Benksi otkrio drugo djelo u Londonu u roku od 24 sata

Benksi nije ostavio nikakav komentar na svojim objavama na društvenim mrežama, što je navelo ljude da počnu da teoretišu o mogućoj simbolici, od prijetnje od izumiranja do nedostatka privatnosti

4294 pregleda 0 komentar(a)
Najnovije djelo Benksija, Foto: REUTERS
Najnovije djelo Benksija, Foto: REUTERS

Slavni strit art umjetnik Benksi otkrio svoje drugo djelo inspirisano životinjama u roku od 24 sata. Ono prikazuje dva slona kako se pružaju jedan prema drugom iz zatvorenih prozora, prenosi Gardijan.

Umjetnik je potvrdio da je u pitanju njegovo najnovije djelo u objavi na Instagramu u utorak. U pitanju je mural naslikan na jednoj strani kuće u Čelziju, jugozapadni London.

U ponedjeljak je otkrio djelo koje prikazuje kozu koja stoji na vrhu zida blizu Kju mosta u Ričmondu na Temzi. Slika prikazuje siluetu koze na vrhu litice sa kamenjem koje pada ispod nje i CCTV kamerom usmjerenom prema životinji.

Benksi nije ostavio nikakav komentar na svojim objavama na društvenim mrežama, što je navelo ljude da počnu da teoretišu o mogućoj simbolici, od prijetnje izumiranja do nedostatka privatnosti.

Dva londonska djela uslijedila su nakon performansa sa čamcem sa migrantima koji je "surfovao" nad publikom na festivalu Glastonberi u junu. Bivši ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli opisao je performans kao "gnusno trivijalizovanje" emigrantskih prelazaka malim čamcima, ali je umjetnik odgovorio rekavši da je reakcija ministra bila "malo pretjerana".

U martu, Benksi je naslikao mural u sjevernom Londonu, koji je prikazivao obrezano drvo sa zelenom bojom poprskanom iza njega kako bi se dočarao utisak lišća. Boja je odgovarala onoj na uličnim znakovima opštine Islington u tom području.

Benksijeva djela, koja često komentarišu političku i društvenu zbilju, pojavljivala su se na javnim mjestima širom svijeta. Identitet umjetnika ostaje nepoznat.

Bonus video: