Ibrahimović: Crna Gora 1918. na teži način spoznala vrijednosti slobode i demokratije; Đuričković traži izvinjenje

Iz Evropskog saveza kažu da bi potpredsjedniku Vlade i lideru Bošnjačke stranke na izjavi pozavidio i "vojvoda Andrija Mandić"

6151 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Crna Gora je 1918. godine, koja je bila prelomna za mnoge države i narode u Evropi, na teži način spoznala vrijednosti slobode i demokratije, kazao je lider Bošnjačke stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

Bošnjačka stranka je saopštila da je Ibrahimović u svojstvu potpredsjednika Vlade i šefa diplomatije, kao počasni gost, sinoć govorio na svečanosti koju je organizovala Ambasada Češke, povodom 28. oktobra, Dana uspostavljanja nezavisne Republike Čehoslovačke, u znak sjećanja na 28. oktobar 1918. godine, kada je uspostavljena nezavisnost te tadašnje države.

"Ibrahimović je u svom govoru istakao da je to važan datum za Republiku Češku i češki narod i podsjetio da su te, za mnoge države i narode u Evropi prelomne 1918. godine, mnogi narodi spoznali vrijednosti slobode i demokratije, neki, poput Crne Gore, na teži a neki, poput Čehoslovačke, na lakši način. On je podsjetio i na mirni razlaz Češke i Slovačke iz 1993. i impresivne rezultate koje je Češka postigla nakon toga, te da je u tom pravcu Češka bila i ostaje uzor Crnoj Gori", piše u saopštenju.

"Na izjavi bi mu pozavidio i vojvoda Mandić"

Funkcioner Socijaldemokrata i predstavnik Evropskog saveza Miloš Đuričković je pozvao Ibrahimovića da se izvini građanima zbog izjave na kojoj bi mu, kako kaže, pozavidio i "novi koalicioni partner, vojvoda Andrija Mandić".

"Svaka čast, gospodine Ibrahimoviću. Nakon što nijeste dozvolili da vam Srebrenica bude kamen spoticanja, otišli ste korak dalje i zamijenili Petroviće za Karađorđeviće", saopštio je on.

Kaže da je Ibrahimoviću ostalo samo da još izjednači četnike i partizane, pa da skupi "sve sličice iz velikosrpskog albuma".

Bonus video: