Putin ne poriče prisustvo sjevernokorejskih trupa, Ukrajina tvrdi da je dio raspoređen kod Kurska

Američki i južnokorejski zvaničnici upozorili su u srijedu da postoje dokazi da je Sjeverna Koreja poslala trupe u Rusiju, što predstavlja potencijalnu eskalaciju skoro trogodišnjeg rata sa Ukrajinom

5265 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije porekao tvrdnje da je Sjeverna Koreja u Rusiju poslala 3.000 vojnika.

Putin je poručio da je na Moskvi odluka kako će sjevernokorejske snage mogle biti raspoređene, uključujući i njihovo eventualno raspoređivanje na linijame fronta sa Ukrajinom.

Američki i južnokorejski zvaničnici upozorili su u srijedu da postoje dokazi da je Sjeverna Koreja poslala trupe u Rusiju, što predstavlja potencijalnu eskalaciju skoro trogodišnjeg rata sa Ukrajinom.

Upitan o satelitskim snimcima koji ukazuju na kretanje sjevernokorejskih trupa odgovorio da su, kako se izrazio, fotografije ozbiljna stvar.

“Ako fotografije postoje, one prikazuju nešto”, odgovorio je ruski predsjednik.

Iznio je i tvrdnje da je do eskalacije rata došlo odgovornošću Zapada koji je u Ukrajinu poslao NATO oficire i instruktore kako bi pomogli Kijevu u odbrani od Rusije.

“Znamo ko je tamo prisutan, iz kojih su evropskih zemalja članica NATO-a i kako obavljaju taj posao“, rekao je on.

Putin je napomenuo četvrti član pakta o partnerstvu sa Sjevernom Korejom koji se odnosi na uzajamnu odbranu.

„Postoji član 4. Nikada nismo sumnjali ni najmanje u to da rukovodstvo Sjeverne Koreje ozbiljno shvata naše sporazume. Ali ono što mi radimo u okviru ovog člana je naša stvar“, ukazao je Putin.

Iznio je tvrdnje da je ruska vojska napredovala duž svih dijelova fronta u Ukrajini i da je zarobila veliki broj ukrajinskih vojnika u ruskoj oblasti Kursk.

Putinovi komentari uslijedili su pošto je, u donjem domu ruskog parlamenta Dumi, ratifikovan sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu – potpisan sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom tokom junske posjete Pjongjangu.

Očekuje se da će i gornji dom ruskog parlamenta uskoro ratifikovati taj dokument.

Njime se Rusija i Sjeverna Koreja obavezuju da pruže uzajamnu pomoć – ukoliko neka od njih bude napadnuta.

Time je uspostavljenja najjača veza dvije države od okončanja Hladnog rata.

Treće države se do sada nisu uključivale u ratove

Ukoliko je svrha raspoređivanja sjevernokorejskih vojnika da se da se bore uz Rusiju u Ukrajini, to bi bio prvi put da vojnici treće zemlje stupaju u rat.

Druge zemlje su obijema stranama u ratu slale vojnu pomoć, uključujući oružje i obuku: Iran je isporučivao Rusiji bespilotne letjelice, a zapadne zemlje su Ukrajini pružile moderno oružje i finansijsku i humanitarnu pomoć.

Šef južnokorejskih špijuna rekao je zakonodavcima da se 3.000 sjevernokorejskih vojnika obučava da koriste opremu, uključujući dronove, prije nego što budu poslati da se bore u Ukrajini.

Sekretar odbrane Sjedinjenih Država Lojd Ostin rekao je novinarima tokom posjete Rimu da "vidimo dokaze da postoje sjevernokorejske trupe" koje su otišle u Rusiju.

"Šta tačno rade — ostaje da se vidi", rekao je Ostin. Ni Ostin, ni direktor Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje Čo Tae-Jong nisu saopštili detalje o tome kako su znali za sjevernokorejske trupe, a mnoga pitanja se odnose na mogući uticaj Sjevernokorejskog učešća.

Šta znamo o sjevernokorejskim trupama?

Sjevernokorejske trupe stigle su u rusku oblast Kursk već u srijedu kako bi pomogle ruskim trupama da se bore protiv ukrajinskog prekograničog upada, rekao je u utorak šef ukrajinske vojne obavještajne uprave Kirilo Budanov za onlajn vojni list "The War Zone".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u ponedjeljak da su sjevernokorejski oficiri i tehničko osoblje već primjećeni na teritorijama koje je okupirala Rusija. Nije precizirao kada.

"Vjerujem da su prvo poslali oficire da procijene situaciju prije nego što rasporede trupe", rekao je Zelenski. On je upozorio da bi učešće treće zemlje moglo da sukob eskalira u svetski rat.

Ostin je rekao da bi bilo "veoma, veoma ozbiljno pitanje" da se Pjongjang zaista pridruži ratu na strani Rusije.

Šta radi Ukrajina?

Ukrajina se sprema kao da je borba protiv Sjeverne Koreje na njenoj teritoriji neizbježna.

Injekcija od 10.000 sjevernokorejskih vojnika, prema tvrdnjama ukrajinskih i južnokorejskih obavještajaca, "mogla bi značajno da destabilizuje odbranu Ukrajine i u velikoj mjeri ubrza napredak ruskih snaga", rekao je Glib Voloskij, analitičar iz ukrajinskog tink-tenka "Come Back Alive Initiatives Center".

Ukrajinski projekat "Želim da živim", telefonska linija koja podstiče ruske vojnike da se predaju, objavio je u srijedu video na korejskom u kojem poziva sjevernokorejske vojnike da odustanu:

"Pozivamo vojnike Korejske narodne armije, koji su poslati da pomognu Putinovom režimu. Ne treba umirati besmisleno na tuđoj zemlji. Nema potrebe da se ponavlja sudbina stotina hiljada ruskih vojnika koji se nikada neće vratiti kući".

Kako reaguje Zapad?

Zelenski je izjavio u ponedjeljak da su Evropska unija i SAD bile oprezne u javnom obraćanju sjevernokorejskim trupama koje se bore uz Rusiju — opisujući njihove reakcije kao "veoma uzdržane".

Njemački i britanski zvaničnici takođe su se izjasnili, a Južna Koreja je nagovijestila da bi mogla da podrži Ukrajinu vojnim oružjem u slučaju da se potvrdi umiješanost Severne Koreje.

"Ne znamo ni da li je riječ o 1.500 ili 12.000, ili o tome koja vrsta vojnika dolazi u Rusiju i da se bore, gdje i protiv koga", rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus. "To je neka vrsta eskalacije i to nam pokazuje veoma veoma važan aspekt, da se međunarodni sukob približava veoma brzo.

Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Džon Hili rekao je da "ne postoji samo zabrinutost zbog potencijala za eskalaciju sukoba u Evropi. Postoji nedjeljiva veza sa bezbjednosnim problemima i u Indo-Pacifiku".

Zašto je Rusiji potrebna Sjeverna Koreja?

Sjeverna Koreja i Rusija, obje u odvojenim konfrontacijama sa Zapadom, produbile su svoju vojnu saradnju u posljednje dvije godine. U junu su potpisali sporazum o odbrani kojim se od obje zemlje zahtijeva da pruže vojnu pomoć ako druga bude napadnuta.

Za analitičare bi uvođenje trupa bilo znak da rat ne ide onako kako je Rusija planirala.

"Mislim da Ukrajina iscrpljuje rusku vojsku dok ovdje razgovaramo. Ne dobijate hiljade vojnika iz Sjeverne Koreje ako vam rat ide dobro", rekao je Džastin Kramp, bivši komandant britanskog tenka koji je na čelu kompanije za strateško savjetovanje Sibilin. "Ne trebaju vam".

Sjeverna Koreja je već poslala preko 13.000 kontejnera artiljerije, projektila i drugog konvencionalnog naoružanja Rusiji od avgusta 2023. godine kako bi popunila ruske zalihe oružja koje su sve manje. Te rakete se aktivno koriste protiv ukrajinskih ciljeva, kažu zvaničnici u Kijevu.

Bonus video: