Spektakl u režiji crnogorskih karatista u Svjetskoj Premijer ligi, Nemanja Mikulić do zlata preko najboljih

Nemanji Mikuliću zlato u konkurenciji 96 seniora, sjajni u Svjetskoj premijer ligi naši mlađi seniori, juniori, kadeti, pioniri... Medalje krase takmiačre brojnih klubova

10552 pregleda 74 reakcija 1 komentar(a)
Borac iz Bijele je nadvisio čak i reprezentativca najveće svjetske karate sile - Egipta, Foto: Boris Brnović/KSCG
Borac iz Bijele je nadvisio čak i reprezentativca najveće svjetske karate sile - Egipta, Foto: Boris Brnović/KSCG

Crnogorski karate nije poput brojnih naših sportova izgubio kvalitativni korak sa najboljim svjetskim ekipama, pokazala su to posljednja svjetska i evropska prvenstva,a dokaz je i Svjetska Premijer liga mladih u Poreču.

U konkurenciji 3.679 takmičara iz 74 države svijeta, naši kartaisti nižu medalje, i već je nastup istorijski, iako se danas Liga završava takmičenim,a u uzrastuod 12 do 14 godina.

Najveći rezultat je svakako seniroski, a tu je zablistao supertalentovani Nemanja Mikulić - zlato u brobama do 84 kilograma. On je na Evropskom prvesntvu u Zadru lošim suđenjem ostao bez medalje, iako je u prvoj godini seniora.

"Rušio" je u maju najveće borce na najvećoj smotri Starog kontinenta u Zadru, a u Poreču i svijeta, redom - Ašraf Bazina (Egipat) 5:4, Nikolas Genijals (Kipar) 8:0, Galim Ašikhan (Kazahstan) 8:1, Vitomir Trajkovski (Sjeverna Makedonija 6:0, Adrijano Salvati (Italija) 5:1, a u finalu i Ukrajinca Maksima Buhajova 3:0.

U njegovoj kategoriji borilo se 96 karatista!

A Crna Gora u svim svojim regijama razvija vrhunski akarte, pa je Iskra iz Danilovgrada napravila jedinstven podvig - medalje u borbama i katama.

Balša Vojinović je u mlađim seniorima bio bronzani do 60 kilograma a Vuk Vučinić je zaslužio medalju istog sjaja do 70 kilograma. I Katarina Vlahović je bila treća, ali u katama kadetkinja.

Da ne rade samo dobro treneri Slađan Mikulić (KK Bijela) i Nenad Vojinović (KK Iskra), pokazuje bronza Lazara Potpare u teškoj kategoriji mlađih juniora, koji trenira u nikšićkom Fokusu kod Dejana Ivanovića.

Podgorički Omladinac je zaboravio kako izgleda vrattiti se bez medalje, a sjajnom nizu izabrabnika Žarka Rakovića doprinijeli su juniorka Jovana Damjanović bronzom u teškoj kategoriji.

Omladinac je blistao i prvog dana takmičenja u Svjetskoj premijer ligi, pošto su u uzrastu do 12 godina njihovi karatisti bili fantastični -tri zlatne i srebrna medalja.

Zlatne medalje osvojili su Jakša Marinović (do 40 kg), Sofija Jovanović (preko 40) i Vuk Dragojević (preko 45 kilograma). Dragojević je u crnogorskom finalu pobijedio klupskog druga Filipa Ilinčića, koji je zaslužio srebro.

Bonus video: