Zelenski: Ukrajina neće oprostiti Rusiji nove vazdušne napade

Prema riječima ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, Rusija se spremala da zatvori svoje granice za muškarce u godinama za regrutaciju

26107 pregleda 21 komentar(a)
Starija žena u blizini svoje kuće uništene u udaru ruske vojske u Hersonu, Foto: Reuters
Starija žena u blizini svoje kuće uništene u udaru ruske vojske u Hersonu, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2022. 21:29h
Završeno
18:13h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je poslije današnjih vazdušnih napada na Kijev i druge gradove u Ukrajini da njegova zemlja "neće oprostiti" Rusiji invaziju i bombardovanja.

"Niko vam neće oprostiti teror. Niko na svijetu vam to neće oprostiti. Ukrajina neće oprostiti", napisao je Zelenski na ruskom na društvenoj mreži Telegram.

Nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, bilo je danas na meti ruskih napada. Jedna osoba je poginula i oko 30 je povrijeđeno.

Agencija Frans pres javila je da je u Kijevu odjeknulo 11 eksplozija.

17:18h

Rusija i Ukrajina su saopštile da su razmijenile više od 200 zarobljenih vojnika, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina oslobodila 82 ruska vojnika, dok je načelnik štaba ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, rekao da je Rusija predala 140 osoba.

Neki od 132 ukrajinska muškarca i osam žena koji su oslobođeni, bili su ranjeni ili su se borili u odbrani crnomorskog lučkog grada Mariupolja kao i na Zmijskom ostrvu, naveo je Jermak u poruci na Telegramu.

Dvije strane su posljednjih mjeseci razmijenile stotine zarobljenih vojnika u nekoliko navrata, uprkos slomu širih diplomatskih pregovora između Moskve i Kijeva.

14:31h

Serija eksplozija čula se danas u Kijevu, a gradonačelnik Vitalij Kličko je građanima poručio da ostanu u skloništima.

Upozorenje je uslijedilo ubrzo pošto su se širom Ukrajine oglasile sirene za napad iz vazduha.

Prije dva dana Rusija je širom Ukrajine izvela jedan od najvećih napada iz vazduha od početka rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da bi još takvih napada moglo da uslijedi, kako bi Ukrajinci "proslavili Novu godinu u mraku".

13:54h

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u novogodišnjoj poruci da je rat u Ukrajini prekretnica koja Njemačku stavlja u iskušenje i najavio nove pakete mjera za suzbijanje krize koji na snagu stupaju sjutra, 1. januara.

"Putin vodi imperijalistički agresorski rat u srcu Evrope. Ova prekretnica i nas i našu zemlju stavlja u iskušenje", rekao je Šolc.

On je dodao da se "tu kriju i dobre vijesti", ruska vojska nije pregazila Ukrajinu za par dana kako je Putin planirao, EU i NATO su jedinstveni a Njemačka nije podlegla ucjenama ruskim gasom, prenosi Dojče vele.

"Saosjećamo se sa Ukrajincima koji ni u danima kao što je današnji ne mogu predahnuti od ruskih bombi i raketa. A posljedice rata svi osjećamo u svakodnevici, kada kupujemo u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili plaćamo račun za struju ili gas", rekao je Šolc.

13:50h

Ukrajinske snage drže svoje položaje u borbi protiv ruskih trupa u istočnoj regiji Donbasa, a u nekim područjima i napreduju, poruka je predsjednika Volodimira Zelenskog.

Dodao je takođe i da je Ukrajina, izložena talasima ruskih vazdušnih napada, ojačala svoje sposobnosti da se brani.

13:48h

Rezervni dalekovod za ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje isključen je zbog oštećenja izazvanih granatiranjem, navodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u saopštenju od 30. decembra.

Nuklearna elektrana, koja je zatvorena, i dalje prima električnu energiju potrebnu za hlađenje reaktora i druge bitne funkcije iz jedinog preostalog eksternog dalekovoda u elektrani, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stručnjaci IAEA-e prisutni u elektrani izvijestili su da je njena veza s rezervnom linijom izgubljena kasno 29. decembra kao rezultat granatiranja na određenoj udaljenosti koje je oštetilo liniju.

U saopštenju se ističe da je incident bio još jedan dokaz koji ukazuje na neodrživo snabdijevanje preduzeća električnom energijom.

Obim štete još nije jasan, a radovi na sanaciji su već u toku, dodao je Grossi.

IAEA podsjeća da je svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožja - najvećoj u Evropi - sada ostalo ugašeno, a elektrana dobija struju za hlađenje i sigurnosne sisteme preko jedine netaknute linije od 750 kilovolti.

Prije ruske invazije na Ukrajinu postojala su četiri takva reda, piše Ruski servis BBC pozivajući se na Grossijevu izjavu.

Nuklearna elektrana Zaporožje je od početka marta okupirana od strane ruskih trupa. Povremeno je izložena granatiranju, za šta se Moskva i Kijev međusobno optužuju.

12:58h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da je pobjeda Rusije nad Ukrajinom "neizbježna", nakon što je u novogodišnjoj video poruci pozdravio herojstvo ruskih vojnika.

"Novu godinu dočekujemo u teškoj vojno-političkoj situaciji", rekao je Šojgu, a prenosi Rojters.

"U vrijeme kada ima onih koji pokušavaju da izbrišu našu slavnu istoriju i velika dostignuća, ruše spomenike pobjednicima nad fašizmom, stavljaju na pijedestal ratne zločince, ukidaju i skrnave sve rusko", dodao je načelnik odbrane Moskve.

12:24h

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov tvrdi da će Rusija uskoro objaviti dalju mobilizaciju i pozvao Ruse da je izbjegavaju.

"Izbjegavajte mobilizaciju na bilo koji način. Kada vođe ne budu u mogućnosti da pošalju nove regrute, biće prinuđeni da priznaju poraz. I rat će se završiti. I dalje će se dešavati i pitanje je cijene. I hoće li ova cijena biti plaćena vašom krvlju", rekao je Reznikov u video poruci, prenosi Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, Rusija se spremala da zatvori svoje granice za muškarce u godinama za regrutaciju.

"Želim da apelujem na ruske regrute. Prije svega, ovo se odnosi na stanovnike velikih gradova. Pouzdano znam da vam je preostalo još oko sedam dana da napravite barem jedan izbor. Početkom januara ruske vlasti će zatvoriti granice za muškarce, onda će proglasiti vanredno stanje", rekao je Reznikov.

On je dodao da bi Bjelorusija mogla preduzeti sličnu akciju.

"Ne tražim od vas da mi vjerujete na riječ. Želim da sebi postavite samo jedno pitanje i da na njega iskreno odgovorite: kada krenete u rat, gdje možete poginuti ili postati osakaćeni za cijeli život, protiv čega ćete se tačno boriti- za sebe lično?" upitao je ukrajinski šef odbrane.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu prije deset mjeseci, navodeći prijetnju po njenu sigurnost koju je orkestrirao NATO. Rat je do sada ubio desetine hiljada ljudi i raselio milione.

Nakon što je Kremlj javno demantovao da je bilo kakva takva akcija planirana, ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. septembra naredio "djelimičnu mobilizaciju". Tada je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će vojska nastojati da pozove oko 300 hiljada ljudi.

Bonus video: