Babović: Uprava posvećena građanima, ne funkcionerima

"Glavni grad treba da počiva na odlukama koje proističu iz direktne volje i potreba građana, a ne isključivo iz mišljenja funkcionera koje je podređeno njihvovom partijskom interesu"

3790 pregleda 63 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Kandidatkinja Pokreta Preokret za odbornicu na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici Snežana Babović kazala je da javne politike u Glavnom gradu moraju biti kreirane u skladu sa interesima građana, a ne očekivanjima funkcionera.

"Dok to ne promijenimo umjesto vodovodne, kanalizacione i putne, rukovodstvo će razvijati stranačku infrastrukturu. Da bismo na ovom polju kao grad doživjeli preokret, insistiramo na poboljšanju informisanja javnosti o javnim raspravama i konsultacijama kao i uvođenju modela ranih konsultacija prije izrade značajnih infrastrukturnih projekata. Sve ovo treba biti zaokruženo izborom organa upravljanja u mjesnim zajednicama na zborovima", kazala je Babović.

Dodaje da bi se time sistem podredio garađaninu, a ne funkcioneru, čime bi on postao bolji, otvoreniji i građani bi ga više doživjeli svojim.

"Kreiranje javnih politika u Glavnom gradu je nedovoljno transparentno, odnosno javnost je najčešće isključena iz ranih faza planiranja i izrade rješenja za infrastrukturne i druge projekte, što često rezultira lošim rješenjima ili rješenjima koja nijesu po mjeri svih stanovnika. Mjesne zajednice, uprkos višegodišnjim obećanjima, i dalje ne funkcionišu na pravi način, pa je ovaj oblik neposrednog učešća građana u kreiranju i sprovođenju politika potpuno neiskorišćen, a često i politički zloupotrebljavan. Ovako više ne može, Glavni grad treba da počiva na odlukama koje proističu iz direktne volje i potreba građana, a ne isključivo iz mišljenja funkcionera koje je podređeno njihvovom partijskom interesu", zaključila je Babović.

Bonus video: