Spajić danas polaže račune?

Nakon što premijerski sat nije održan u subotu zbog premijerove “posjete Briselu”, poslanici bi danas trebalo da dobiju odgovore

17569 pregleda 135 reakcija 25 komentar(a)
Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović
Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da nastavi sjednicu na kojoj će premijer Milojko Spajić odgovarati na pitanja poslanika, nakon što je u subotu tu obavezu izbjegao zbog “službene posjete Briselu”.

Premijer danas treba da odgovara na pitanja pomoću kojih mehanizama planira dostizanje minimalne zarade od 700 evra za svakog zaposlenog u Crnoj Gori i prosječne plate od 1.000 eura, da li je zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa “Evropa sad 2”, kao i da li on stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović.

Poslanici opozicije su u subotu zamjerili što ih je Spajić “ponovo obmanuo”, a iz GP URA su decidno saopštili da je predsjednik Vlade u petak veče kada je poslato saopštenje o odlaganju premijerskog sata, kao i u subotu, bio u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je, shodno Poslovniku, otvorio sjednicu Parlamenta kad je i bila zakazana, a njoj su prisustvovali samo poslanici opozicije.

Šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić je na sjednici rekao da Crna Gora i crnogorski parlamentarizam živi vrijeme cirkusa i apsurda u kojem je dozvoljeno predsjedniku Vlade da već četvrti ili peti put izbjegava kontrolnu ulogu parlamenta.

“Kad vas neko jednom obmane, to je sigurna garancija da će vas obmanuti još neki put. Predsjednik Vlade je čovjek koji je pred poslanicima i građanima obmanuo, kazavši da nema dvojno državljanstvo”, rekao je Nikolić.

Poslanik GP URA Dritan Abazović je rekao da Spajić nije direktor privatne kompanije, već da je u ime građana, u skladu s Ustavom i zakonom, izabran da brani interese Crne Gore.

“Samim tim, da ispunjava sva svoja prava i obaveze koje ima i u odnosu na Parlament”, rekao je on.

Abazović je istakao da “veće neozbiljnosti i većeg šarlatana nikad nije bilo na čelu Vlade Crne Gore”.

Iz Spajićevog kabineta je nakon početka sjednice Skupštine saopšteno da je zahtjev opozicije da se Premijerski sat, zakazan za subotu, odloži za ponedjeljak, što je opozicija demantovala.

Kako su naveli iz kabineta, Spajić je boravio u trodnevnoj posjeti Briselu, između ostalog, povodom učešća na Međuvladinoj konferenciji.

Mandić je kazao da zna da je Spajić u petak bio u Briselu, ali da ne zna kada se vratio:

“Ali mi smo dobili obavještenje da je on spreman u ponedjeljak da odgovora na sva pitanja i mislim da dva ili tri dana odlaganja neće ništa promijeniti ni u kvalitetima pitanja, ni u kvalitetima odgovora.”

Bonus video: