Ćalović: Lukšić demantuje sebe svojim akcijama

Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG), MANS-a i Studentske unije najavili su održavanje novog protesta 18. februara
50 pregleda 0 komentar(a)
mans, vanja calovic, Foto: Boris Pejović
mans, vanja calovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2012. 13:13h

Građani Crne Gore treba da izađu na protest kako bi pokazali Vladi da hoće konkretne akcije, a ne priče i obećanja, poručila je izvršni direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović.“Pozivamo građane da dođu na protest i otvoreno se nasmiju manipulacijama premijera Igora Lukšića i da traže isto što i Evropska komisija (EK), odnosno konkretne akcije i rezultate u borbi protiv korupcije čije račune svi plaćamo”, kazala je Ćalović.Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG), MANS-a i Studentske unije najavili su održavanje novog protesta 18. februara, nakon što im nijesu ispunjeni zahtjevi predstavljeni na skupu 21. januara.

Lukšić jedno priča, drugo radiĆalović smatra da bi bilo lijepo vjerovati tvrdnjama Lukšića da su mu građani na prvom mjestu i da ga tajkuni ne interesuju, ali da ga demantuju sopstvene akcije.

Lukšić se smije i sprda građanima vjerujući da su njegovi ubjedljivi govori uspjeli da skrenu pažnju sa konkretnih problema

“Kada misli da su ugašene kamere, Lukšić se smije i sprda građanima vjerujući da su njegovi ubjedljivi govori uspjeli da skrenu pažnju sa konkretnih problema”, navela je Ćalović.Ona je dodala da sve više računa dolazi na naplatu i da ih Lukšić plaća, izgovarajući se prethodnom vladom, u čijem radu je i sam učestvovao. “Lukšić ne pravi nikakav ozbiljniji otklon od politike koja nas je dovela do ivice bankrota, već mijenja retoriku, nastavljajući da aktivno preliva novac građana u džepove tajkuna”, kazala je Ćalović.

Ne priča da je oprostio KAP-u 30 milionaOna je navela primjer podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), čiji će se "naslijeđeni" problemi, prema riječima Lukšića, rješavati tako što će građani morati da plate najmanje 22 miliona eura za dugove kompanije.“Lukšić prećutkuje da je bio na čelu Ministarstva finansija, čijim je odlukama KAP-u oprošteno skoro 30 miliona eura, koje je trebalo da uplati u budžet”, podsjetila je Ćalović.

KAP je oslobođen i skoro pola miliona eura kamata, koje je potraživala Poreska uprava

Ona je saopštila i da se na osnovu odluka tog Ministarstva odustalo od naplate oko 13 miliona eura za doprinose, pola miliona za zdravstveno osiguranje i preko milion eura poreza na plate zaposlenih, koji pripada opštinskim budžetima.Ministarstvo se, kako tvrdi Ćalović, odreklo i zahtjeva prema KAP-u za utrošenu električnu energiju od šest miliona eura, a kompanija je oslobođena i plaćanja 7,5 miliona EUR poreza na korporativnu dobit ostvarenu 2006. i 2007. godine.

KAP je oslobođen i skoro pola miliona eura kamata, koje je potraživala Poreska uprava. “Sada nam Lukšić poručuje da zbog naslijeđenih problema i svjetske krize moramo da platimo još desetine miliona eura za kredite koje je uzeo vlasnik KAP-a. I još nam kaže da budemo srećni, jer ga možemo vratiti za euro. On je toliko angažovan da poziva i državnog tužioca da se bavi i tom privatizacijom”, navela je Ćalović.

Da li će uraditi ono što zna da trebaOna smatra da Lukšić vrlo dobro zna šta se dešava u KAP-u, Elektroprivredi (EPCG), Telekomu Crne Gore i Željezari, kao i šta bi tačno Tužilaštvo trebalo da istražuje, ali da je pitanje da li će nešto konkretno da uradi.

Lukšić je vrlo dobro upoznat sa tim da ni nezavisni revizorski izvještaji Telekoma i kontrole Vlade nijesu otkrile čija se sestra ugradila, već su nam to saopštili američki istražitelji

“Lukšić zna zašto je njegovo Ministarstvo vrtjelo jedan milion 11 puta nakon čega je Prva banka uspjela da vrati dio kredita kojim je spašena njena likvidnost”, rekla je Ćalović i dodala da on zna i koje tajkunske firme ne plaćaju struju i kako je EPCG došla do iznosa od 120 miliona nenaplaćenih potraživanja.Lukšić, kako je saopštila, zna i da ni jedan „strani, renomirani revizor“ koji je radio revizije privatizovanih firmi nikada nije našao nešto nezakonito, već su ti izvještaji uvijek pokazivali da se ugovori poštuju i da nema korupcije i "ugradnji". “Lukšić je vrlo dobro upoznat sa tim da ni nezavisni revizorski izvještaji Telekoma i kontrole Vlade nijesu otkrile čija se sestra ugradila, već su nam to saopštili američki istražitelji”, podsjetila je Ćalović.Ona je kazala da zbog toga što Lukšić sve zna, nema potrebe da građanima zamazuje oči radnim grupama i nezavisnim revizorima, da diskusiju prebacuje na politički teren, kao što to radi u slučaju Regulatorne agencije za energetiku (RAE), izbjegavajući da preuzme odgovornost i kaže da je bilo dosta "ugradnji" na račun standarda građana

Bonus video: