Laličić: Za godinu dana bez značajnijih ulaganja do kućnog geodete, autobusa na klik, pametnih semafora, autobioskopa

"Potrebno je samo pokrenuti administraciju Glavnog grada. Ajmo da uradimo ono što je do nas! Odmah! Da nam nije vazda neko drugi kriv!", poručili su iz CGA.

3347 pregleda 69 reakcija 0 komentar(a)
Milica Laličić, Foto: Crnogorska građanska akcija
Milica Laličić, Foto: Crnogorska građanska akcija

Milica Laličić, kandidatkinja za odbornicu Crnogorske građanske akcije (CGA), kazala je da je njihov program za Podgoricu je podijeljen na tri dijela, a da se prvi odnosi na 12 stavki koje se mogu ostvariti za jednu budžetsku godinu, bez značajnih ulaganja. Drugi dio se, kako kaže Laličić, odnosi prvenstveno na započete i nedovršene infrastrukturne investicije, a treći i najznačajniji na zdravstvene, obrazovno-vaspitne i kulturne ustanove.

Ona je predstavila prvi dio od 12 stavki, od kojih osam ne iziskuju ni jedan euro ulaganja.

"Potrebno je samo pokrenuti administraciju Glavnog grada. Ajmo da uradimo ono što je do nas! Odmah! Da nam nije vazda neko drugi kriv!", poručila je članica CGA.

Prva stavka se odnosi na javno–privatna partnerstva (Gradska mala preduzeća) u vlasništvu Glavnog grada.

"Vrijedne Podgoričanke i Podgoričani će upravljati poslovanjem, a Glavni grad kao vlasnik će obezbijediti svu potrebnu logistiku i plasman proizvoda. Proizvodi će se plasirati na teritoriji Podgorice po povoljnim cijenama (pelet, riba, voće, povrće, med, mliječni proizvodi...)", kaza je Laličić.

Kao drugu stavku iz CGA su najavili čišćenje korita rijeke Mareze koje je, kako kažu, izbetonirano čitavom dužinom oko devet kilometara.

"Danas - devastirano i zatrpano smećem. Sjutra - sport, rekreacija, ribnjaci, ekologija, atrakcija, turizam, navodnjavanje. To je samo dio sadržaja koji nam može pružiti 'zaboravljena' rijeka Mareza", istakla je Laličić.

Iz ovog pokreta su ukazali da je potreba Glavnog grada Društvena sindikalna mreža.

"Uporno se zaboravljaju oni kojima je pomoć najpotrebnija. Društveno-socijalno odgovornom ekonomijom malih preduzeća, 'mreža' će obezbijediti neophodna sredstva, do kućnog praga, onima kojima je to potrebno. To je obaveza grada. Budi odgovoran! Pruži pomoć!", poručila je Laličić.

Četvrta stavka je projekat "Kućni" geodeta, kako bi se grad brinuo o svojoj infrastrukturi.

"Projektom 'Kućni' geodeta, Glavni grad mora obezbijediti besplatnu uslugu geodetskih premjera svih onih parcela koje se graniče sa javnim putevima. Ovim ćemo postići da zajedno, bez ulaganja, imamo trasirane i široke puteve", objasnila je. Iz CGA su najavili i odvoz i zabranu paljenja (ne)organskog otpada u prvih pet urbanističkih zona.

"Glavni grad prvo mora obezbijediti pravovremeni odvoz otpada, na poziv bilo kojeg stanovnika Podgorice. Jedini uslov je prilazni put do lokacije. Organski otpad će se prerađivati za izradu peleta, a neorganski odlagati na predviđena mjesta. Paljenjem otpada trujemo svoj vazduh i za to moraju slijediti sankcije", kazala je Laličić.

Neodgovoran odnos gradskih vlasti i pojedinih koncesionara, doveo je do toga da Morača često liči na niz deponija, istakli su iz CGA i najavili uređenje terena oko rijeke. "Uz pomoć našeg programa, za 12 mjeseci, devastirana mjesta biće vraćena u svoj prirodni ambijent. Lokacije će biti turističke destinacije i parkovi prirode, za rekreaciju i boravak u prirodi", navodi Laličić.

U ovom pokretu smatraju da je odavno bilo vrijeme da se zabrani izgradnja zgrada bez dovoljnog broja parking mjesta.

"Odmah treba donijeti ovu odluku! Sa druge strane, neophodno je obezbijediti svim stanarima da imaju svoje parking mjesto, uz brzu izgradnju montažnih garaža. Ne smiju se kažnjavati građani, ako im Grad nije obezbijedio njihovo parking mjesto!", poručila je Laličić.

Osma stavka predviđa smanjenje saobraćajnih gužvi boljim radom semafora

"Činjenica je da na nekim pozicijama pješak treba trčeći da pređe ulicu. Pametnijim regulisanjem sistema semafora, sa postojećom opremom, uvođenjem 'uslovnih skretanja desno' smanjile bi se značajno saobraćajne gužve. Ko se čeka?", pita se članica CGA.

Okolna brda su prirodni bedemi i vidikovci, ističe Laličić.

"Uređeni panoramski putevi, šetališta i biciklističke staze su nam na 15-tak minuta od centra grada. Ćemovsko polje je danas zapostavljeni prostor, pun izgorjelih panjeva i slijepih staza. Sa nama će biti zelena, čista površina, sa lokacijama predviđenim za autobioskope", obećava ona.

Deseta stavka odnosi se na podzemne kontejnere u prve dvije, a ovo programsko rješenje ima višestruke benefite: bolja higijena, uklanjanje neprijatnih mirisa, problem pasa lutalica, veći kapaciteti za odlaganje smeća, ljepši ambijent za življenje, poručuje Laličić.

"Pražnjenje podzemnih kontejnera u noćnim satima, smanjiće saobraćajne gužve i osloboditi dodatna vozila za pražnjenje otvorenih kontejnera", navodi se u saopštenju.

Iz CGA su najavili i program "Autobus na klik".

"Danas autobusi saobraćaju neredovno, ponekad saobraćaju na svaka 2 sata, a često građani ne znaju jesu li autobusi 'došli ili pošli'. Autobus na klik' daje informacije o vremenu dolaska odabranog autobusa, kao i link za praćenje biranog autobusa. Ovo je početno slovo u svakoj brošuri turističke organizacije razvijenog grada. Benefiti su višestruki", uvjerava Laličić.

Ona je kazala da je recikliranje i postavljanje "reciklomata" standard, kojim se postiže da se svaki dio otpada reciklira i iskoristi, preradi i plasira na tržište kao sirovina ili gotov proizvod, što je i posljednja od 12 pomenutih stavki.

"Pravimo mobilijar za parkove, tipske čunove za Skadarsko jezero, opremu za škole i vrtiće... Mreža reciklomata će obezbijediti benefite u gradskom prevozu, parking servisu, mobilnim operaterima i slično", zaključuje se u saopštenju Laličić.

Bonus video: