Mugoša o Čarapićevom amandmanu: Izuzetno opasna zakonska rješenja

"O ovako ozbiljnim stvarima se vodi transparenta javna rasprava uz aktivno učešće stručne i laičke javnosti…", napisao je Mugoša na društvenoj mreži Iks

2048 pregleda 0 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević

Šef Kluba poslanika Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša saopštio je danas da su "izuzetno opasna zakonska rješenja" amandman na izmjene Zakona o državnoj imovini koji je Skupštini dostavio poslanik Pokreta Evopa sad (PES) Vasilije Čarapić.

U toma amandmanu je navedeno da će svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godine, moći da preprodaju i na druge načine otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu.

"Izuzetno opasna zakonska rješenja…. nadam se da bez obzira na političke razlike neće postojati većina u Parlamentu za ovo… O ovako ozbiljnim stvarima se vodi transparenta javna rasprava uz aktivno učešće stručne i laičke javnosti…", napisao je Mugoša na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da je prvo Vlada "poslala u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o državnoj imovini kojim se suštinski urušava Ustavom definisana uloga Skupštine, jer Skupština neće više odlučivati o stvarima i dobrima u državnoj imovini vrijednijim od 150 miliona eura, kako to propisuje trenutno zakonsko rješenje, već će joj to pravo pripasti samo u slučaju da se radi o imovini vrednijoj od 300 miliona eura".

"Ni to veoma opasno zakonsko rješenje im nije bilo dovoljno, nego poslanici PES-a podnose amandman da svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godine, moći će da otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu i samo zemljište (sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu). Osim toga, predlažu i da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se Državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakvi ugovori koji se odnose na državnu imovinu veće vrijednosti", poručio je Mugoša.

Bonus video: