Tramp na stubu srama: Oglasili se bivši predsjednici, ali i oni koji nikad ne komentarišu politiku

"Ovo je užasno. Predsjednik SAD mora da osudi takve organizacije"
83 pregleda 15 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2017. 17:10h

Nekoliko istaknutih članova Republikanske partije je oštro kritikovao Donalda Trampa zbog njegovog izjednačavanja bijelih suprematista i demonstranata koji su im se suprotstavili.

Lider većine u Senatu, Miče MekKonel, je saopštio da poruke mržnje i netpeljivosti bijelih suprematista, Kju Kluks Klana i neo-naističke grupe ne bi trebalo da budu dobrodošle u SAD.

"Nema tolerancije za ideologiju rasne mržnje. Nema dobrih neo-nacista, i oni koji ohrabruju njihove ideje ne podržavaju američke ideale i slobode. Imamo odgovornost da ustanemo protiv mržnje i nasilja kad god ono pokaže svoju zlu glavu", saopštio je MekKonel ne navodeći Trampovo ime direktno.

Tramp je prošle godine kritikovao MekKonela zbog toga što u Senatu nije prošla izmjena zakona o zdravstvenom osiguranju.

Oglasio se i guverner Ohaja Džon Kejsik koji je kazao da ne smije biti moralnog izjednačavanja Kju Kluks klana, neonacista i svih ostalih.

"Ovo je užasno. Predsjednik SAD mora da osudi takve organizacije", kazao je Kejsik za NBC. On je ocijenio da izostanak nedvosmislene osude daje tim organizacijama osjećaj pobjede i podršku da nastave sa takvim aktivnostima.

Republikanac Lindzi Grejem je direktno osudiio Trampa u saopštenju.

"Vaše riječi dijele Amerikance, ne čine ništa da ih ozdrave", naveo je on.

Kritikovali su ga i Mit Romni i Marko Rubio, a zajedničkim saopštenjem su se čak oglasili i bivši predsjednici Džordž Buš i Džordž Buš Mlađi. "Amerika uvijek mora da odbije rasnu netrpeljivost, antisemitizam i mržnju u svim formama", naveli su Bušovi.

Oglasili su se čak i čelnici američke vojske koji skoro nikada ne komentarišu politiku. Glavni šef oameričke pješadije Mark Majkli je na Tviteru poručio da vojska ne toleriše rasizam, ekstremizam i mržnju u svojim redovima. "To je protiv naših vrijednosti i svega za šta se zalažemo od 1775. godine"-

Sličnu poruku je poslao i šef američke avijacije Dejv Goldfin. "Slažem sa mojim kolegama iz službe kada kažu da smo uvijek jači zajedno", naveo je Goldfin na Twitteru.

Britanska premijerka Tereza Mej kritikovala je danas američkog predsjednika Donalda Trampa zbog izjave o krivici "obje strane" za nasilje između rasista i njihovih protivnika u Virdžiniji, navodeći da "nema jednakosti" između njih. Mej je u Portsmutu, gdje je predstavljen novi britanski nosač aviona, rekla da ona ne vidi "jednakost između onih koji zagovaraju fašističke stavove i onih koji im se protive". Ona nije spomenula Trampa, ali je rekla da lideri treba da se suprotstave ekstremnodesničarskim stavovima kad god ih čuju. I drugi političari u Velikoj Britaniji su kritikovali Trampa. Liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson je na Tviteru navela da je Tramp branio "naciste fašiste i rasiste", dodajući da je to "sramota".

Bonus video: