Djelovi tijela Kašogija bačeni u Beogradsku šumu?

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je upoznao Trampa sa rezultatom posjete Saudijskoj Arabiji i Turskoj gdje je bio prije dva dana da bi razgovarao o nestalom novinaru
131 pregleda 0 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2018. 10:45h

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio je da "zaista izgleda" da je saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav.

Kašogi je nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumente za planirano vjenčanje. Turski zvaničnici su rekli da vjeruju da je novinar, kritičar saudijskih vladara, ubijen u zgradi konzulata a njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno.

"Zaista tako izgleda", odgovorio je Tramp novinarima na pitanje je li Kašogi mrtav.

"To je jako tužno".

Tramp je rekao da čeka pojedinosti "iz oko tri različite istrage kako bi mogli razjasniti" Kašogijev nestanak, prenosi agencija Rojters.

Na pitanje kakve će biti posljedice ako se saudijski čelnici povežu sa njegovim nestankom, Tramp je rekao da će morati da budu "veoma ozbiljne".

"To je vrlo, vrlo loša stvar, ali ćemo vidjeti šta će biti".

Turske vlasti su rekle da imaju audio zapis koji ukazuje da je Kašogi, koji je živio u SAD i pisao kolumne za Vašington Post, ubijen.

Saudijci odbacuju navode o Kašogijevom ubistvu, ali su američki mediji objavili da će priznati da je ubijen tokom neuspjelog ispitivanja.

Tramp je ranije rekao da bi za ubistvo mogle da budu krive "odmetnuti ubice", ali je juče izjavio da vjeruje obavještajnim izvještajima koji sugerišu saudijsku upletenost sa visokog nivoa.

U razgovoru za Njujork tajms Tramp je, međutim, rekao i da je "još malo rano" donositi konačne zaključke ko stoji iza ubistva, prenosi Rojters.

Grupa međunarodnih nevladinih organizacija pozvala je Tursku da zatraži istragu Ujedinjenih nacija, prenosi pisanje dps, agencija Hina.

Nezavisna istraga koju bi vodio UN "najbolji je garant protiv saudijskog zataškavanja" slučaja, rekao je Robert Mahoni, zamjenik direktora Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ, Human Rights Watch (HRW), Amnesty International i Reporteri bez granica zatražili su nezavinsu istragu UN-a.

"Ako je zaista tačno da su iza pogubljenja i komadanja Kašogija stajali najviši zvaničnici saudijske vlade, onda ne želimo da počinitelji sami sebe istražuju", saopšteno je iz HRW.

SAD su dale u četvrtak Saudijskoj Arabiji još vremena za istragu nestanka Kašogija, a turski istražitelji pretresli su konzulat po drugi puta u potrazi za tragovima.

Tramp se sastao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je predsjednika upoznao sa detaljima razgovora sa saudijskim i turskim zvaničnicima o slučaju Kašogi, a nakon razgovora Pompeo je kazao novinarima da je Saudijcima jasno dao do znanja da Sjedinjene Države uzimaju taj slučaj "vrlo ozbiljno i s poštovanjem prema gospodinu Kašogiju".

"Meni su rekli da i oni razumiju ozbiljnost nestanka gospodina Kašogija. Uvjerili su me da sprovode kompletnu i temeljnu istragu svih činjenica vezanih za Kašogija te kako će do odgovora doći vrlo brzo", objasnio je Pompeo.

Pompeo je sugerisao Trampu da SAD daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumijevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se moglo donositi odluke o tome kako će SAD reagovati vezano za slučaj Kašogi.

Turski zvaničnioci smatraju da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu i daje njegovo tijelo iskidano i uklonjeno.

Turski istražitelji napustili su konzulat rano u četvrtak pošto su ponovo pretražili zgradu i konzularna vozila, rekao je Rojtersov očevidac.

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Jalova u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara.

"Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli mnoge uzorke", rekla su dvojica viših zvaničnika agenciji Rojters, i probaće na njima da nađu tragove DNK Kašogija.

Turske vlasti su proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mjesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. oktobra, na dan kada je Kašogi posljednji put viđen.

Kašogijeve ubice su možda njegove posmrtne ostatke bacile u Beogradsku šumu na ivici Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Jalova, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su zvaničnici, prenosi Rojters.

"Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Jalova i Beogradskoj šumi i policija pretražuje ta područja", rekao je jedan od zvaničnika.

Neki mediji, među kojima i Vašington Post za koji je radio Kašogi, objavili su da postoje audio i video snimak koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i zatim ubijen" unutar konzulata, a zatim raskomadan.

Čavušoglu: Turska nije dala SAD audio-snimak o nestanku Kašogija

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da njegova zemlja nije s američkim zvaničnicima podijelila bilo kakav audio snimak o nestanku Kašogija.

Turska agencija Anadolija prenosi da je Čavušoglu tokom posjete Albaniji rekao da će Turska podijeliti "sa svijetom" rezultate istrage nestanka Kašogija.

Kašogiju se gubi svaki trag 2. oktobra kada je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu da bi uzeo neka dokumenta.

Provladin turski dnevnik "Jeni Safak" je u nedjelju opisao, kako tvrdi, audio snimak ubistva Kašogija. Navodi se da je jedan saudijski tim napao 60-godišnjeg novinara, mučio ga i ubio.

Bonus video: