„Rodi” nagrada za scenario u Tirani

Film Ise Qosje, u produkciji “Artikulacija film” iz Podgorice, odiše sjajnim smislom za humor, ali i humanošću, navodi žiri

914 pregleda 0 komentar(a)
Reditelj i scenarista Isa Qosja, Foto: Artikulacija film
Reditelj i scenarista Isa Qosja, Foto: Artikulacija film

Dugometražni igrani film “Roda” scenariste i reditelja Ise Qosje, u produkciji “Artikulacija Film” iz Podgorice, osvojio je nagradu za najbolji scenario na Tirana Film festivalu.

Žiri, u sastavu Goce Cvetanovski (Sjeverna Makedonija), Anja Dirberg-Zibler (Njemačka) i Tonia Mišiali (Grčka), naveo je da im je film “Roda” dao mogućnost da urone u nepoznat svijet pun izvanrednih likova i u njihovu začudnu stvarnost koja ih je očarala i iznenadila.

“Scenario je odisao sjajnim smislom za humor, ali i humanošću”, navodi se u obrazloženju.

Roda
foto: Promo

Radnja filma “Roda” smještena je u današnjoj Crnoj Gori, na samoj granici sa Albanijom, u selu nastanjenom albanskim stanovništvom, koje je dobrim dijelom napušteno. Film prati migracije stanovništva sa tog područja koje su počele još šezdesetih godina prošlog vijeka, a koje se nastavljaju i danas. Posljedice ovih migracija su glavna tema filma. Ova crnohumorna drama prati živote tri generacije žena prepuštenih samim sebi, suočenim sa pitanjima o životu i smrti.

Film nastaje u koprodukciji Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, uz podršku Filmskog centra Crne Gore, filmskih centara Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije, kao i evropskog fonda Eurimaž.

Producenti filma su: Ivan Đurović, Snežana Nikčević, Bajrush Kajtazi, Festim Bajgora, Vančo Mirakovski i Florenc Papas. Scenario i režiju potpisuje Isa Qosja, direktor fotografije je Gokhan Tiryaki, dok je montažer Vančo Mirakovski. Kostimografiju potpisuje Andrea Samardžić, a scenografiju Dragana Baćović. Uloge tumače: Arta Dobroshi, Shkumbin Istrefi, Flonja Kodheli, Arben Barjaktaraj, Donat Qosja.

Crnogorska premijera “Rode” planirana je u novembru, navodi se u saopštenju Filmskog centra Crne Gore.

Bonus video: