STAV

Podgoričko razmetanje

Ako bi kojim slučajem došlo do ustanovljenja Teorije političkih prevara, onda bi u slučaju Crne Gore njeni prikupljeni, analizirani i interpretirani podaci vjerovatno bili među najcitiranijim u svijetu

1695 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Izbori su nadmetanje u podmetanju". (Velizar Radonjić)

Izbori u Podgorici pokazuju da je politička dinamika u Crnoj Gori dobila na ubrzanju, ali i to da su loši maniri i dalje omiljeno sredstvo za pridobijanje glasova! Naša politička kultura čekaće neko novije vrijeme da bi dobila izborne kampanje koje odišu tolerancijom i kreativnošću.

Na početku, sve viđeno u Podgorici ukazuje da se nije trebalo ući s postojećim izbornim sistemom u jedan ovako značajan politički događaj, kao i to da će nakon 29. septembra ostati prostora za osporavanje legitimnosti rezultata ovih vanrednih lokalnih izbora. Ulje na vatru podgoričkih izbora svojim inertnim odlučivanjem dolila je i Agencija za sprečavanje korupcije.

I letimičnim iščitavanjem lista za odbornike glavnog grada uočava se da su kandidovani poslanici i državni funkcioneri koji neće ostati dugo u budućem sastavu lokalnog parlamenta, ali će na njihova mjesta doći "zaklonjeni" kandidati među kojima ima i onih koji su nepoznati i skupštinama stanara zgrada u kojima žive. Naravno, veoma veliki broj kandidata za odbornike dolazi iz redova državnih službenika i namještenika, pa se time najbolje potvrđuje da su partije na vlasti veoma dobro prihvatile sistem partitokratije koje su nekada, tokom svog opozicionog statusa, žestoko kritikovale!

Agresivna funkcionerska kampanja, u koju je direktno uključen i predsjednik Crne Gore, ne samo da će u znatnoj mjeri otežati veoma izvjesne pregovore o formiranju buduće gradske uprave, već će ista otvoriti i neka nova politička žarišta u Crnoj Gori. S druge strane, brojni primjeri bahatog korišćenja javnih resursa, i sa državnog i sa lokalnog nivoa, kao i zloupotrebe javnih ovlašćenja u predstojećem periodu napuniće medijske stupce i privući interesovanje tužilaštva. U eventualnom žaru Pirove pobjede, neke od stranaka koje su u sastavu aktuelne Vlade Crne Gore, moraće se odrediti ili osuditi postupke nekih od svojih istaknutih članova!

Iako je poznato da političke partije u predizbornoj kampanji ne bi smjele obećavati projekte koji nijesu sprovodivi u praksi, kao i projekte čija bi eventualna implementacija mogla ugroziti stabilnost javnih finansija, ipak je predizborna podgorička retorika prepuna takvih najava! Čak više, pompezna objava o izgradnji novog naselja na Veljem brdu u svojoj sadržini ima otvorenu namjeru o kršenju važećih propisa i pravila struke. Kada u državi koja ima veliki problem s bespravnom gradnjom, i to još u toku predizborne kampanja za glavni grad, na konferenciji za novinare slušate predsjednika Vlade Crne Gore i njegovog ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kako jedan ovakav projekat nazivaju "crnogorskim snom", a uz to znate da primjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata nije odgovarajuća i da se velikim dijelom ostvaruje kroz prelazna zakonska rješenja, onda morate posumnjati u politički kriminalitet.

U pravnoj teoriji shvatanje o političkom kriminalitetu prvo polazi od objektivnih kriterijuma koji podrazumijevaju prestupe kojima se napadaju država, njeni organi i institucije, njena nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Ali u ovom slučaju imamo subjektivni faktor, odnosno moramo sumnjati u motive i namjere gospode Spajića i Radulovića koji ovakvim svojim postupanjem javno ukazuju na mogućnost da u Crnoj Gori možete mimo zakonskih rokova i ozbiljnih naučnih istraživanja, kao i pored određene namjene prostora, bez prethodno utvrđenog prava raspolaganja i uz ugrožavanje ekoloških standarda otpočeti sprovođenje jednog ovakvog projekta čija bi eventualna realizacija pri tom ugrozila i stabilnost javnih finansija! Premijera Spajića i njegove mnogobrojne ministre treba podsjetiti da u proteklom periodu nijesu realizovali niti jedan od pet strateških ciljeva predviđenih Strategijom reforme javne uprave 2022-2026. i da jedno od načela navedene strategije ukazuje da "poseban fokus biće stavljen na primjenu standarda inkluzivnosti u kreiranju politika prilikom definisanja usluga za potrebe građana, radi njihovog optimalnog korisničkog iskustva, gdje će se koristiti kvalitativna i kvantitativna istraživanja koja će poslužiti kao osnova za djelovanje organa javne uprave (državne uprave i lokalnih samouprava) i određivanje pravaca za unapređenje stanja u oblasti pružanja".

Ako bi kojim slučajem došlo do ustanovljenja Teorije političkih prevara, onda bi u slučaju Crne Gore njeni prikupljeni, analizirani i interpretirani podaci vjerovatno bili među najcitiranijim u svijetu! Od kada su 90-ih "Godine počele januarom" ustalilo se nesavjesno korišćenje i prisvajanje javne imovine, kao i kršenje ličnih i prava iz radnog odnosa koje se tokom proteklih decenija prikrivalo namjenskom neefikasnošću nadležnih organa svih triju grana vlasti. Od 30. avgusta 2020. godine ironični odgovori aktuelne političke većine na prigovore o njihovom nesnalaženju u vršenju vlasti neodoljivo podsjećaju na retoriku iz tog razdoblja! Čak više iritiraju njihova aktuelna i osiona kršenja javnih ovlašćenja i zloupotrebe javnih resursa. Ove političke prevare koje su nekada donosile korist samo uskom krugu ljudi i dalje traju, ali su one danas još opasnije jer su usmjerene i protiv samog postojanja države Crne Gore!

Orhan Pamuk kaže da: "Moji prijatelji ne aplaudiraju vladi, moji drugovi stalno gube na izborima, ali su oni neophodni za jedno društvo. Moja partija uvijek gubi, ali ne bih se ni pridružio onima koji su pobijedili, bilo bi me sramota".

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")