Damjanović: Hitna i besplatna legalizacija biće ključni uslov za postizbornu koaliciju

"Pokret Naprijed smatra da se proces legalizacije mora sprovesti u najkraćem mogućem roku, a ne da se sa njim odugovlači i sljedećih nekoliko godina"

2927 pregleda 8 komentar(a)
Damjanović, Foto: Pokret Naprijed
Damjanović, Foto: Pokret Naprijed

Legalizacija nelegalnih objekata u Podgorici pitanje je od najveće važnosti za budućnost grada, saopštio je Aleksandar Damjanović, jedan od osnivača Pokreta Naprijed.

On je upozorio da se o ovom pitanju govori već pet godina, ali da se konkretni koraci u pravcu rješavanja ovog problema i dalje ne preduzimaju.

"Pokret Naprijed je od samog početka bio inovativan, brz i temeljan u izradi programa, dok drugi učesnici u izborima često iznose obećanja za koja znaju da se ne mogu ostvariti. Mi smo pokušali da budemo realni i čvrsto stojimo na zemlji sa obećanjima koja dajemo. Zbog toga me čudi da se o temi legalizacije malo priča, iako svi znamo koliko je ovaj problem prisutan u našem gradu. Umjesto da ozbiljno raspravljamo o ovom pitanju tokom kampanje, čini se da većina političkih aktera i dalje zatvara oči pred ovim problemom", istakao je Damjanović u saopštenju.

On je naveo da u Podgorici postoji na desetine hiljada nelegalnih objekata, i da dok se o ovome stalno govori, konkretnih akcija nema.

Damjanović je poručio da će za listu "dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu" hitna i besplatna legalizacija biti ključni uslov za postizbornu koaliciju u gradu.

"Pokret Naprijed smatra da se proces legalizacije mora sprovesti u najkraćem mogućem roku, a ne da se sa njim odugovlači i sljedećih nekoliko godina. To mora biti besplatan proces. Katastar prvo mora evidentirati sve nelegalne objekte i jasno prepoznati situaciju na terenu, što trenutno nije slučaj. Zbog nelegalizovanih objekata, grad i država su izgubili desetine miliona evra kroz neplaćene poreze i dažbine. Ovo pitanje je, bez sumnje, jedan od glavnih razloga za stagnaciju u određenim segmentima razvoja", poručio je Damjanović.

Kazao je da smatra da se država pokazala kao nesavjesni vlasnik sopstvene imovine, jer kako je dodao nije djelovala kao kontrolor građenja, dopuštajući izgradnju nelegalnih objekata.

"Da li je to imalo veze sa prikupljanjem glasova za određene partije u prošlosti, ne želim da spekulišem, ali je jasno da je država zakazala", poručio je Damjanović.

On je kazao i da Pokret Naprijed ima jasnu viziju i volju da se ovo pitanje konačno riješi.

"Legalizacija mora biti završena brzo i efikasno, i na tu priču treba staviti oznaku 'ad acta'. Nema više čekanja na imaginarnu legalizaciju – mi smo spremni da zavrnemo rukave i problem riješimo za dobrobit svih građana", zaključio je Damjanović i pozvao sve da izađu na izbore 29. septembra i glasaju za listu "dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu" kako bi se proces legalizacije konačno završio.

Bonus video: