Naruhito: Naša zemlja sa drugim u potrazi za mirom u svijetu

Akihito (85) prvi je japanski car koji je abdicirao u više od 200 godina. Dolaskom njegovog sina Naruhita na vlast Japan je ušao u novu eru Reiva (lijepa harmonija)
383 pregleda 0 komentar(a)
Japanski car Naruhito i carica Masako, Foto: Reuters
Japanski car Naruhito i carica Masako, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2019. 12:06h

Novi japanski car Naruhito danas je održao prvi govor pred više desetina hiljada okupljenih ljudi, pozivajući na mir u svijetu.

"Iskreno želim da naša zemlja ruku pod ruku sa drugim stranim zemljama traga za svjetskim mirom i većim razvojem", rekao je 59-godišnji monarh koji je u srijedu postao car posle abdikacije svog oca Akihita.

Stodvadesetšesti japanski car se na kratko pojavio na balkonu okruženom prozorima sa zastorima u carskoj palati u Tokiju, sa caricom Masako pored njega.

Bili su prisutni i drugi članovi carske porodice ali ne i počasni car i carica Akihito i Mišiko koji su odlučili da se povuku iz javnog života poslije trideset godina vladavine.

Akihito (85) prvi je japanski car koji je abdicirao u više od 200 godina. Dolaskom njegovog sina Naruhita na vlast Japan je ušao u novu eru Reiva (lijepa harmonija). Carska porodica treba ukupno šest puta da se pojavi na balkonu palate tokom današnjeg dana. Oko 50.000 ljudi, po ocjeni nacionalne televizije NHK, okupilo se ispred ulaza u palatu uoči prvog pojavljivanja.

Zvanična ceremonija krunisanja cara i njegove supruge biće održana 22. oktobra u Tokiju pred 2.500 zvanica iz Japana i inostranstva, među kojima i brojnih šefova država, poslije čega će biti organizovana povorka u centru Tokija.

Bonus video: