Susret Šaranović - Lakroa: Crna Gora uspješno doprinosi mirovnim misijama UN-a

Šaranović je kazao da se pripreme crnogorskih službenika za upućivanje u mirovne operacije vrše kontinuirano i da je u cilju proširenja kapaciteta MUP prošle godine organizovao predmisionu obuku, u saradnji sa Centrom za obuku za operacije podrške miru

4414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Crna Gora uspješno doprinosi mirovnim misijama Ujedinjenih nacija (UN), poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića sa podsekretarom UN-a za mirovne misije, Žan Pjerom Lakroa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno je da se Šaranović sa Lakroa sastao na marginama Samita šefova policija država članica UN-a u Njujorku.

On je, kako se navodi, istakao kontinuirano učešće Crne Gore u međunarodnim operacijama UN-a kao jedan od načina kojima država doprinosi promociji mira i stabilnosti.

“Svjesni da je cilj policije UN-a unapređenje međunarodnog mira i bezbjednosti i podrške koju pri tome pružaju državama članicama, Crna Gora opredijeljena je nastavku dosadašnje uspješne partnerske saradnje i spremna da jača učešće u mirovnim misijama”, poručio je Šaranović.

On je podsekretara UN-a informisao da Crna Gora najveći doprinos pruža na Kipru, gdje je broj policijskih službenika koji učestvuju u toj operaciji povećan na pet.

Šaranović je rekao da se, uvažavajući standarde po pitanju rodne ravnopravnosti, u sastavu crnogorskog kontingenta od 2015. godine nalaze i policijske službenice, koje su dosadašnjim angažovanjima postigle zapažene rezultate u misiji.

"Naši službenici i službenice odlikovani su i Medaljom UN za služenje miru”, kazao je Šaranović.

On je naveo da su službenici MUP-a aktivni i u mirovnim misijama UN-a na Kosovu i Avganistanu, gdje su iskazali visoko profesionalne kvalitete i etičke standarde.

Šaranović je kazao da se pripreme crnogorskih službenika za upućivanje u mirovne operacije vrše kontinuirano i da je u cilju proširenja kapaciteta MUP prošle godine organizovao predmisionu obuku, u saradnji sa Centrom za obuku za operacije podrške miru.

"On je iskazao otvorenost za mogućnost upućivanja predstavnika u Odjeljenje za mirovne operacije UN-a u Njujorku, ističući da bi se time na najbolji način omogućila brza razmjena informacija i dao značajan doprinos promociji Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: