Bošnjak - Lajčak: Podjele vještački kreirane, posvetiti se procesu evropskih integracija

Bošnjak je navela da vjeruje u dogovor postojeće parlamentarne većine koji bi se zasnivao na jasnoj reformskoj platformi i evropskoj agendi, a da tek nakon toga treba pregovarati o kadrovskim rješenjima, te da je to najbolji model koji bi ubrzao proces pristupanja Evropskoj uniji

7984 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Podjele u Crnoj Gori vještački su kreirane i svi učesnici političkog života moraju zajedno da rade na prevazilaženju podjela i da se više posvete procesu evropskih integracija.

To je, kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednice Skupštine, zajednički zaključak potpredsjednice Skupštine Brankee Bošnjak koja se sastala sa predstavnicima delegacije Evropske unije Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije, Oanom Kristinom Popom, šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Katarinom Kant, šeficom kabineta EUSR-a - savjetnicom za politiku i medije i Akvilom Normantien, službenicom Odsjeka za politička pitanja Evropske unije.

"Potpredsjednica Bošnjak je istakla da je trenutna politička situacija u Crnoj Gori neodrživa, kao posljedica konstrukcione greške prilikom formiranja Vlade i izostavljanjem političara pobjedničkih koalicija, i da je potrebno što prije obezbijediti političku stabilnost kroz formiranje nove Vlade u kojoj bi participirali i predstavnici manjinskih naroda. Ona je targetirala kao glavni razlog zašto je Vlada izgubila podršku u Skupštini, ignorisanje parlamentarne većine prilikom donošenja najvažnijih zakonskih rješenja. Ona je takođe istakla da čvrsto vjeruje u dogovor postojeće parlamentarne većine koji bi se zasnivao na jasnoj reformskoj platformi i evropskoj agendi, a da tek nakon toga treba pregovarati o kadrovskim rješenjima i da je to najbolji model koji bi ubrzao proces pristupanja Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Branka Bošnjak, Miroslav Lajčak
foto: Skupstina.me

Dodaje se i da je Bošnjak naglasila da se kompletna parlamentarna većina zalaže za evropske integracije.

U saopštenju se navodi da je Lajčak istakao da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da je konstruktivan regionalni igrač, ali da je sad taj proces usporen.

"On je naglasio da je Crna Gora suverena država i da Evropska unija ne želi da određuje sastav Vlade, već da je cilj Evropske unije da Crna Gora ostane na evropskom putu. On je iskazao zabrinutost i žaljenje zbog činjenice da Crna Gora skoro godinu dana nije imala ambasadora u Briselu, za razliku od ostalih zemalja u regionu koje su preko svojih ambasadora bile veoma aktivne. On je takođe istakao da je Evropskoj uniji potrebna Crna Gora i da je EU u potpunosti posvećena procesu proširenja, ali i da se EU suočava sa problemom migracija i pandemije koronavirusa".

Branka Bošnjak, Miroslav Lajčak
foto: Skupstina.me

U saopštenju Kabineta potpredsjednice Skupštine se navodi i da je Lajčak predočio da je EU uložila puno u Crnu Goru i da sve preporuke koje EU daje su u korist građana Crne Gore i da ih trebamo uvažiti ako smo odabrali put EU integracija.

Bonus video: