Odbor dao pozitivno mišljenje o Bulatoviću i Raduloviću

Bulatović je kandidat za ambasadora u Kini, Radulović za stalnog predstavnika u Stalnoj misiji pri OEBS-u i specijalizovanim organizacijama UN-a

8622 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 03.07.2024. 11:49h

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje o Branku Bulatoviću kao kandidatu za ambasadora u Kini i Đorđu Raduloviću kao kandidatu za stalnog predstavnika Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija (UN), na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beču.

Bulatović je, na početku svog izlaganja, kazao da je doktor ekonomskih nauka, da je radio kao sekretar kompanije Montex, te da je bio savjetnik ministra ekonomije, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede.

"Kao pomoćnik ministra poljoprivrede vodio sam jedan projekat koji je proglašen za najbolji na Zapadnom Balkanu od strane Svjetske banke", poručio je on i dodao da mu ovo ne bi bilo prvo diplomatsko postavljenje jer je bio predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu UN.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović je kazao da se on, kao član partije koja je predložila Bulatovića sa političke kvote osjeća ponosno, jer dokazuje da i ti kandidati mogu biti jednako kvalifikovani kao karijerni.

Aleksandra Vuković Kuč iz Demokratske partije socijalista (DPS) je Bulatovića pitala kako će izgledati saradnja između Kine i Crne Gore, kao i kako zamišlja predstavljanje Crne Gore u toj državi.

"Da li ćete svojim primjerom i na koji način ćete svojim primjerom učiniti da postavite neku vrstu ideala? Smatrate li da je zaštita državnih interesa i nacionalnih interesa Crne Gore obaveza svakog ambasadora bez obzira na njegovo vjersko, nacionalno i drugo opredjeljenje?", pitala je ona.

Bulatović je odgovorio da ambasador nije taj ko definiše politiku, već je sprovodi, te da on mora razgovarati sa resornim ministrima i premijerom.

Glasovima osam poslanika za i tri uzdržana, Odbor je dao pozitivno mišljenje o Bulatoviću kao kandidatu za ambasadora.

Radulović je, na početku svog izlaganja, istakao da OEBS ima koncept sveobuhvatne i nedjeljive bezbjednosti.

"Stabilnost i bezbijednost nekog društva zavise od stepena njegove demokratičnosti, snage i nepristrasnosti njegovih institucija i steepena slobode njegovih građana", poručio je on.

Radulović je istakao da je 27 članica EU, zajedno sa Crnom Gorom u OEBS-u, te da je to "prava platforma gdje bi trebalo predstaviti zašto bi Crna Gora trebala biti član Unije".

Vuković Kuč je Radulovića pitala da li je i dalje pri stavu "da bi se politička situacija stabilizovala ako bi DPS i nekadašnji Demokratski front nestali ili im se smanjila podrška", te da li smatra da je dobro što se kvalifikuje kao karijerni diplomata, a imao je političke kvalifikacije. Ona je podsjetila i na Radulovićevu interpelaciju za koju su glasali i DF i DPS.

Odgovarajući na prvo pitanje, Radulović je kazao da ne smatra da neka partija treba da nestane, te da on ne može zabraniti djelovanje neke partije ili javnu riječ.

Govoreći o interpelaciji, on je protumačio kao odnos vladajuće većine i opozicije prema Vladi Zdravka Krivokapića.

"Čak i da sam smijenjen, to me ne diskvalifikuje za obavljanje neke funkcije", poručio je Radulović.

On je dodao da se on izborio da Crna Gora dobije predsjedavanje procesom SEECP-om, da je na osnovu poznanstava sa ministrima spoljnih poslova drugih država kompletirana donacija vakcina od Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

"Ja sam bio posljednji ministar koji je postavio ambasadore - u EU, Rimu i Savjetu Evrope", poručio je.

Vuković Kuč je rekla da je Radulović DPS-u otežao da ostane pri odluci da glasa isključivo za karijerne diplomate.

Poslanik i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović je kazao da je Radulović "veliki intelektualac", a da je tokom saradnje sa njim nekad imao i suprotna mišljenja, te da smatra da će on "svoj poziv obavljati na ponos svih građana".

Nikola Janović (DPS) je Radulovića pitao da li se u ratu u Ukrajini "OEBS drži po strani", tj. da li bi trebao da se više angažuje, ali i da da osvrt na "rad Vlade koja ne radi u interesu Crne Gore".

Slaven Radunović (NSD) je Raduloloviću poručio da je OEBS iz komunikacije isključio Rusiju koja je veći akter sukoba, ali i pitao da li je normalno da "na jedan poluhisteričan način OEBS svrstao tako da isključuje jednu stranu iz pregovora".

Radulović je, objedinjavajući odgovore, kazao da mnoge zemlje zamjeraju OEBS-u stvari koje je iznio Radunović, a da je zbog nedostatka konsenzusa, ta organizacija svela rad na ekonomsko-ekološku i ljudsku dimenziju.

"Duboko vjerujem da se do konsenzusa može doći isključivo diplomatijom i pregovorima", poručio je Radulović.

Većinom glasova odbor je dao pozitivno mišljenje o imenovanju Radulovića za stalnog predstavnika Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beču.

Bonus video: