Perišić: Ozbiljnije pristupiti unapređenju eko sistema u Podgorici

Perišić je naglasio važnost povećanja broja projekata koji promovišu energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, navodeći da je to jedan od ključnih koraka ka stvaranju održivog grada

2058 pregleda 11 komentar(a)
Ognjen Perišić, Foto: Pokret Naprijed
Ognjen Perišić, Foto: Pokret Naprijed

Kandidat za odbornika liste "Dr Vuk Kadić - Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu" Ognjen Perišić, predstavio je ključne tačke programa Pokreta Naprijed u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Perišić je istakao zabrinjavajuće podatke o stanju zelenih površina u Glavnom gradu, napominjući da svaki stanovnik Podgorice trenutno ima svega tri metra kvadratna zelene površine, dok bi prema standardima taj broj trebalo da bude između 20 i 25 metara kvadratnih.

"Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za hitnim akcijama i ozbiljnim pristupom unapređenju eko sistema u našem gradu", poručio je Perišić.

On je predstavio nekoliko ključnih mjera koje Pokret Naprijed planira sprovesti kako bi Podgorica postala zeleniji i zdraviji grad.

"Posebnu pažnju Pokret Naprijed posvetio je potrebi za edukacijom djece kroz redovne akcije i radionice u vrtićima i školama. Oni predlažu formiranje stručnih timova koji bi obučavali vaspitače i nastavnike, kako bi djeca od malih nogu bila svjesna važnosti očuvanja prirode. „Naša djeca su budućnost ovog grada i njihova svijest o ekologiji mora se razvijati od najranijeg uzrasta“, istakao je Perišić.

Perišić je ukazao na neophodnost planiranja i očuvanja zelenih površina prilikom izgradnje novih stambenih objekata.

"Svaki kvart i svaka zgrada u našem gradu treba da imaju svoju zelenu oazu. To je ključno za zdravlje građana i kvalitet života u Podgorici".

Perišić je naglasio važnost povećanja broja projekata koji promovišu energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, navodeći da je to jedan od ključnih koraka ka stvaranju održivog grada.

On je istakao da svako može dati svoj doprinos očuvanju životne sredine kroz promjene u ponašanju, poput pravilnog odlaganja otpada i izbjegavanja neodgovornog postupanja sa smećem.

"Važno je da prestanemo sa bacanjem i paljenjem smeća na nepredviđenim mjestima jer to direktno ugrožava našu okolinu i zdravlje“, rekao je Perišić.

Perišić je pozvao veće firme i kompanije da promovišu ekološki osviješten način života kroz svoje poslovanje i marketing, čime bi se dodatno podigla svijest o važnosti očuvanja životne sredine.

Bonus video: