Sve džaba ako te “teren ne prepoznaje”

Za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore potrebno pozitivno mišljenje mjesnog odbora DPS i da se kandidat izjašnjava kao Crnogorac, pokazuje snimak razgovora članice podgoričkog odbora DPS i kandidatkinje za vojnika po ugovoru. Partijska pripadnost nije i ne može biti kriterijum za napredovanje... Osoba pod imenom Dušica Vulić nije poznata ministru, navodi Ministarstvo odbrane

45328 pregleda 1189 reakcija 306 komentar(a)
Bošković i predsjednik države i lider DPS Milo Đukanović sa oficirima VCG, Foto: Savo Prelević
Bošković i predsjednik države i lider DPS Milo Đukanović sa oficirima VCG, Foto: Savo Prelević

Za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore potrebno je pozitivno mišljenje mjesnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i da se kandidat izjašnjava kao Crnogorac. Takođe, da bi bio primljen treba da pokaže simpatije prema vladajućoj partiji, odnosno da obeća da će glasati za nju.

To je suština audio snimka koji je juče objavio portal I4ns i čija je autentičnost potvrđena “Vijestima”. Njegovu vjerodostojnost nijesu demantovali Ministarstvo odbrane ili Demokratska partija socijalista čiji se zvaničnici, ministar Predrag Bošković (DPS) i članica podgoričkog odbora DPS-a Dušica Vulić pominju.

Iz dijela opozicionih partija u reagovanjima su naveli da nijesu iznenađeni informacijama koje su izašle u javnost i da je Bošković od dolaska na ministarsko mjesto Vojsku pretvorio u ćeliju DPS-a.

Iz Ministarstva međutim tvrde da Bošković ne poznaje Dušicu Vulić i da je ovaj slučaj pokušaj diskreditacije tog resora.

Na snimku se čuju tri osobe koje razgovaraju o tome kako da djevojka, za koju se navodi da se zove Marija, postane vojnik po ugovoru. Ona objašnjava da je prvi put odbijena, da je išla u ljetnji vojni kamp... i da je vjerovala da se pozicija u VCG dobija na osnovu profesionalnih sposobnosti, te da je imala pohvale od samog ministra. Kaže da ne želi da politički pripada bilo kome.

Osoba, za koju se tvrdi da je Dušica Vulić iz kancelarije DPS u Zagoriču, komentariše da je sve previše “shvatila zdravo za gotovo” i da će joj biti jasnije kad bude njenih ili godina njenog oca.

Objašnjava joj da članska karta DPS nije potrebna jer vojnici ne mogu biti partijski članovi, ali da treba svoj glas na izborima da povjere vladajućoj stranci.

“...Tražili su provjeru vašu, oni stalno traže partijsku provjeru. Nijesi samo ti u pitanju, nego vas je sedmoro iz Zagoriča... Koji sad dobijaju položaje, dobijaju položaje iz toga razloga što su članovi, iz toga razloga, što iz mjesnih odbora ja moram da te prepoznam i da ti ja iz mjesnog odbora dam garanciju da si simpatizer, evo ja ti sad kažem, simpatizer, a ne član naše partije i ti dobijaš čin”, navodi.

Dodaje i da je nijesu prepoznali kao Crnogorku. “Braniš državu Crnu Goru, pripadnik si crnogorske nacionalnosti, oni te odmah traže, da li te teren prepoznaje kao Crnogorca ili si bila na litiji, vi znate da je afera po vojsci, ova afera, ovo ono”, dodaje osoba za koju se navodi da je Dušica Vulić.

Vojska Crne Gore (ilustracija)
Vojska Crne Gore (ilustracija)foto: Vesko Belojević

Na snimku se čuje osoba koju Vulić oslovljava sa Slavoljube, koja je, kako se navodi otac kandidatkinje. Vulić mu kaže da se sve ovo radi preko njega i da razumije da je ćerku vaspitavao da voli Crnu Goru, a on uzvraća navodima da je u Ministarstvu odbrane radio devet godina. “Ja sam za ovu zemlju dao zakletvu da je branim”, navodi ta osoba.

Više sagovornika “Vijesti” potvrdilo je da je on jedan od onih koji su u Vojsci Crne Gore prekomandovani jer su dovođeni u vezu sa litijama, te da je zbog toga podnio tužbu protiv države zbog diskriminacije.

Ministarstvo odbrane (MO) negiralo je da je za napredovanje u VCG potrebna članska karta DPS, ali ne i autentičnost snimka razgovora.

“Osim onih koji su za to nadležni, u VCG niko drugi ne može dati saglasnost za bilo kakvo napredovanje u Vojsci, što je jasno propisano”, navodi MO u odgovoru “Vijestima” na pitanje “da li mjesni odbori DPS daju saglasnost na angažmane u Vojsci?”.

“Podsjećamo, u Vojsci Crne Gore zastupljeni su pripadnici svih nacija, koji vole i poštuju državu čiju zastavu nose i brane. Zato poručujemo da su uzaludni svi pokušaji kompromitacije VCG, koji su intenzivirani od početka ove godine. Vojska bilježi konstantan rast povjerenja, što će se, sigurni smo, i nastaviti”, navodi se u odgovoru MO.

Oni su dodali da kao što je i propisano Zakonom o Vojsci Crne Gore, svaki pripadnik VCG “dužan je da službu vrši politički neutralno i nepristrasno, u skladu s javnim interesom”.

“Takođe, pripadnici VCG dužni su da se uzdržavaju od javnog ispoljavanja političkih stavova, a ne mogu biti ni članovi političkih organizacija. Stoga, partijska pripadnost nije i ne može biti kriterijum za napredovanje”, saopštili su iz MO.

Na pitanja ko su osobe koje se čuju na snimku, da li su još u Vojsci Crne Gore i na mojim pozicijama, te da li ministar Bošković poznaje Dušicu Vulić, iz MO su naveli:

“Slavoljub Marković je podoficir u Vojsci, u logističkom bataljonu u Danilovgradu. Marija je njegova ćerka koja je služila vojsku u okviru programa za dobrovoljno služenje vojnog roka i konkurisala za vojnika po ugovoru, za šta je selekcija u toku.

Osoba pod imenom Dušica Vulić nije poznata ministru i ministarstvu odbrane, te stoga ne možemo dalje govoriti o snimku, njegovom sadržaju i autentičnosti”, navodi se u odgovorima MO.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore naveli su da Vojska treba da služi svima, a ne samo izabranima. Iz Demokratskog fronta su ranije tvrdili da u njoj nema mjesta onima koji se izjašnjavaju kao Srbi.

“To da znanje i profesionalne odlike vojnika ne budu preporuka za rad u Vojsci, već da glavna preporuka za to bude bliskost DPS-u predstavlja čin veleizdaje zemlje. Upravo je ovakav odnos prema Vojsci kao stubu države pravi prikaz odnosa prema svim ostalim institucijama u zemlji, kao i prikaz odnosa prema našoj industriji i privredi koja je primjenom ovakvog načina djelovanja došla do totalnog kolapsa. Po DPS-u i Vojska treba da bude samo za partijske odabrane, a ne za one koji bi najbolje branili i služili zemlju”, navodi se u saopštenju.

Ima predispozicije, dolazi u mjesni odbor, Crnogorac je

Na snimku se čuje kako aktivistkinja DPS objašnjava kandidatkinji da će biti primljena u Vojsku ako se drži njenih uputa i da će “sjutra ići sa Peđom Boškovićem na razgovor”. “Zato što ćeš dobiti karakteristike iz mjesnog odbora. Dobar dan, dobar dan. Da li je taj i taj, jeste, član dolazi u Mjesnu. Ćao, pa pa, taj ima predispozicije, taj je Crnogorac... Ne želim da se ogriješim da nijedno dijete od vas od 20 do 25 godina, da ja sad kažem, meni nju teren ne poznaje”, navodi aktivistkinja DPS.

Bolest partitokratije u poodomakloj fazi

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović rekao je “Vijestima” da se “iznova uvjeravamo u to da je Crna Gora država u kojoj se bolest partitokratije nalazi u poodmakloj fazi”, za koju on vjeruje da je završna.

“DPS nas stalno podsjeća na to da je u našoj državi nemoguće ostvariti bilo koje pravo ukoliko nismo članovi DPS-a kao da je to nešto što se može zaboraviti. Neophodno je da svi napokon shvatimo da slučajevi kao što je posljednji koji je pokazao da je, da bi se stupilo u Vojsku neophodno imati potvrdu vojskovođa iz mjesnih odbora DPS, predstavljaju pravilo, a ne nikako nekakav izuzetak od njega. U tom smislu, takvi navodi ni za koga ne bi trebalo da predstavljaju iznenađenje, već dodatni podstrek svim činiocima društva za iznalaženje načina da se sa ovim pogubnim pojavama po našu vojsku i državu u cjelini, napokon izborimo”, navodi on.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Boris Pejović

Bogdanović podsjeća da opozicija već godinama ukazuje na političku zloupotrebu vojske, na slanje u penziju sindikalnih aktivista, politički nepodobnih. “Postavlja se pitanje koliko je još puta neophodno ukazati na to da bi se to primilo k znanju i počeli preduzimati koraci u smislu rješavanja očigledno prisutnog problema. I ujedno se treba zapitati, zar je moguće da se ovo događa u državi koja je članica NATO-a?”, kaže Bogdanović.

Vojska pretvorena u lični mehanizam, partijsku ćeliju DPS

Iz koalicije Crno na bijelo navode da “u sistemu odavnom ogrezlom u korupciji i kriminalu” ovakva dešavanja nikako ne mogu biti iznenađenje.

Dritan Abazović (GP URA)
Dritan Abazović (GP URA)foto: Boris Pejović

“Očekivati od crnogorskog pravosuđa da reaguje povodom ovog slučaja bilo bi ravno ludilu, s obzirom na to da je svima poznato da je ono samo jedan u nizu slojeva koji štite sistem. Vojska Crne Gore je do dolaska Predraga Boškovića još donekle i uživala ugled, ali ga je on svojim rukovođenjem, kao jedan od najperspektivnijih podanika DPS-a uspješno srozao. Propast – to je ono što zadesi sve čega se Bošković dohvati. Od institucije koja je, po difoltu, u očima građana bilo koje države časna, on je napravio isturenu partijsku ćeliju. Mjesecima svjedočimo čistkama u VCG na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi. Na ovo je GP URA, kao jedan od vodećih konstituenata koalicije, upozoravao mnogo ranije, kada je izmijenjenim Zakonom o odbrani ministar na sebe prebacio ključne komponente upotrebe Vojske, pretvarajući je u lični mehanizam za upotrebu sile. I tada je bilo očigledno da je u toku čišćenje od nepodobnih vojnika. Podsjećamo i na poteze načelnika Generalštaba VCG, generala majora Dragutina Dakića, koji je, ne vodeći računa o osnovnim etičkim principima koji treba da krase njegov čin i položaj, naredio da se pripadnici VCG moraju izjasniti u svojim kartonima o nacionalnoj pripadnosti, čime je pokazao kako se brutalno sprovodi kampanja DPS-a. Načinom na koji rukovodi VCG-e, Bošković će taj resor ostaviti bez svih časnih, profesionalnih i stručnih pojedinaca”, navode iz koalicije Crno na bijelo.

Bonus video: