Bulatović: Neviđeni otpor bivšeg režima koji je opljačkao Crnu Goru

"Nemojte da mislite da se neko sa ove strane boji ruke pravde ili organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Danijel Živković (DPS)

35998 pregleda 119 reakcija 32 komentar(a)
Sa današnje sjednice Skupštine, Foto: Boris Pejović
Sa današnje sjednice Skupštine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2021. 19:42h

Skupština Crne Gore sjutra (srijeda 12. maj) poslijepodne će glasati o Predlogu izmjena zakona o državnom tužilaštvu, rekao je predsjednik Aleksa Bečić.

Rasprava je počela danas i planirano je da bude završena večeras.

Sjednica se nastavlja, kako je objasnio Bečić, ujutru u 9.30 časova raspravom o Predlogu završnog računa za 2020.godinu.

Poslanici opozicije tražili su povlačenje izmjena zakona o tužilaštvu, tvrdeći da je mišljenje Venecijanske komisije (VK) negativno.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da će država dobiti opomenu Evropske komisije (EK) ukoliko bude usvojila zakon, na koji je, kako smatra, VK dala negativno mišljenje.

"Nemojte da mislite da se neko sa ove strane boji ruke pravde ili organizovanog kriminala i korupcije. Vrlo relaksirano sjedimo u svojim domovima i u svojim foteljama i sa svojim porodicama. Nemamo nikakav problem da preduzimate bilo kakve aktivnosti i radnje. Intencija je staviti pod političku kontrolu Tužilaštvo sa ciljem da se targetiraju politički neistomišljenici", rekao je on tokom rasprave.

Drugačiju poruku poslao je međutim Predrag Bulatović, poslanik Demokratskog fronta (DF).

"Na djelu je neviđeni otpor djelova starog režima, koji je opljačkao Crnu Goru, pod čijom palicom su izvršene kriminalne radnje, srovedena je pljačkaška privatizacija, ogromne zloupotrebe društvenog položaja... Problem je što u redovima bivšeg režima ne mogu svi mirno da spavaju i zato se napada ovaj zakon i njegovo usvajanje... Mi prepoznajemo one koji iz dobre namjere kritikuju zakon, ti ljudi treba da nam budu partneri i pozivam ih, nakon usavajnja zakona, na dijalog o pitanjima koja nisu dotaknuta . To su izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), Sudskog savjeta, specijalnog državnog tužioca (SDT), i izbornog zakonodavstva", kazao je on.

Bulatović je rekao da nema nikakve osvete prema tužiocima i da je motiv usvajanja izmjena činjenica da nema rezultata u oblasti suzbijanja visoke korupcije.

"Ni jednog jedinog rezultata nema, što je dovoljno za nas iz DF da se ukine Specijalno državno tužilaštvo i da svi specijalni tužioci budu neraspoređeni," rekao je on.

Mugoša: Klasična politizacija kroz zakonski okvir

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da predlog izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu ostavlja prostor svakoj novoj većini da mijenja sastav Tužilačkog savjeta.

"Ovo je klasična politizacija kroz zakonski okvir. Radite normativno unazađivanje deset godina u odnosu na postojeće rješenje“, istakao je on.

Mugoša je rekao da mu je žao što će neki poslanici podržati ponuđene izmjene.

Joković: Novi zakon da pokaže da kriminal nije isplativ

Lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, rekao je da vladajuća većina nije ni u jednom trenutku namjeravala da odustane od zacrtanog cilja.

"Da promijeni ovo i ovakvo Tužilaštvo i krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je on.

Joković je rekao da su u Crnoj Gori procesuirani mnogi mali igrači, da bi se fingirali uspjesi, dok velike afere – "Telekom", "Limenka" i "Koverta" – nikad nisu dobile sudski epilog.

"Nikad neću biti za to da bilo ko bude procesuiran ili osuđen a da nije kriv. Duh 1948. treba da nestane u Crnoj Gori", podvukao je on.

Joković je poručio da se novim zakonom mora svima pokazati da kriminal nije isplativ.

Sekulić: Crna Gora će biti zaustavljena u integracijama

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da će zbog novog tužilačkog zakona Crna Gora biti zaustavljena u evropskim integracijama na duži vremenski period.

"To treba da bude glavna poruka sa ove rasprave", naglasio je on.

Sekulić kaže da je posljednje mišljenje VK o tužilačkim zakonima – negativno.

"VK je rekla da je ovaj predlog zakona bolji u odnosu na prethodna dva, ali da je jednako loš. Vi ćete, kolege, ići protivno stavu VK", rekao je on.

Bošnjak: Tužilaštvo kontrolisala bivša vlast i mafija, slijedi "provjetravanje"

Potpredsjednica Skupštine, Branka Bošnjak (PzP), kazala je da su predložene izmjene tužilačkih zakona "korak unaprijed i nešto što će doprinijeti ’provjetravanju’ u tužilaštvu".

"Mislim da to nije dovoljno. Ja bih to radikalnije. Mogu da saslušam VK, ali ne i da slijepo slušam sve što kažu, jer smo imali prilike da vidimo da za istu stvar imaju dvojne aršine", smatra ona.

Bošnjak kaže da je Tužilaštvo produžena ruka bivše vlasti.

"Tužilaštvo su većinski kontrolisale bivša vlast i mafija", navela je ona, dodajući da se nada da će uskoro biti usvojeni zakoni o lustraciji i porijeklu imovine.

Pavićević: Cilj uklanjanje onih koji ne odgovaraju novoj većini

Poslanica DPS, Vesna Pavićević, kazala je da Tužilaštvo, ako budu usvojene predložene izmjene zakona, neće biti zaštićeno od uticaja politike i neće moći da vrši svoju dužnost.

"Ovim predlogom urušava se status tužilačke organizacije. Vrlo je jasna namjera da se što prije uklone svi oni koji ne odgovaraju parlamentarnoj većini. To je jedini cilj ovog predloga zakona", ocjenjuje ona.

Jelušić: VK shvatila da je Crna Gora u obavezi da isporuči rezultate

Poslanica liste "Crno na bijelo", Božena Jelušić, kaže da je današnja rasprava u parlamentu kapitalni dokaz dosadašnje politizacije sudskih organa.

"Da nije tako, ne bismo imali ovu raspravu. Očigledno je da DPS nije mogao izbjeći politizaciju i da je personalnim rješenjima bilo moguće uništiti i najbolji mogući zakon. Osam godina nemamo razultate i na kraju smo dobili hibridni režim. Govoriti o potecnijalu za politizaciju tužilačkih zakona, a zaboraviti postojeću, nije ni metodološki, ni etički ispravno", uvjerena je ona.

Jelušić kaže da je VK shvatila da je Crna Gora u obavezi da isporuči rezultate.

"Mislim da je izvještaj VK pozitivan. Tačno je da je ostalo izvjesnih bojazni potencijalne politizacije. Mogu da zamjerim na trapavosti javne rasprave, koja je mogla biti efikasnija", navodi ona.

Đeka: Doći ćemo u situaciju da stranke imaju svoje tužioce

Poslanik Albanske koalicije "Jednoglasno" i predsjednik Demokratske partije, Fatmir Đeka, kazao je da ga brinu i čude brzina, način i procedura usvajanja izmjena tužilačkih zakona.

"Izmjene su neophodne, ali u demokratskoj proceduri, uz uvažavanje svih subjekata i najšire javnosti", ocjenjuje on.

Đeka kaže da iza izmjena tužilačkih zakona stoje politički motivi i namjere.

"Ono za šta ste kritikovali bivšu vlast, imamo brutalno na djelu. Ovo je politička trgovina, kako bi se u Tužilaštvo postavili sebi lojalni kadrovi. Politički uticaj se ne smanjuje, već povećava. Doći ćemo do situacije da svaka stranka u vlasti ima tužioce", kazao je on.

Lekić: Posljednji momenat za reforme

Poslanik koalicje "Mir je naša nacija", Miodrag Lekić, saopštio je da građani Crne Gore više ne mogu da podnesu vidljivu korupciju koja nema svoje epiloge.

"Nekad se ima utisak da je korupcija zaštićena pravnim sistemom. Afera stambene korupcije traje i uobličena je nekakvom pravnom zaštitom, iako se radi o jednom krajnje problematičnom i nemoralnom činu dobijanja trećeg, četvrtog, petog stana. Posljednji je momenat za reforme u pravosuđu", naglasio je on.

Lekić tvrdi da princip podjele vlasti ne sugeriše da su one odvojene i blindirane, već da treba da se kontrolišu.

"Nije nedodirljiva sudska, a ni tužilačka vlast", naveo je on.

Lekić kaže da ne stoje primjedbe da će zbog izmjena tužilačkih zakona biti zaustavljene evropske integracije, jer su one, kako je rekao, već zaustavljene.

Konjević: I nova vlast želi kontrolu nad Tužilaštvom

Lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da nova vlast želi ono što je stara – da Tužilaštvo podvede pod svoju kontrolu.

"Tako se Tužilaštvo neće učiniti efikasnim, niti ćemo dobiti rezultete koje svi želimo. Nemoguće je u 2021. godini kontrolisati pravosudni sistem onako kako je kontrolisan devedeset i neke godine", kazao je on.

Bonus video: