Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Ruski zvaničnici osumnjičeni su da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini

6308 pregleda 14 komentar(a)
Šojgu, Foto: REUTERS
Šojgu, Foto: REUTERS

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Sergeja Šojgua, bivšeg ruskog ministra odbrane kao i vodećeg generala Valerija Gerasimova zbog navodnih zločina počinjenih tokom invazije na Ukrajinu.

Šojgu je prošlog mjeseca smijenjen sa ministarske pozicije i imenovan za sekretara Sigurnosnog vijeća.

Postoje razumni razlozi zbog kojih je moguće povjerovati da "dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu najranije od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023." rečeno je iz Suda.

Ruski zvaničnici osumnjičeni su da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini.

Rusija nije članica Međunarodnog krivičnog suda, više puta je ponovila da je ukrajinska energetska infrastruktura legitimna vojna meta, te poriču da gađaju civile i civilne infrastrukture.

Ukrajina takođe nije članica ali su Sudu dodijelili nadležnosti za procesuiranje zločina počinjenih na njihovoj teritoriji.

Bonus video: