Vujičić: Nema podataka koji kandidati su dobili odbornički mandat

Parlament Crne Gore, kako ističe, koji ne predstavlja volju građana nego volju političkih partija, prenio je suverenitet Crne Gore Evropskoj Uniji

3189 pregleda 2 komentar(a)
Vujičić, Foto: Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promjene
Vujičić, Foto: Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promjene

Nosilac izborne liste “Dr Vujičić Božidar-Za stvarne promjene”, Božidar Vujičić podnio je Ustavnom sudu žalbu na odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini opštine (SO) Budva.

Kako navodi, u rezultatima izbora za odbornike nema podataka koji kandidati su dobili odbornički mandat, već se navode samo podaci koliko je koja izborna lista dobila mandata.

"Rezultati potvrđuju da su nosioci suvereniteta partije, a ne građani i da odbornici predstavljaju volju partija a ne građana. Kada EU sugeriše Crnoj Gori kako i koje zakone treba urediti, onda to vlast i opozicija urade nevjerovatnom brzinom. Nije bitno ni za Crnu Goru ni EU, da li su građani imali pravo učešća na javnim raspravama na nacrt izmjena zakona. Možda bi praktičnije, brže, bilo da su organi EU izradili predlog izmjena zakona i poslali Skupštini Crne Gore da zakone samo izglasaju, ako je moguće bez rasprave”, istakao je Vujičić.

Ne čudi, kako dodaje, zašto EU nije sugerisala Crnoj Gori da izvrši neophodne izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojima bi se omogućilo građanima da biračko pravo koriste u skladu sa Ustavom i međunarodnim propisima, koji određuju biračko pravo.

"Iako se radi o temeljnom ljudskom pravu, da građani biraju poslanike umjesto što ih bira partija, bez kojeg je nemoguće privremeno zatvaranje poglavlja 23 i 24, EU ipak ne želi da ostane bez glavne poluge moći, koja im omogućava da Crnu Goru drži u kolonijalnom položaj. Kada bi EU sugerisala Crnoj Gori da partije vrate vlast građanima i da poslaničke mandate dobiju oni kandidati, koji dobiju najviše glasova od birača, tada bi EU izgubila mogućnost, koju sada ima da zna prije izbora, koji će kandidati dobiti mandat i da može da ih provjeri. Normalno je da raspodjela mandata kandidatima po redu na listi, koji određuje partija, predstavlja sistemsku diskriminaciju i korupciju biračkog prava. EU sarađuje sa partijama u Crnoj Gori, koje su preuzele vlast od građana, priznaje izbore koji nisu izraz volje građana, nego izraz volje političkih partija”, ističe Vujičić.

Parlament Crne Gore, kako ističe, koji ne predstavlja volju građana nego volju političkih partija, prenio je suverenitet Crne Gore Evropskoj Uniji.

“Suverenitet je našim precima prvi put priznat 1878. godine Sanstefanskim mirovnim sporazumom, između Rusija i Turske, kojim je teritorija Crne Gore na predlog Rusije utrostručena a nekoliko mjeseci kasnije i na Berlinskom kongresu, kada je teritorija Crne Gore smanjena za pola, na predlog Njemačke, Austrougarske, Velike Britanije, Francuske i Italije”, zaključio je on.

Bonus video: