Ne plaše se talibanskog biča

"Mi nijesmo krdo životinja, niti nepismena banda kojoj su potrebni muškarci s palicama da je čuvaju i usmjeravaju"

11842 pregleda 0 komentar(a)
Demonstrantkinja razgovara s talibanskim borcem na protestima u Kabulu, Foto: Reuters
Demonstrantkinja razgovara s talibanskim borcem na protestima u Kabulu, Foto: Reuters

Pošto su talibani ponovo uspostavili ministarstvo za kontrolisanje morala u Avganistanu koje je nekada upravljalo životima žena, aktivistkinje i studentkinje tvrde da mlada generacija obrazovanih i zaposlenih žena neće prihvatiti represiju ove islamističke grupe.

Tri nedjelje nakon dolaska na vlast, talibani su ove nedjelje objavili sastav isključivo muške vlade koja sadrži i Ministarstvo za smjernost i poziv, ranije poznato kao Ministarstvo za promovisanje vrline i kažnjavanje poroka, poznatije kao “policija za moral”.

Tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001, djevojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a ženama da rade ili studiraju. Žene su morale da prekrivaju lice i nijesu smjele da izlaze bez pratnje muških rođaka. One koje bi prekršile ta pravila ponižavali su i tukli pripadnici talibanske policije za moral.

Od kako su talibani zauzeli Kabul 15. avgustra, mlade Avganistanke su organizovale proteste u velikim gradovima, zahtijevajući svoja prava nakon što su ekstremisti mnogima od njih zabranili da napuste domove i idu na posao, a djevojčicama da se školuju.

”Talibani zaista vole da bičuju ljude... njihov stav prema ženama je skoro kao da im se gadimo”, kazala je veteranska aktivistkinja Mahbuba Seradž, koja je osnovala nekoliko organizacija za promovisanje mira i ženskih prava.

”Međutim, ovog puta to neće ići”, kazala je ova 73-godišnjakinja u telefonskom razgovoru za Rojters iz Kabula. “Pripadnice mlade generacije Avganistanki nijesu iskusile talibanski bič. One nemaju takvu vrstu straha.”

Portparol talibana Suhail Šahion, kazao je za Rojters da će se novo ministarstvo fokusirati na propovijedanje, ali je odbio da komentariše kako će se odnositi prema ženama.

”Budućnost će to pokazati”, kazao je on za britansku agenciju.

”Ponovo uspostavljanje ovog ministarstva će definitivno pojačati strahove da će se vratiti stara zlostavljanja”, kazala je Heder Bar iz Hjuman rajts voča, koja je više od šest godina radila sa ženama u Avganistanu.

Pošto je saopšten sastav nove vlade, Avganistanke su protestovale na ulicama Kabula, ali su morale da se sklone nakon što su talibani pucali u vazduh kako bi rastjerali stotine demonstranata.

vlada talibana
foto: Graphic News

Na snimcima na društvenim mrežama, čija autentičnost nije mogla biti utvrđena, prikazani su talibanski vojnici kako štapovima tuku žene u burkama.

”Mi nijesmo krdo životinja, niti nepismena banda kojoj su potrebni muškarci s palicama da je čuvaju i predvode”, kazala je 23-godišnja studentkinja Šarifa Kajumi, koja je učestvovala u protestima u Kabulu.

”Sve smo mi obrazovane i iz uglednih porodica... neke od naših prijateljica su tukli palicama i prijetili mi da će ih ubiti, ali mi nećemo odustati od naših prava.”

U talibanskoj vladi nema žena, a nije formirano ni ministarstvo za pitanja žena - koje je postojalo od 2001. godine kada su SAD zbacile pobunjenike.

”Ovo je veoma razočaravajuće”, objavila je na Tviteru Hasina Safi, koja je bila na čelu ministarstva za pitanja žena od maja 2020. do prošlog mjeseca kada je pobjegla iz zemlje.

Ovo ministarstvo se borilo protiv prakse testiranja djevičanstva, sklapanja brakova između djece i za povećanje učešća žena u javnom životu. Prije nego što su talibani preuzeli vlast, žene su imale skoro 30 odsto mjesta u parlamentu.

Prema podacima prethodne vlade najmanje tri žene su bile na čelu ministarstava, uključujući ministarstva unutrašnjih poslova i finansija, a desetine drugih su bile zamjenice, savjetnice i radile u administraciji.

Portparol talibana Šahin je kazao da sadašnja vlada nije konačna i da su njeni lideri “jasno stavili do znanja da žele da žene rade u vladi”.

”Ubuduće, kada se stvari smire, postojaće mogućnost da žena bude na ministarskoj poziciji”, kazao je Šahin.

Mada aktivistkinja Seradž sumnja da su se talibani promijenili od prethodne vladavine, ona naglašava da će se oni sada suočiti s “novom generacijom žena”.

”One su obrazovane, odrasle su i živjele u jednoj drugoj eri. One neće da sjede i ćute.”

Sastav vlade pogrešan signal Zapadu

Novi vladari Avganistana nagradili su talibanske veterane i tvrdolinijaše ključnim mjestima u vladi uprkos tome što su obećali inkluzivni kabinet, ali bi njihov izbor mogao predstavljati prepreku da zemlja dobije priznanje zapada i pomoć.

Najmanje tri člana nove vlade su bili među “talibanskom petorkom”, zatvorenicima u američkom vojnom zatvoru u Gvantanamu koji su oslobođeni 2014. godine u zamjenu za američkog vojnika kojeg su bili zarobili talibani.

Trojica pripadnika “talibanske petorke” u kabinetu su šef obavještajne službe Abdul Hak Vasik, ministar za granice i plemenska pitanja Murula Muri i ministar kulture Kairula Kairkva.

Za ministrom unutrašnjih poslova Siradžudinom Hakanijem u SAD je zbog terorizma raspisana potjernica s nagradom od 10 miliona dolara. Za Hakanijevim stricem, ministrom za izbjeglice i raseljena lica, takođe je raspisana potjernica i ponuđena nagrada od pet miliona dolara.

U vladi, čiji su ministri pripadnici dominatne paštunske etničke grupe, nema žena kao ni pripadnika etničkih manjina, što će kako ističu mediji biti prepreka za islamiste da dobiju pomoć iz inostranstva.

”Pravac koji su postavili ovakvim sastavom vlade šalje pogrešan signal”, kazao je Rohan Gunaratna, profesor bezbjednosnih studija s Nanjang univerziteta u Singapuru, dodajući da izbor ministara izuzetno otežava međunarodnoj zajednici da prizna novu vladu.

”Avganistan neće dobiti mjesto u UN”, kazao je on za Rojters.

Iz Stejt departmenta juče je saopšteno da je zabrinjavajuća struktura nove administracije, budući da se u njoj nalaze i osobe s potjernica FBI, ali se ističe da će o novoj vladi suditi na osnovu postupaka.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je juče da su “SAD zabrinute zbog nekih pojedinaca” u avganistanskoj vladi i dodao da kabinet u Kabulu treba da “zasluži podršku i da će SAD suditi na osnovu budućih postupaka”.

Njemačka je saopštila da sastav nove vlade u Avganistanu ne uliva optimizam. “Prelazna vlada koja ne uključuje druge grupe nije signal za dalju međunarodnu saradnju i stabilnost u zemlji”, kazao je njemački šef diplomatije Heiko Mas.

Mas i Blinken u vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj
Mas i Blinken u vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkojfoto: Reuters

”Nadamo se da će dalji koraci u formiranju vlade poslati neophodne signale”, dodao je Mas. “Mora biti jasno talibanima da međunarodna izolacija nije u njihovom interesu, a naročito nije u interesu naroda Avganistana.”

Evropska unija je takođe izrazila nezadovoljstvo zbog sastava vlade, ali je saopštila da je spremna da nastavi humanitarnu pomoć. Dugoročna pomoć će zavisiti od poštovanja osnovnih sloboda u Avganistanu, saopšteno je iz Brisela.

Kina, koja se graniči s Avganistanom, saopštila je juče da Peking na uspostavljanje nove vlade gleda kao na neophodan korak ka rekonstrukciji Avganistana.

”Nadamo se da će avganistanske vlasti slušati ljude svih rasa i pripadnosti, kako bi ispunila težnje svog naroda i očekivanja međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju Pekinga.

Predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko kazala je juče za RIA novinsku agenciju da će inauguraciji nove vlade Avganistana prisustvovati ruski ambasador.

Bonus video: