Jedna od najstarijih avio-kompanija ide u zaborav

Stogodišnje putovanje avio-kompanije počelo je 1923. godine kao Čehoslovačka državna avio-kompanija, čime je osigurala svoju poziciju među pet svjetskih avio-kompanija koje najduže posluju

4442 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Češki avioprevoznik ČSA danas je obavio svoj posljednji let, čime je označen kraj više od 100-godišnjeg rada započetog 1923. godine.

Posljednji let ove avio-kompanije pod istorijskim kodom "OK" obavio je avion tipa Airbus A320-200, registrovan kao OK-IOO, tako što je sletjeo na praški aerodrom Vaclav Havel (PRG) u 15 sati i 49 minuta i poletjeo sa pariskog aerodroma Charles de Gaulle (CDG) u 16 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu, prenosi B92.

Stogodišnje putovanje avio-kompanije počelo je 1923. godine kao Čehoslovačka državna avio-kompanija, čime je osigurala svoju poziciju među pet svjetskih avio-kompanija koje najduže posluju.

Finansijski gledano ČSA se značajno promijenio kada je Korean Air (KE) kupio 44 odsto udjela 2013. godine, rešavajući sve veće finansijske izazove. Smartwings je preuzeo kontrolu do 2018. godine, ali je ČSA naišla na stečaj u martu 2021.

Ta finansijska kriza je izazvala intervenciju vlasnika Smartwingsa, uz kineske investitore, koji su pružili ključnu finansijsku podršku. Nakon toga su usljedile promjene vlasništva kao i značajan jubilej obilježavanja 100 godina avio-kompanije, ali se dalje nije moglo.

Bonus video: