Ćorović: Da nije tragično, bilo bi komično posmatrati kako se nacionalisti DF rukuju s predstavnicima BS

"Naše greške su bile greške pokušaja i rada, a ne greške licemjerne trgovine i pragmatizma bez principa. Crna Gora zaslužuje vladu koja ima jasnu viziju, a ne samo predstavu za mase"

2931 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Koalicija sastavljena od Demokratskog fronta (DF), Bošnjačke stranke (BS) i Pokreta Evropa sad (PES) predstavlja pravi politički cirkus, gdje su se nespojivi politički akteri udružili u zajedničku avanturu bez jasnog cilja, saopštio je danas Ismar Ćorović, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Socijaldemokrata (SD) Bijelo Polje.

"Da nije tragično, bilo bi komično posmatrati kako se nacionalisti Demokratskog fronta sada rukuju s predstavnicima Bošnjačke stranke, sve pod budnim okom ambicioznog Pokreta Evropa sad. Čini se da je jedini pravi cilj ove koalicije podjela fotelja, dok ideološke razlike nestaju kao magla pred prvim zracima političkog interesa. Demokratski front, poznat po svojoj nacionalističkoj retorici, sada kao da je pronašao novog najboljeg prijatelja u Bošnjačkoj stranci. Njihova saradnja podsjeća na politički cirkus, gdje se klovnovi i akrobate smjenjuju na sceni, pokušavajući zadiviti publiku suludim piruetama. Da li su njihovi glasači ikada mogli zamisliti ovakav spoj? Teško. Ali, kada je vlast u pitanju, izgleda da se sve ideološke barijere mogu premostiti", istakao je Ćorović u saopštenju.

On je dodao da "Pokret Evropa sad, sa svojim velikim obećanjima o evropskoj budućnosti Crne Gore, većim platama i penzijama, skraćenom radnom vremenu, očigledno je spreman na sve vrste kompromisa kako bi osigurala svoj dio kolača".

"Njihova spremnost da se udruže s Demokratskim frontom i Bošnjačkom strankom dokazuje da su njihova obećanja fleksibilna poput gume, rastegljiva do neprepoznatljivosti. A ostale stranke? Vrijedi li ih uopšte pominjati? Njihova uloga u ovoj Vladi je marginalna. Neistaknuti, nebitni, oni su tu samo da popune ministarska mjesta i daju iluziju pluralizma. S druge strane, vlada koju smo činili mi (SD) i naši partneri imala je svoje greške, to niko ne može poreći. Ali, ono što nas je razlikovalo od ovog trenutnog političkog karnevala bila je jasna vizija razvoja i puta države. Imali smo ciljeve, strategiju i, što je najvažnije, principijelnost. Naša vizija o evropskoj budućnosti Crne Gore nije bila samo prazna fraza, već stvarna posvećenost reformama i napretku", kazao je Ćorović.

On je poručio da "dok će nova koalicija lutati bez kompasa, prepuštena unutrašnjim razmiricama i interesima, mi smo barem imali smjer".

"Naše greške su bile greške pokušaja i rada, a ne greške licemjerne trgovine i pragmatizma bez principa. Crna Gora zaslužuje vladu koja ima jasnu viziju, a ne samo predstavu za mase. Evropski savez je, kao novi nadstranački politički proizvod, svojom Programskom deklaracijom ponudio novu viziju građanske, sekularne i istinski evropski orijentisane Crne Gore, oko koje se jedino mogu i trebaju okupljati progresivne političke i društvene strukture, koje zbog funkcija nipošto nijesu spremne da trguju sa sopstvenim i političkim obrazom, a još manje da prodaju nacionalne interese zarad šačice kratkotrajne vlasti, kako je to učinjeno prilikom formiranja nove nakaradne vlade", kazao je Ćorović.

Poslanici crnogorskog parlamenta danas raspravljaju o predlogu za rekonstrukciju Vlade Milojka Spajića.

Predlog za promjenu sastava 44. Vlade jutros je stigao u skupštinsku proceduru.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta – Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i Vlade krajem oktobra prošle godine.

Vladu će, nakon rekonstrukcije, činiti i Bošnjačka stranka, nakon što je Glavni odbor te partije u ponedjeljak prihvatio predlog za ulazak u Vladu Milojka Spajića.

Spajić je predložio da se za potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku izabere Aleksa Bečić, a za potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Funkciju potpredsjednika Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama, ukoliko Skupština podrži rekonstrukciju Vlade, obavljaće Budimir Aleksić, a funkciju potpredsjednika Vlade za infrastrukturu i regionaini razvoj Milun Zogović.

Spajić je za potpredsjednika Vlade za međunarodne odnose i ministra vanjskih poslova predložio Ervina Ibrahimovića, za ministra energetike Sašu Mujovića, a za ministra pravde Bojana Božovića.

Za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine predložen je Slaven Radunović, za ministarku turizma Simonida Kordić, a za ministarku saobraćaja Maja Vukićević.

Ukoliko poslanici glasaju za predlog promjene sastava 44. Vlade, Damjan Ćulafić biće ministar ekologije, održivog i razvoja sjevera, Dragoslav Šćekić sporta i mladih, Naida Nišić ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, a Filip Radulović ministar pomorstva.

Za ministra dijaspore predložen je Mirsad Azemović, za ministra socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić, a Admir Šahmanović za ministra rudarstva, nafte i gasa.

Spajić je za ministra regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama predložio Ernada Suljevića, a Milutina Butorovića za ministra bez portfelja.

On je Skupštini predložio razrješenje ministra pravde Andreja Milovića, turizma, ekologije, odrzivog i razvoja sjevera Vladimira Martinovića, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđana Pavicevića.

Bonus video: