Evropljani skeptični da Ukrajina može dobiti rat

Jedino u Estoniji je ukrajinska pobjeda u ratu prevlađujući stav

2060 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters

Dok većina Ukrajinaca vjeruje da će Kijev pobijediti u ratu protiv Rusije, Evropljani su skeptičniji, pokazalo je novo istraživanje Evropskog savjeta za spoljne poslove (ECFR) čiji su rezultati objavljeni danas, nekoliko dana pred samit NATO-a u Vašingtonu 9-11. jula.

Evropljani ne vjeruju da će Ukrajina pobijediti Rusiju na bojnom polju, pri čemu trećina ispitanika u istraživanju koje je obuhvatilo Ukrajinu i još 14 evropskih zemalja, misli da će se rat završiti sporazumnim rješenjem. Do 31 odsto, kao što je slučaj u Grčkoj, vidi pobjedu Rusije kao najvjerovatniju.

Jedino u Estoniji je ukrajinska pobjeda u ratu prevlađujući stav (38 odsto), prenio je briselski portal Politiko.

Istovremeno je većina Ukrajinaca (58 odsto) i dalje uvjerena da njena vojska može da pobijedi i da mogu da i dalje računaju na podršku međunarodnih saveznika. Samo procenat Ukrajinaca vjeruje da će u ratu pobijediti Rusija, a 30 odsto sporazumno rješenje vidi kao najvjerovatniji ishod.

Istraživanje je pokazalo i velike razlike u mišljenju među članicama EU oko toga kako podržati odbranu Ukrajine, kao i oko pristupanja Kijeva EU i NATO-u.

Kada je riječ o potrošnji za odbranu, podaci ukazuju da je većina zemalja protiv povećanja njihovih doprinosa, osim u Poljskoj, gdje rast troškova za odbranu podržava 53 odsto ispitanih, Estoniji (45 odsto), Švedskoj (41 odsto) i Njemačkoj (40 odsto), prenio je Politiko.

Većina Evropljana ipak podržava podršku Ukrajinu u ratu na različite načine, poput pružanja tehničke pomoći i povećanja isporuka oružja i municije.

Jedino u Bugarskoj, Grčkoj i Italiji više od polovine ispitanika misli da je povećanje isporuka municije i oružja Ukrajini "loša ideja".

Evropljani su podijeljeni i oko koristi od prijema Ukrajine u EU. Ideju Ukrajine u bloku najviše podržavaju u Portugalu, Estoniji, Švedskoj, Španiji i Poljskoj, a najskeptičniji su Njemci, Bugari, Česi i Francuzi.

Među Ukrajincima, gotovo dvije trećine vjeruje da je članstvo u EU, kao i u NATO-u, ključno za budućnost njihove zemlje.

Ukrajina se prijavila za članstvo u EU u februaru 2022. i dobila status kandidata u junu iste godine. Prije desetak dana EU je i zvanično otvorila pregovore o pristupanju sa Ukrajinom, kao i sa Moldavijom.

Istraživanje ECFR-a je obavljeno u maju.

Bonus video: