Vujičić: Zašto EU priznaje izbore u Crnoj Gori?

"Jasno je da budući odbornici Skupštine opštine Budva neće predstavljati volju građana Budve, nego volju podnosioca listi”

3252 pregleda 8 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Nosilac izborne liste “Dr Božidar Vujičić-Za stvarne promjene", Božidar Vujičić upitao je zašto Evropska unija (EU) priznaje izbore u Crnoj Gori, kad izbori nisu izraz slobodno izražene volje građana, da biraju odbornike i poslanika odnosno vlast.

“Odbornici i poslanici nisu izraz volje građana nego izraz volje podnosilaca izbornih listi. Redosljed na izbornim listama određuje podnosilac izborne liste, dok se mandati raspoređuju po redosljedu na izbornoj listi, što znači da odbornike i poslanike lično bira podnosilac izborne liste a ne građani, koji glasajući za listu daju svoj glas svim kandidatima na izbornoj listi. Jasno je da budući odbornici Skupštine opštine Budva neće predstavljati volju građana Budve, nego volju podnosioca listi”, naveo je Vujičić i dodao:

“Građani koji prihvate da budu kandidati na izbornim listama i iskoriste pravo da budu birani, sistemski se diskriminišu, zbog raspodjele mandata po redu na izbornoj listi. Prvi na listi dobijaju sigurne mandate dok kandidati u donjem dijelu liste sigurno neće dobiti mandat, 80 odsto budućih odbornika dobijaju siguran mandat, objavljivanjem izborne liste, mjesec dana prije izbora. Nameće se pitanje, zašto predstavnici Evropske Unije priznaju vlast u Crnoj Gori, kada znaju da vlast nije izraz slobodne volje građana, da slobodno biraju odbornike i poslanike, odnosno da je vlast izraz sistemske korupcije i diskriminacije biračkog prava”, istakao je Vujičić.

Istovremeno, kao osnovni preduslov Crnoj Gori, za priključenje EU, kako dodaje, postavlja se obaveza Crne Gore da se izbori sa korupcijom, da u Crnoj Gori zavlada vladavina prava.

“EU postavlja uslov koji je nemoguće ispuniti sa neustavnom skupštinom, izabranom voljom podnosilaca izbornih listi, sistemskom korupcijom i diskriminacijom biračkog prava. Iz postupanja EU prema Crnoj Gori može se zaključiti da EU ne želi Crnu Goru istinski u svoje društvo ali želi da drži Crnu Goru u kolonijalni položaj, da sve što je interesuje ostvari u Crnoj Gori a da je nikad ne primi u EU. Evropska unija ostvaruje svoje interese uz pomoć vlasti koja je osnovana na sistemskoj korupciji i diskriminaciji biračkog prava. Budvi nije mjesto u uniji koja priznaje vlast koja nije izraz slobodno izražene volje građana na izborima”, naglasio je on.

Kako ističe ako bi EU uslovila Crnu Goru da organizuje vlast, koja će predstavljati slobodno izraženu volju građana, što se može ostvariti samo otvaranjem izbornih listi, da građani daju glas listi ali i kandidatu sa izborne liste i u krajnjem da mandat dobiju kandidati koji dobiju najviše glasova od građana, moglo bi se desiti da takva narodna vlast, izabrana od starne građana, ne od podnosilaca izbornih listi, preispita neke odluke od ključnog značaja za EU, koje je usvojila vlast zasnovana na sistemskoj korupciji i diskriminaciji biračkog prava.

“Na primjer, odluku o ulasku Crne Gore u NATO, odluku o priznavanju Kosova, odluka o uvođenju sankcija Rusiji i drugo što EU nikako ne odgovara i zato im više odgovara da odbornike i poslanike biraju podnosioci izbornih listi, da se prije izbora zna ko će dobiti mandat i tako zadrži vlast. Vlast koja nije izraz slobodno izražene volje građana i koja će donositi odluke, koje nisu u interesu građana ali jesu u interesu Njemačke i ostalih država članica EU", zaključio je Vujičić.

Bonus video: