Šta Budvanima za lokalne izbore nude nosioci četiri izborne liste?

Predsjednik grupe birača i nosilac liste “Nova Budva - Ilija Gigović ”, Ilija Gigović kazao je da je prvi potez koji će uraditi ispunjenje obećanja iz predizborne kampanje

10221 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Čeka nas duga zima, planiramo narodnu kuhinju

Nosilac liste „URA za sve građane Budve - Crno na bijelo“ Blažo Rađenović kazao je da će prvi potez opštinskog odbora URA nakon uspostavljanja vlasti biti poništenje svih štetnih ugovora i naplata dugova od onih koji se nalaze na crnoj listi dužnika.

Kao jedan od prvih poteza najavio je formiranje nekoliko socijalnih fondova za pomoć ugroženima zbog pandemije koronavirusa: „Kao i fonda za pomoć privredi i građanima koji zavise od turizma, a čija je egizistencija ugrožena usljed loše politke Vlade i primjene neracionalnih mjera NKT-a”, rekao je on “Vijestima”.

Iako je Budva centar crnogorske turističke privrede, utoliko su veće razmjere finansijske krize koja će pogoditi građane i nova vlast ne smije dozvoliti da iko u njoj dočeka zimu gladan, bez elementarnih uslova za život, ali i školovanje omladine, zbog čega je potrebna fleksibilnost u planiranju mjera i pravovremeno reagovanje na sve izazove koji budu pred nama.To podrazumijeva i formiranje narodne kuhinje, kao mjere elementarne socijalne sigurnosti građana, jer nas nakon izborne i kakve-takve ljetnje turističke euforije čeka duga i hladna zima“, naglasio je Rađenović.

On tvrdi i da će se tražiti blokada i izvršenje za sve one koji duguju Opštini porez, prirez, komunalije ili imaju druge obaveze duže od dvije godine.

“Naš program i djelovanje i u proteklom mandatu je bio u pravcu poništavanja kriminalnih i koruptivnih DUP-ova koji su uništili Budvu, što je uslov bez kojeg se u ovom mandatu neće formirati vlast. Kao i do sada, nećemo raditi na štetu investicionih interesa domicilnog stanovništva, ali s pitanjem zaštite prostora od dalje devastacije neće biti kompromisa. Budva ima sturčnjake iz oblasti prostornog planiranja čije ideje konačno mogu doći do izražaja u izradi sanacionog plana i vođenja održive razvojne politike u ovoj oblasti“, kazao je Rađenović.

Kao jedan od prioriteta naveo je je rješavanje problema WTE.

„Jer, postrojenje mora biti stavljeno u funkciju građana i privrede i na njega moraju biti priključena sva domaćinstva i privreda Budve. U skladu s finansijskom konsolidacijom, moramo vodtiti računa o realizaciji važnog infrastrukturnog i kapitalnog projekta kakav je zaobilaznica od Lastve Grbaljske do Markovića, koja bi donijela veliko saobraćajno rasterećenje Jadranske magistrale i obezbijedila novu tranzicionu rutu. Ne manje važan prioritet je izgradnja garaža i parking prostora, ali ne na uštrb preostalih zelenih površina. Moraju se staviti u funkciju postojeći parking resursi i sačiniti plan izgradnje novih u saradnji s lokalnim mjesnim zajednicama, od kojih većina ima problem, ali i održiva rješenja za prevazilaženje ovog izazova. Sve što bude nova vlast preduzimala, mora biti transparentno i zakonito“, zaključio je Rađenović.

Rađenović
Rađenovićfoto: URA

Prvo voda i kanalizacija

Predsjednik grupe birača i nosilac liste “Nova Budva - Ilija Gigović ”, Ilija Gigović kazao je da je prvi potez koji će uraditi ispunjenje obećanja iz predizborne kampanje.

„Prvi potez je ispunjavanje datih obećanja. Ali redom i sistemski. Krećemo u septembru s nekoliko prioriteta u više resora. Vodovodna infrastruktura je bitna i treba hitno obezbijediti pijaću vodu gdje je slab dotok, kanalizaciju uvodimo u mjestima poput Buljarice i pokrećemo prevenciju poplava. Paralelno radimo na komunalnom redu u gradu, pokrećemo odmah pitanje parkiranja i taksi službi kao i smart autobuske stanice. Da obezbijedimo nov i svjež kapital u gradu, iskoristićemo pandemiju da kreiramo inovativnu ponudu za investitore jer imamo dobar uvid ko je za to sada spreman u finansijskim centrima Evrope“, naglasio je Gigović za “Vijesti”.

Kada je riječ o rješavanju problema blokade računa, koji će dočekati novu vlast, Gigović ističe da će uložiti veliku energiju u pravnu ekspertizu s Ministarstvom finansija, kako bi Budva riješila ogroman problem u pogledu deblokade računa.

„Kreditno zaduživanje usljed blokade nije najbolje rješenje. Hitno ćemo vratiti na početak i preispitati pravni osnov, a fiskalne mjere radi ublažavanja posljedica pandemije ćemo usmjeriti na najugroženije firme i građane, posebno u turizmu i za vlasnike privatnog smještaja. Gradski fond za pomoć najugroženijim građanima je neophodan“, smatra Gigović.

Prema njegovim riječima, urbanistički planovi koje su građani odobrili na javnim raspravama treba da ostanu. „ A osporene ćemo mijenjati i donijeti nove, brzo i efikasno, i samo uz javne rasprave. Od hitnih infrastrukturnih projekata izdvajam prelaz preko Grđevice i zaobilaznicu oko Budve. Legalizacija objekata nam je takođe važna, kao i pokretanje start-up haba čime stvaramo uslove za veliki broj inovacija u naš projekat pametnog grada“, zaključio je Gigović.

Ilija Gigović
Ilija Gigovićfoto: Vijesti

Zaustaviti svaku gradnju i donijeti nove planove

Nosilac liste „ Građanska akcija - dr Božidar Vujičić“ Božidar Vujičić naveo je da bi prvi potez nakon uspostavljanja nove vlasti bilo hitno obustavljanje izdavanja urbanističko-tehničkih uslova na osnovu nevažećih planskih dokumenata.

„Inicirati pokretanje postupka za usvajanje novih planova u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, sagledati finansijsku situaciju u opštini, izdvojiti predmete zbog kojih može biti blokiran račun i iznaći način kako je izbeći... Utvrditi potraživanja i iznaći način kako ih realizovati. Hitno pokrenuti izradu dokumentacione osnove o prostoru, donijeti odluku o visini smanjenja plata službenicima i funkcionerima, obezbijediti sredstva za rješenje socijalnih potreba građana, “kaže Vujičić za “Vijesti”.

Kao naredne korake, on predlaže smanjenje stope poreza na nepokretnost, izmjenu Zakona o finansiranju lokalne samouprave kako bi se ponovo uzimalo 50 odsto prihoda “Morskog dobra”. “Pokrenuti protiv Elektroprivrede spor radi valorizacije svih trafostanica, podzemnih vodova koje je izgradila opština Budva, a koristi Elektroprivreda”, kaže on.

Rješenje finanisijske krize, Vujičić vidi u pokretanju spora pred nadležnim sudom protiv Vlade Crne Gore što bi automatski otklonilo blokadu do pravosnažnog završetka spora.

„Pokušati preko IPA fondova, izradom projekata, da se obezbijede određena sredstva. Usvojili bismo petogodišnji program uređenja prostora što bi nam omogućilo da se kao lokalna samouprava kandidujemo kod Direkcije za javne radove radi zajedničkog finasiranja određenih kapitalnih investicija, kao što je izgradnja zaobilaznice od Markovića do Lastve. Smanjiti porez na nepokretnost, a proširiti osnovicu. Najzad, pronaći gubitke na mreži u vodosnabdijevanju. Pokrenuti poništaj svih ništavih ugovora“, kazao je Vujičić. Prema njegovim riječima, Opština mora prestati s korišćenjem nevažećih planskih dokumenata.

„Od svih lokalnih planskih dokumenata, jedino je GUP važeći do polovine 2022. S obzirom na to da samo opština Budva u Crnoj Gori nema usvojem PUP, to bismo morali prvo i najhitnije da usvojimo. Na osnovu važećeg GUP-a, mogli bismo otpočeti s pripremom detaljnih planskih dokumenata. Za područje zahvata DUP-a Budva Centar, DUP-a Bečići i DUP-a Petrovac Centar raspisati javni poziv, za izradu najboljeg idejnog rješenja... Od najhitnijih investicija, s obzirom na nedostatak sredstava, pokrenuli bismo uklanjanje bespravno postavljenih rampi na javnim putevima, uradili horizontalnu signalizaciju na svim putevima koji su sada dvosmjerni, ali zbog parkiranja vozila jedna traka je zauzeta. Pokušali bismo da jednu pješačku stazu označimo za parkirnje vozila kako bi se vozila i dalje parkirala, a ulica koristila kao dvosmjerna”, zaključio je Vujičić.

Božidar Vujičić
Božidar Vujičićfoto: Privatna arhiva

Prvi korak je pomirenje građana Budve

Nosilac liste „SDP - Jaka Budva“ Petar Odžić kazao je da prvi korak poslije preuzimanja vlasti mora biti rad na pomirenju posvađanog naroda u Budvi i Paštrovićima. „Ukoliko to ne uspijem, i ukoliko patrolna vozila MUP-a budu na svakoj fotografiji sa Trga Sunca, potpuno je nebitno ko će upravljati gradom. Naravno, uporedo s tim, u što kraćem roku moramo vratiti tekuću likvidnost računa opštine kako bi lokalna samouprava ponovo vratila svoju prevashodnu funkciju, a to je opsluživanje građana i privrede“, kazao je Odžić “Vijestima”.

Kada je riječ o problemu privremene mjere zabrane raspolaganja sredstvima, Odžić navodi da se on mora rješavati u saradnji s Ministarstvom finansija, Vladom Crne Gore „vodeći računa da građani Budve ne plate ni cent preko onoga što je na terenu urađeno“.

„Da nađemo modalitet da platimo ono što je faktičko stanje na objektu, vodeći se izvještajem ekspertske kuće “Duhovnik”. Oko pitanja WTE moramo imati konsenzus svih političkih subjekata. Naredni period biće više nego izazovan kada su finansije u pitanju. U prethodnom periodu smo kao partija dokazali da umijemo upravljati finansijama kada su u velikoj dubiozi, i to će nam biti zadatak i u narednom mandatu. Smanjenje tekuće potrošnje mora biti ključ stabilizacije, ali bez smanjenja bruto zarada službenicima“, istakao je Odžić. On dodaje da će SDP insistirati na donošenju novih planova, kojim će se sanirati dio problema i ublažiti šteta nanesena prostoru, kao jedinom limitiranom resursu.

„Moramo spasiti preostali prostor na cijeloj teritoriji Budve s akcentom na najugroženije, DUP Budva centar, Bečići, Petrovac centar i Petrovac šira zona, i zalagati se za zaštitu preostalih zelenih površina na cijeloj teritoriji“, kazao je on.

Kao ključne projekte, kako je naglasio, kandidovaće izgradnju pozorišta i kongresnog centra, zaobilaznicu oko Budve, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za teritoriju Petrovca i Buljarice, garažne i parking objekte u naseljima Bijeli Do, Babin do, Lazi, Potkošljun, Velji Vinogradi, Sv. Stefan i Petrovac.

„Moramo konačno realizovati projekat s podzemnim kontejnerskim mjestima, kako bismo bili u korak s ostalim turističkim destinacijama na Mediteranu. Kao partija ćemo se založiti da se hotel AS prevashodno vrati u državno vlasništvo, a onda i iznađu sredstva za njegovu potpunu adaptaciju, koja će doprinijeti zapošljavanju stotinjak naših sugrađana. Kao glavni cilj SDP-a postavićemo da Budva bude građanska, multietnička, multikonfesionalna gdje svi njeni građani imaju jednak komfor života“, zaključio je Odžić.

Petar Odžić
Petar Odžićfoto: SDP

Bonus video: