INTERVJU Baošić: Ako ima para za sportiste, mora biti i za ugrožene

"Uvjeren sam da zajedničkim snagama možemo ispraviti nepravdu, i kroz niz odluka u prije svega gradskom parlamentu omogućiti da se prije svega dio budžeta Glavnog grada preusmjeri ka podstanarima, socijalno ugroženim porodicama i drugim ranjivim kategorijama društva, smatra nosilac liste Pokret podstanara Podgorica “Naš grad - Naš dom”

33432 pregleda 43 reakcija 17 komentar(a)
Nemanja Baošić, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Baošić, Foto: Privatna arhiva

Nosilac liste Pokret podstanara Podgorica “Naš grad - Naš dom” Nemanja Baošić poručio je da im nije prihvatljiva nijedna politička matrica koja se zasniva na funkcijama i partijskim kvotama.

Smatra da je probleme grada nemoguće riješiti bez političkog kompromia i jasne vizije.

“U našim programskim ciljevima nalazi se niz konkretnih mjera. Prije svega dio budžeta Glavnog grada mora se preusmjeriti. Ukoliko novca ima za košarkaški i rukometni klub ‘Budućnost’, za spas nekih projekata koji su doživjeli fijasko pored toga, i te kako ih mora biti i za naše sugrađane, podstanare i sve ostalo”, ocijenio je bivši odbornik Demokratske narodne partije u podgoričkom parlamentu u razgovoru za “Vijesti” putem elektronske pošte.

Baošić očekuje da se, ukoliko ne pređu cenzus, “nastavlja politička igranka, partijske kvote i zapošljavanje po dubini i širini”.

Zašto ste odlučili da budete prvi na listi Pokreta podstanara na izborima u Podgorici?

Odluka da stanem na čelo Pokreta podstanara bila je prije svega odraz odgovornosti koju osjećam prema spomenutoj društvenoj grupi, grupi građana koja se u potpunosti osjeća zapostavljeno kako na nivou grada Podgorice, tako i države. Uvjeren sam da zajedničkim snagama mozemo ispraviti nepravdu, i kroz niz odluka u prije svega gradskom parlamentu omogućiti da se prije svega dio budžeta Glavnog grada preusmjeri ka podstanarima, socijalno ugroženim porodicama i drugim ranjivim kategorijama društva. To je naša obaveza prema sugrađanima.

Odlučili ste se za samostalan izlazak na izborima u Podgorici. Da li je bilo pregovora sa nekim o zajedničkom nastupu i ukoliko jeste, sa kim?

Dijaloga je bilo naravno, pregovora ne, budući da zaista nisam prepoznao iskrenu namjeru u pogledu nama prioritetnog programskog cilja. Pokret podstanara Podgorica nije politička platforma, već se radi se o jednoj iskrenoj i poštenoj ponudi, rekao bih čak i izbornoj alternativi za sve sugrađane koji su razočarani odnosom Glavnog grada i države prema pitanjima od prioritetnog značaja.

Kakav rezultat očekujete na izborima? Šta ćete uraditi ukoliko Pokret podstanara ne pređe cenzus?

Za nas to nije opcija apsolutno. Hipotetički, ukoliko ne pređemo cenzus, logično je da se neće čuti naš glas u Skupštini glavnog grada. Nastaviće se politička igranka, partijske kvote i zapošljavanje po dubini i širini. Ukoliko je to budućnost naše Podgorice, mi svakako ne želimo biti dio te slagalice.

S kim biste ušli u postizbornu koaliciju?

Ponovo hipotetički, no isuviše je rano govoriti o navedenom. Prije svega, nama nije prihvatljiva nijedna politička matrica koja se zasniva na funkcijama i partijskim kvotama. One koji žele suštinske promjene i te kako ćemo smatrati partnerom, no vjerujem da će prostora za takav dijalog i te kako biti nakon izbora 29. septembra.

'Rješenje leži u konstruktivnom pristupu i političkoj stabilnosti koje nema'
"Rješenje leži u konstruktivnom pristupu i političkoj stabilnosti koje nema"foto: TV Vijesti/Printscreen

Ako budete dio buduće vlasti, kako namjeravate da riješite glavni problem Podgorice - smeće i nedostatak vode u pojedinim djelovima? Da li ćete smanjiti broj zaposlenih u Čistoći i Vodovodu, s obzirom na to da imaju veliki broj radnika, ali poslove zbog kojih postoje ne obavljaju efikasno?

Podgorica se već dugo suočava sa problemom vodosnabdijevanja, naročito kada je riječ o okolnim mjestima koja su u potpunosti zapostavljena. Rješenje leži u konstruktivnom pristupu i političkoj stabilnosti koje nema, tako da ukoliko želimo raditi u interesu građana moramo pronaći i skupa raditi na suštinski najvažnijim stvarima kada je riječ o građanima. Bez političkog kompromisa i jasne vizije gotovo je nemoguće riješiti slične probleme.

⁠Kako ćete riješiti problem nedostatka parkinga i nepropisnog parkiranja vozila?

Parking u glavnom gradu može biti riješen isključivo podzemnom infrastrukturom. Moramo biti svjesni činjenice da je Podgorica sada već grad u kom živi gotovo polovina stanovnika cijele Crne Gore i da ta brojka sugrađana uveliko utiče na probleme sa parkingom. Ukoliko težimo rešenju jedina opcija jeste podzemna infrastruktura u pogledu garažnih mjesta u takoreći svim djelovima grada.

Jedan od gorućih problema Podgorice je i kolektor čije izmještanje se godinama najavljuje. Da li imate rješenje za to?

Kolektor u Botunu je problem koji dodatno opterećuje razgraničenje između Podgorice i Zete koje nije na vidiku. Očito je da ne postoji političke volje u ovom momentu da se to riješi, te u tom pogledu iskreno govoreći jasno je da apsolutno niko nema adekvatno rešenje, te se sve svodi na korišćenje spomenutog problema u dnevnopolitičke svrhe. Neću biti dio te isprazne političke priče budući da je u ovom momentu dogovor zaista daleko, a Glavni grad pored toga ima niz problema od prioritetne važnosti, naročito u domenu socijalno ugroženih grupa koje gotovo da ne primećuje, niti se bavi njihovim problemima koji su svakodnevni.

Kojim rješenjima biste pribjegli da kao dio gradske uprave olakšate građanima ostvarenje stanarskog prava?

U našim programskim ciljevima nalazi se niz konkretnih mjera. Prije svega dio budžeta Glavnog grada mora se preusmjeriti. Ukoliko novca ima za košarkaški i rukometni klub “Budućnost”, za spas nekih projekata koji su doživjeli fijasko pored toga, i te kako ih mora biti i za naše sugrađane, podstanare i sve ostalo. Subvencije, stambena politika, socijalna stanogradnja - niz je opcija, a što se tiče Pokreta podstanara, svaka od spomenutih će se naći na dnevnom redu Skupštine. Uvjereni smo da će građani prepoznati dobru i iskrenu namjeru.

“Završio sam sa partijskim angažmanom”

Bili ste odbornik DNP-a u Skupštini glavnog grada. Po čemu će se Vaš angažman u Pokretu podstanara razlikovati od prethodnog?

Ne bih poredio. Nemanja Baošić je završio sa partijskim angažmanom. Ovdje se radi o višem cilju i ovo nema apsolutno nikakve sprege sa politikom, već sa jasnim ciljem da se građani izbore za elementarnu pravdu - da naša djeca ne dočekaju kraj školovanja sa pritiskom preporuka, partijske nepodobnosti i tome slično. Ovaj angažman se ogleda u jasnoj namjeri da stvari mijenjamo iz korijena. Politički subjekti definitivno funkcionišu drugačije, no građani Podgorice pred sobom imaju lak izbor, podržite Pokret podstanara i listu “Naš grad - Naš dom”, ukažite nam šansu i uvjerićete se veoma brzo u ispravnost takve odluke.

Na kraju, zahvalio bih se svima koji su u prethodnim danima pružili podršku i omogućili da se Pokret podstanara uključi u izborni proces. Uprkos opstrukcijama, čast nam je i pozivam sugrađane da podijelimo teret i zajedničkim snagama se izborimo za bolje sjutra, za Podgoricu pravde!

Bonus video: