape evropskog puta
351 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Šuković, Foto: Vesko Belojević
Veselin Šuković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.03.2012. 08:10h

Ministarstvo vanjskih poslova imenovalo je glavnog diplomatskog inspektora koji bi trebalo da “doprinese boljem praćenju rada diplomatsko-konzularnih predstavništava te povećanju efikasnosti i transparentnosti, piše u izvještaju o radu tog ministrstva u prošloj godini. Za glavnog inspektora je imenovan Veselin Šuković, nekadašnji šef Misije Crne Gore pri NATO.

U izvještaju, koji je juče razmatrala Vlada, stoji da je MVPEI, od budžetom planiranih 15,5 miliona eura, potrošio 14,7 miliona.

“Uprkos krizi koja je uzrokovala odlaganje nekih projekata, otvorena je ambasada Crne Gore u Poljskoj, uoči njenog predsjedavanja EU”, piše u izvještaju, uz podsjećanje da Crna Gora ima 22 ambasade, 6 misija pri međunarodnim organizacijama i 2 generalna konzulata.

Za autore izvještaja “nema dileme” da je Crna Gora na pragu pregovora o članstvu, ali smatraju da je to tek početak nove etape evropskog puta. Ističe se da je Registar tajnih podataka u MVPEI ispunio sve potrebne uslove za otpočinjanje rada sa NATO tajnim podacima.

“Tokom prošle godine izdato su 133 diplomatska i 13 službenih pasoša”, piše u izvještaju. Tokom 2011. godine izdata je saglasnost za 410 diplomatskih preleta stranih vazduhoplova preko teritorije Crne Gore ili slijetanja na crnogorskoj teritoriji, i posredovano u 110 zahtjeva za diplomatske prelete vazduhoplova Vlade Crne Gore.

Za autore izvještaja “nema dileme” da je Crna Gora na pragu pregovora o članstvu, ali smatraju da je to tek početak nove etape evropskog puta

U izvještaju je dat poseban osvrat na aktivnosti u saradnji sa dijasporom, uz ocijenu da su intenzivirane u odnosu na prethodne godine. Podsjeća se da je potpisan Sporazum o formiranju Saveza crnogorske dijaspore Kosova (SCDK), a koji je verifikovalo Ministarstva vanjskih poslova.

Dolazak libijskih ranjenika u Igalo još nije konkretizovan

U izvještaju se ukazuje da je formirana radna grupa Vlade koja je zadužena da sagleda mogućnosti humanitarne podrške Libiji, a da je Institut Igalo u procesu uspostavljanja saradnje za liječenje libijskih ranjenika i školovanje medicinskog kadra.

Podsjeća se da je Vlada Crne Gore 21. jula 2011. godine donijela Odluku o priznavanju Libijskog nacionalnog prelaznog savjeta kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Sagovornik “Vijesti” iz Vlade kazao je da se na ideji dolaska libijskih ranjenika u Igalo dosta radilo, ali da se ne može reći da će to biti uskoro i realizovano.

Bonus video: