Gorčević: Posvećeni smo dostizanju evropskih standarda

Ministarka se sastala sa novim ambasadorom Portugala

3117 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Crnogorske institucije povećene su sprovođenju sveobuhvatnih i kompleksnih reformi kao bi, u najkraćem vremenskom periodu, dostigli evropske standarde i unaprijedili kvalitet života građana, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je primila danas novoimenovanog ambasadora Portugala Žozea Rui Veleša Karosa.

Iz Ministarstva evropskih poslova je saopšteno da je Gorčević upoznala Karosa sa aktuelnostima iz pregovaračkog procesa i planovima Crne Gore da do 2026. godine privremeno zatvori sva pregovaračka poglavlja, kako bi 2028. godine postali punopravna članica Evropske unije (EU).

Ona je kazala da je pred Crnom Gorom period veoma zahtjevnog i odgovornog rada na sprovođenju sveobuhvatnih i kompleksnih reformi.

„Sve institucije su u potpunosti posvećene tom cilju kao bi, u najkraćem vremenskom periodu, dostigli evropske standarde i unaprijedili kvalitet života naših građana“, rekla je Gorčević.

Ona je istakla da Vladi veoma znači sva tehnička, ekspertska i finansijska podrška EU i država članica na putu ka punopravnom članstvu.

Gorčević je, kako je saopšteno, upoznala Karosa sa glavnim izazovima i potrebama administracije i pregovaračke strukture s ciljem uspješne finalizacije procesa pristupanja.

Karos je pozdravio rezultate koje Crna Gora ostvaruje na evropskom putu i istakao da se posao na evropskoj integraciji ne završava danom stupanja u članstvo jer tada slijede nove obaveze i poslovi.

On je kazao da se Portugal zalaže za proširenje EU i da Crna Gora može računati na njihovu punu podršku u sprovođenju reformi i priključenju Uniji.

Bonus video: