Ivanović imenovao pomoćnicu, Zenović osporava

Nekadašnji šef budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine smatra da je nezakonit kompletan konkurs na osnovu kojeg je njegov nasljednik imenovao blisku rođaku Mila Božovića

22509 pregleda 89 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vršilac dužnosti sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović za svoju pomoćnicu, nakon sprovedenog testa, ali i usmenog razgovora, imenovao je Blanku Đurašević, dok je kandidatura Đorđa Zenovića, koji je pet godina obavljao tu funkciju, ocijenjena drugorangirana. Zenović je osporio cijeli konkurs, smatrajući da Ivanović po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima ne može obavljati funkciju vršioca dužnosti sekretara, te da je Upravna inspekcija sprovela nadzor i izuzela dokumentaciju.

Blanka Đurašević je upravo za vrijeme Zenovića po ugovoru o djelu bila angažovana u Sekretarijatu za zaštitu imovine, a bila je dijelom angažovana i u kabinetu pritvorenog Mila Božovića, kojoj je on blizak rođak. Đurašević je na minulim izborima bila na Jovanovićevoj listi “Budva naš grad”, koju je ujedno podržao pritvoreni Božović, te je za vrijeme kampanje bila jedna je od ključnih ličnosti te grupe građana, koja je okupila opštinske funkcionere i razočarane članove DF-a.

To je otvorilo novu sumnju u imenovanja i zapošljavanja u budvanskoj lokalnoj samoupravi, jer se godinama unazad aktuelnoj vlasti iz redova nekadašnjeg DF-a, administracijama bivšeg predsjednika Marka Carevića, a potom i Mila Božovića, spočitava političko zapošljavanje i nepotizam.

Zenović je do početka aprila bio na funkciji pomoćnika sekretara za zaštitu imovine, kada mu je istekao petogodišnji mandat. Posljednje dvije godine praktično je upravljao tim sekretarijatom, nakon što rukovodstvo Opštine predvođeno tadašnjim kadrovima DF-a nije produžilo angažman sekretaru Nikoli Plamencu (Demokrate). Zenović je na minulim lokalnim izborima predvodio Demokrate od kojih zavisi formiranje vlasti, jer bez njihova četiri odbornika nijedna od listi koje su osvojile najviše mandata - lista predvođena Mladenom Mikijeljom i suprotstavljena koju vodi Nikola Jovanović, koje imaju po devet odbornika ne mogu obezbijediti potrebnih 17 odborničkih mandata i većinu u parlamentu.

Kako piše u odluci o izboru kandidata koju je potpisao v. d. sekretara za zaštitu imovine Vlado Ivanović, koji je prije nekoliko mjeseci postavljen na tu funkciju u jeku političkog rascjepa nekada jedinstvenog političkog bloka koji je predvodio Božović, Đurašević je na testu uspjela da ostvati 0,2 boda više od Zenovića, a na odluku o njenom izboru presudio je i položen pravosudni ispit.

Đurašević
Đuraševićfoto: Privatna arhiva

“Sekretarijat za lokalnu samoupravu je na osnovu odluke o popuni slobodnog radnog mjesta putem javnog oglasa od 9. aprila ove godine raspisao javni oglas za radno mjesto pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva. Na javni oglas prijavili su se Blanka Đurašević i Đorđe Zenović koji u potpunosti ispunjavaju uslove javnog oglasa. Postupak po javnom oglasu sprovela je komisija. Provjera znanja, sposobnosti, kompetencije i vještina izvršena je na osnovu kriterijuma propisanih Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencije i vještina za rad u državnim organima o čemu je sačinjen izvještaj sa sprovedenog postupka 6. juna. Konstatovano je da je Blanka Đurašević na pisanom testu ostvarila 19,6 bodova, dok je strukturirani intervju ocijenjen sa 23,6 bodova, što ukupno čini 43,2 bodova. Kandidat Đorđe Zenović na pisanom testu ostvario je 20 bodova, dok je struktuirani intervju ocijenjen sa 23 boda što ukupno čni 43 boda”, piše u odluci.

V. d. sekretara za zaštitu imovine, kako piše u odluci, je 14. juna nakon dobijanja izvještaja o provjeri znanja, a shodno članu 48 Zakona o državnim službenicima i namještenicima obavio usmeni razgovor sa kandidatima o čemu je sačinjen zapisnik.

Ivanović
Ivanovićfoto: Vuk Lajović

“Imajući u vidu da je kandidatkinja Blanka Đurašević bolje ocijenjena u postupku provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, te da ima položen pravosudni ispit (za razliku od Đorđa Zenovića), to je odlučeno da bude izabrana za pomoćnika”, piše u odluci koju potpisuje Ivanović.

Zenović je “Vijestima” kazao da je cijeli o postupak ispitivanja kandidata obilovao brojnim nepravilnostima, te da nije sproveden po pravilima i po proceduri koju propisuje Uprava za kadrove.

“Naravno da ću uložiti žalbu Komisiji i siguran sam da će je uvažiti i poništiti cio konkurs. Nije mi omogućeno da izvršim uvid u bodovanje niti je obrazloženo po kojim kriterijumima je ono izvršeno i po kom osnovu je druga kandidatkinja ostvarila 20 decimala iza zareza više od mene, ali ni kako sam ja ostvario bodova koliko mi piše da sam ostvario. Naravno, to su procesni nedostaci, ali ključni, koji je znatno uticao na ovakvu odluku navesti ću u žalbi. Naime, konkurs je raspisalo i sprovelo lice koje po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima ne može obavljati funkciju vršioca dužnosti sekretara, o tome je Upravna inspekcija sprovela nadzor i izuzela dokumentaciju, ali još uvijek nije donesena odluka. Ukoliko inspekcijski nadzor utvrdi nezakonito imenovanje vršioca dužnosti sekretara cio konkurs je nezakonit i on se nije smio sprovoditi do odluke inspekcije. Moja namjera je da iscrpim sva pravna sredstva u Crnoj Gori i da se u konačnom poništi nezakoniti konkurs, dakle da se nezakonito raspisan i sproveden konkurs ne okonča, već da se poništi i da se zaustavi praksa nepotizma i nezakonitog zapošljavanja u lokalnoj upravi”, istakao je Zenović.

Bonus video: