BLOG Izraelske snage ubile lokalnog komandanta Hamasa na Zapadnoj obali

Sukob Izraela i Hamasa – 329. dan

22125 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2024. 21:49h
Završeno
17:22h

I dalje postoji značajan rizik od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku, gdje već bukti sukob između Hamasa i Izraela, upozorio je u petak šef mirovnih snaga UN-a.

Govoreći novinarima u Briselu, podsekretar Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Žan Pjer Lakroa upozorio je da ne bi trebalo donositi pretpostavke o tome kako će regionalni akteri postupati, prenosi Gardijan.

"Mogla bi postojati percepcija da postoje određena pravila koja nijedna strana ne želi prekršiti i da smo zato u situaciji koja je stabilnija nego što bi se moglo misliti," rekao je Lakroa na marginama sastanka ministara odbrane EU.

"I dalje postoji vrlo značajan rizik od eskalacije na regionalnom nivou", dodao je, naglašavajući da je situacija i dalje "veoma, veoma opasna".

Lakroa je upozorio na rizik od "nenamjerne" eskalacije ili nesporazuma.

"Jedan od rizika, posebno na jugu Libana, je da obje strane ne razumiju tačno gdje se druga nalazi u smislu svojih procjena," rekao je.

17:10h

Izraelske snage ubile su danas lokalnog komandanta palestinskog militantnog pokreta Hamas u gradu Dženin, Vasema Hazema, saopštila je vojska Izraela.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, snage granične policije ubile su Hazema tokom trećeg dana njihove velike operacije na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je Hazem bio uključen u pucnjavu i bombardovanje na palestinskoj teritoriji.

Izraelski zvaničnici su kazali da su dronom ubijena i dvojica naoružanih napadača Hamasa, koji su pokušali pobjeći iz automobila u kojem su putovali zajedno sa Hazemom.

Kako se dodaje, u vozilu je pronađeno oružje, eksploziv i velike sume novca.

Hamas je potvrdio smrt sva tri muškarca, za koje je rekao da su bili pripadnici njegovog naoružanog krila brigade Al-Kasam.

U selu Zababdeh, nedaleko od Dženina, izgorjeli automobil izrešetan rupama od metaka stajao je uz zid gdje se vozilo zaustavilo nakon što ga je progonila jedinica izraelskih specijalnih snaga, rekli su mještani.

Incident se dogodio dok izraelske snage nastavljaju s operacijom velikih razmjera koja uključuje stotine vojnika i policije, pokrenutih u srijedu u Dženinu i Tulkarmu, još jednom nestabilnom gradu na sjeveru Zapadne obale, kao i u dolini Jordana.

Izraelski oklopni transporteri, potpomognuti helikopterima i dronovima, napreduju danas u Dženinu i Tulkarmu, dok su oklopni buldožeri orali puteve kako bi uništili bombe pored puta koje su postavile militantne grupe.

Do eskalacije neprijateljstava na Zapadnoj obali došlo je dok borbe između izraelskih snaga i militanata Hamasa i dalje bjesne u pojasu Gaze.

Sukobi traju već skoro 11 mjeseci, a intenzivirani su i sukobi Izraela sa pokretom Hezbolah, koji podržava Iran, u graničnom području Izraela i Libana.

U prva dva dana operacije na Zapadnoj obali ubijeno je najmanje 17 Palestinaca, uključujući lokalnog komandanta snaga Islamskog džihada, koje podržava Iran u Tulkarmu.

Prema palestinskim podacima, od početka sukoba u oktobru, više od 660 Palestinaca - boraca i civila - ubijeno je na Zapadnoj obali.

Izrael tvrdi da Iran obezbjeđuje oružje i podršku militantnim frakcijama na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom od bliskoistočnog rata 1967. godine.

Britanska vlada je saopštila da je duboko zabrinuta operacijom Izraela na Zapadnoj obali, dodajući da postoji hitna potreba za deeskalacijom.

(MINA)

Izmjena: 17:20h
17:05h

Ketrin Rasel, izvršna direktorica UNICEF-a, objavila je na platformi X uoči planirane masovne kampanje vakcinacije protiv dječje paralize u Gazi da se humanitarne pauze za određene oblasti moraju poštovati i da bi nepoštovanje istih predstavljalo "neoprostiv neuspjeh" za djecu u Gazi i regionu, prenosi Gardijan.

"UNICEF je spreman da u nedjelju započne prvu rundu kampanje vakcinacije protiv dječje paralize u Gazi kako bi se doseglo gotovo 640.000 djece. Sve strane moraju poštovati humanitarne pauze kako bi se spriječilo širenje bolesti u Gazi i regionu.

Vrlo je jednostavno. Ako borbe ne prestanu, vakcinatori neće moći da dopru do djece. Gaza je bila bez polija 25 godina do sada. Nepoštovanje ovih pauza bio bi neoprostiv neuspjeh za djecu u Gazi i regionu, koja su već pretrpjela toliko toga.

Prije svega, djeci u Gazi je potreban prekid vatre, zaštita od svih oblika povreda, pristup zdravstvenoj zaštiti, bezbjednoj vodi i sanitaciji. Takođe, svi taoci moraju biti bezuslovno oslobođeni i ponovo ujedinjeni sa svojim voljenima", napisala je ona.

Kampanja vakcinacije protiv dječje paralize u Gazi trebalo bi da počne u nedjelju, izjavio je ranije generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Gebrejesus.

WHO je saopštio da su izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas postigli dogovor o tri odvojene, trodnevne obustave borbi u određenim zonama u Gazi kako bi se omogućila prva runda vakcinacije 640.000 djece protiv dječje paralize.

Kampanja vakcinacije bi trebalo da počne u nedjelju, sa pauzama koje su zakazane da traju od šest ujutro do tri poslijepodne, rekao je Rik Peperkorn, viši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za palestinske teritorije (UNRWA).

UNRWA je saopštila da se “više od 1.000 kolega” priprema da dopre do “stotina hiljada djece” u Pojasu Gaze u okviru kampanje vakcinacije.

16:40h

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele vazdušni napad na konvoj humanitarne pomoći u Gazi, ciljajući "naoružane napadače" koji su pokušavali da ga otmu, ali je humanitarna organizacija koja je organizovala pomoć rekla da su ljudi ubijeni u napadu bili zaposleni u transportnoj kompaniji sa kojom je radila.

Konvoj, koji je organizovala nevladina organizacija Anera sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, prevozio je medicinske zalihe i gorivo u bolnicu koju vode Emirati u Rafi u četvrtak uveče u trenutku napada. Ruta konvoja je unaprijed bila koordinisana sa IDF-om, u okviru procesa deeskalacije namijenjenog da spriječi bombardovanje vozila koja prevoze pomoć, prenosi Gardijan.

"Ovo je šokantan incident. Konvoj, koji je bio koordinisan od strane Anere i odobren od strane izraelskih vlasti, uključivao je i jednog zaposlenog Anere koji je, na sreću, ostao nepovrijeđen. Nažalost, nekoliko osoba, svi zaposleni u transportnoj kompaniji sa kojom sarađujemo, poginuli su u napadu. Bili su u prvom vozilu konvoja", izjavila je direktorica Anera za Palestinu, Sandra Rašid. Nepotvrđeni izvještaji iz Gaze navode da je pet osoba poginulo u vazdušnom napadu.

U saopštenju IDF-a potvrđeno je da je ruta bila koordinisana, ali se tvrdi da je "tokom kretanja konvoja, nekoliko naoružanih napadača preuzelo kontrolu nad vozilom na čelu konvoja (džip)".

"Nakon preuzimanja kontrole i dodatne provjere da se može izvesti precizan napad na vozilo napadača, napad je izvršen. Ostala vozila u konvoju nisu oštećena i konvoj je stigao na odredište kako je planirano. Napad na naoružane napadače uklonio je prijetnju da preuzmu kontrolu nad humanitarnim konvojem", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

10:06h

Izraelska vojska je rano jutros izvršila vazdušne udare u gradu Dženinu, na Zapadnoj obali, kako je navela na "terorističku ćeliju", trećeg dana sukoba na toj teritoriji, saopštili su lokalni zvaničnici.

Izrael je saopštio da su palestinski napadi širom sjeverne Zapadne obale, u kojima je ubijeno 16 ljudi, teroristički i da, od utorka uveče njegov odgovor ima za cilj samo sprječavanje napada na Izrael sa Zapadne obale.

Palestinci te napade vide kao širenje rata u Gazi i pokušaj da se održi višedecenijska vojna vlast Izraela nad tom teritorijom.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 650 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali od početka rata 7. novembra prošle godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na hitno zaustavljanje izraelske operacije na Zapadnoj obali i u saopštenju, u četvrtak kasno uveče, pozvao vlasti da zaštite civile.

(Beta)

Bonus video: