SAD: Bivšem predsjedniku Hondurasa 45 godina zatvora, omogućio da se prokrijumčare tone kokaina

"Nevin sam", rekao je Ernandez na izricanju presude. "Nepravedno sam osuđen", rekao je on i tvrdio da mu nije bilo dozvoljeno da uključi dokaze koji bi potvrdili da je nevin i rekao da ga progone politički suparnici i trgovci drogom

8223 pregleda 3 komentar(a)
Ernandez na skici iz sudnice, Foto: Reuters
Ernandez na skici iz sudnice, Foto: Reuters

Bivšem predsjedniku Hondurasa Huanu Orlandu Ernandezu je danas sud u Njujorku izrekao kaznu od 45 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jer je omogućio trgovcima drogom da koriste policiju njegove zemlje kako bi pomogli da se tone kokaina prokrijumčare u SAD.

Sudija je Ernandeza kaznio i sa osam miliona dolara (7,5 milona eura) novčane kazne. Porota ga je osudila u martu na saveznom sudu na Menhetnu nakon dvonedjeljnog suđenja koje je pomno praćeno u Hondurasu.

Američki tužioci kažu da je Ernandez radio sa trgovcima drogom još od 2004. godine, uzimajući milione dolara mita dok je napredovao od kongresmena, preko predsjednika Parlamenta, do šefa države. Tužioci su tražili kaznu doživotnog zatvora, plus 30 godina.

"Nevin sam", rekao je Ernandez na izricanju presude. "Nepravedno sam osuđen", rekao je on i tvrdio da mu nije bilo dozvoljeno da uključi dokaze koji bi potvrdili da je nevin i rekao da ga progone politički suparnici i trgovci drogom.

Na suđenju je rekao da je novac od droge davan kao mito praktično svim političkim partijama u Hondurasu, ali da on nije primao mito.

Ernandez je bio predsjednik Hondurasa u dva mandata, a uhapšen je u svojoj kući u Tegusigalpi, glavnom gradu Hondurasa, tri mjeseca pošto je napustio funkciju 2022. godine i izručen je u SAD u aprilu te godine.

Među svjedocima na suđenju su bili trgovci ljudima koji su priznali odgovornost za desetine ubistava i rekli da je Ernandez bio "oduševljeni zaštitnik" nekih od najmoćnijih svjetskih dilera kokaina, uključujući i ozloglašenog meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana koji je u doživotnom zatvoru u SAD.

Brat bivšeg predsjednika, Huan Antonio "Toni" Ernandez, bivši kongresmen Hondurasa, osuđen je u Njujorku na doživotnu kaznu u američkom zatvoru 2021. godine zbog trgovine drogom.

Bonus video: