PES: Vladu će glasati skoro dvije trećine poslanika, Crna Gora na pragu istorijskog pomirenja

"Crna Gora će pokazati da je u svakom segmentu zrela za punopravno članstvo u EU. Nastavićemo sa unapređenjem životnog standarda i vladavine prava, dinamičnim infrastrukturnim razvojem i afirmacijom građanske Crne Gore", poručili su iz PES

13276 pregleda 47 reakcija 48 komentar(a)
PES, Foto: Evropa sad
PES, Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je danas da je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, koja će kako su kazali biti inkluzivna, stabilna i evropska.

"Takvu Vladu će glasati skoro dvije trećine poslanika, što je najveća podrška od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Istovremeno, participacijom u izvršenoj vlasti koalicije ZBCG (Za budućnost Crne Gore) i predstavnika manje brojnih naroda, naša zemlja se nalazi na pragu istorijskog pomirenja. To je uslov da se konačno okrenemo budućnosti i sadržajima koji će našu zemlju približiti Evropskoj uniji", ističe se u saopštenju PES na čijem je čelu predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Iz PES su kazali da je ovo "jedinstvena šansa za našu generaciju i pozitivan primjer za cijeli region".

"Crna Gora će pokazati da je u svakom segmentu zrela za punopravno članstvo u EU. Nastavićemo sa unapređenjem životnog standarda i vladavine prava, dinamičnim infrastrukturnim razvojem i afirmacijom građanske Crne Gore", poručili su iz PES.

"Vijesti" su danas objavile da ako danas budu izabrani novi ministri i potpredsjednici Vlade Milojka Spajića, na njenom prvom okupljanju možda neće biti mjesta za stolom u sali u kojoj se održavaju sjednice, jer članova Vlade može biti najmanje jedan više nego što trenutno tamo ima stolica i kompjutera - 31, a za tim stolom sjede još i generalni sekretar i predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo.

Prema informacijama "Vijesti", rekonstruisana 44. vlada imaće 26 ili 27 ministarstava, pet potpredsjednika bez resora i premijera.

Poslanici će danas, shodno odluci sa jučerašnje sjednice kolegijuma predsjednika Skupštine, nastaviti sjednicu parlamenta tačkom koja se odnosi na izbore i imenovanja, u okviru koje će tri sata raspravljati o rekonstrukciji vlade i potom izglasati predložene nove kadrove. Ova odluka je donesena bez saglasnosti opozicije, koji su oštro kritikovali i dosadašnji proces rekonstrukcije.

Za nove kadrove u vladi biće predloženi funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Bošnjačka stranka bi mogla da u rekonstruisanoj Vladi dobije šest pozicija.

Pripašće im kako su konstatovali na sjednici Glavnog odbora (GO) BS-a, koji je sinoć podržao ulazak u Vladu, “11 odsto vlasti po dubini”.

Bonus video: