Visoke diplomate SAD i Velike Britanije u Ukrajini razgovaraju o oružju dugog dometa

Posjeta dolazi u trenutku kada predsjednik Volodimir Zelenski pojačava svoje zahtjeve prema Zapadu da osigura oružje sa većom vatrenom moći i manje ograničenja

5051 pregleda 0 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: REUTERS
Entoni Blinken, Foto: REUTERS

Glavne američke i britanske diplomate započeli su u srijedu posjetu Ukrajini, gdje će razgovarati o daljem ublažavanju pravila o korišćenju zapadnog oružja na Rusiju, čija je navodna nabavka iranskih projektila izazvala nove strahove.

Američki državni sekretar Entoni Blinken vozio se vozom iz Poljske u Kijev zajedno sa britanskim ministrom vanjskih poslova Dejvidom Lemijem, čija je laburistička vlada obećala da će zadržati ulogu Velike Britanije kao ključnog branioca Ukrajine.

Posjeta dolazi u trenutku kada predsjednik Volodimir Zelenski pojačava svoje zahtjeve prema Zapadu da osigura oružje sa većom vatrenom moći i manje ograničenja.

Američki predsjednik Džo Bajden, upitan u Vašingtonu da li bi dopustio Ukrajini da koristi oružje većeg dometa, rekao je: "Upravo to rješavamo".

Bajden, iako snažno podržava Ukrajinu, ranije je jasno dao do znanja da želi izbjeći ulazak u direktan sukob između Sjedinjenih Država i Rusije, dvije vodeće svjetske nuklearne sile.

Blinken je, govoreći u utorak u Londonu zajedno s Lemijem, rekao da su Sjedinjene Države predane Ukrajini te da će pružiti "ono što im treba kada im je potrebno da budu najuefikasnije u suočavanju sa ruskom agresijom".

Ali Blinken, kojem je ovo peto putovanje u Kijev od invazije, je rekao da je takođe važno vidjeti mogu li ukrajinske snage održavati i koristiti određeno oružje.

Kasnije u intervjuu za Sky News upitan o tome hoće li Sjedinjene Države dati zeleno svjetlo za oružje dugog dometa, Blinken je rekao: "Mi nikada ne isključujemo, ali kada odlučujemo, želimo da budemo sigurni da je to učinjeno na takav način da može unaprijediti ono što Ukrajinci pokušavaju postići".

Sjedinjene Države vjeruju da bi Rusija mogla da počne da ispaljuje projektile kratkog dometa iranske proizvodnje na Ukrajinu za nekoliko sedmica.

SAD ranije ove godine dale su svoj blagoslov Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje za udar na ruske snage kada su u direktnom sukobu preko granice.

Ali Ukrajina je prošlog mjeseca pokrenula iznenadnu ofanzivu direktno na rusku teritoriju u Kursku, dok ruske trupe napreduju na prvim linijama istočne Ukrajine.

Jedan od ključnih zahtjeva Ukrajine je da se olabave ograničenja za američke taktičke raketne sisteme ili ATACMS, koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 300 kilometara.

Bonus video: